Review: F-Secure Freedome

Peter Güldenpfennig
Voor diegenen die zich (terecht?) zorgen maken over de veiligheid van hun data wanneer zij online zijn, heeft F-Secure Freedome gelanceerd. Ontraceerbaar en veilig surfen, op mobiel en desktop.

Freedome is net zoveel gericht op veiligheid als op gebruiksvriendelijkheid. Dat is meteen te merken na de installatie. Elk aspect van de software word je kort en duidelijk uitgelegd en dat is erg prettig. Zo kun je snel je mobiele device of je desktop instellen naar smaak.

Mobile versus desktop

Wij testten de desktop-versie van Freedome alsook de Android-app. Hoewel beiden grotendeels hetzelfde werken zijn er enkele verschillen. Zo kun je met de desktop-versie incognito browsen, waarbij er geen sporen achtergelaten worden door je browser. Ook kun je je beschermen tegen schadelijke websites en ervoor zorgen dat tracking niet plaatsvindt.

De app-versie geeft je vier lagen van beveiliging die, overigens net als de functies op de desktop-versie, afzonderlijk aan en uit te zetten zijn. De functies zijn: app-bescherming, bescherming tegen tracking, browserbeveiliging en het opzetten van een vpn-verbinding.

Vpn

De interface is vormgegeven als een sphere. In het midden van de sphere vind je een aan-uit knop waarmee je, inderdaad, de beveiliging aan of uit kunt zetten. Zet je de app aan, dan wordt er een vpn-verbinding opgezet die via de F-Secure Cloud loopt. Hierdoor wordt de verbinding gecodeerd en zijn jouw gegevens niet te onderscheppen. Tevens wordt de verbinding met openbare hotspots gemaskeerd waardoor je ook op die verbindingen veilig van het internet gebruik kunt maken.

Vertraging

Tijdens het gebruik merkten we wel een flinke vertraging van het internet. Dat kan frustrerend zijn, maar het betreft hier uiteraard een trade-off: ga je voor snelheid of voor beveiliging? Die vertraging was overigens niet alleen merkbaar op de mobiele app, de vpn-verbinding op de desktop liep al net zo traag. We hopen uiteraard dat die snelheid opgeschroefd kan worden.

Niet te traceren

Naast de vpn-verbinding beschermt Freedome ook tegen tracking. De software maskeert je ip-adres, waardoor jouw surfgedrag niet te herleiden is naar jou persoonlijk. Tevens scant de software naar schadelijke software en apps en zorgt hiermee dus ook voor bescherming tegen malware en andersoortige schadelijke software. Prettig, zeker op een platform als Android waarbij schadelijke apps aan de orde van de dag zijn.

Overal ter wereld

Hoewel we de toename van veiligheid van een vpn-verbinding zeker onderstrepen, is de meest interessante optie van de software de mogelijkheid om ip-blokkades te omzeilen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je in het buitenland zit en bepaalde internet-services niet kunt gebruiken als niet-inwoner van dat land. Of andersom, wanneer je bepaalde content uit een bepaald land niet kunt consumeren omdat je je niet in dat land bevindt. Wat de software doet, is contact maken met een F-secure Cloud-server in een land van jouw keuze. Op het moment van schrijven kun je kiezen uit ruim tien landen, waaronder uiteraard Nederland, maar ook Singapore, Frankrijk en de VS behoren tot de keuze.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter