Review: Fujitsu Lifebook U772

steven
Met de Lifebook U772 zet Fujitsu zijn eerste stap in het ultrabook-segment. Door te kiezen voor een zakelijke insteek weet het model zich hierbinnen meteen te onderscheiden. Maar zitten we wel te wachten op zo’n zakelijke ultrabook?

Echte zakelijke ultrabooks zijn we nog niet veel tegengekomen. De meeste modellen zijn duidelijk in de markt gezet om de consument te behagen. De HP Folio 13 en de Toshiba Portege Z830 zijn eigenlijk de enige types die je als zakelijk kunt bestempelen. Een goede keuze dus van Fujitsu om zich hierop te richten.

Van een laptop die voor kantoordoeleinden bestemd is, verwacht je natuurlijk een dito uitstraling. Saai, strak en degelijk dus. Met name deze eerste term gaat beslist niet op voor de U772. Ons testmodel is namelijk bijna geheel in felrood uitgevoerd, zowel de boven- als de onderzijde. Onze smaak is het niet, maar gedurfd is het wel. Als je wat minder op wilt vallen heeft Fujitsu ook een antracietkleurig model in zijn assortiment.

Felrood

Het ontwerp van de U772 is onmiskenbaar dat van een ultrabook. Een dikte van 15,6 mm en een gewicht van 1,4 kg zijn nette waarden voor een dergelijk model. De laptop is daardoor lekker mobiel, overigens zonder dat het ten koste gaat van de bouwkwaliteit.

In tegenstelling tot de buitenkant is de omlijsting van het scherm en het toetsenbord gewoon in het zwart uitgevoerd. Het chiclet-toetsenbord heeft een prettige aanslag maar veert net iets te ver door. Het touchpad werkt prima. Als extra heeft de U772 nog een vingerafdruklezer die nogmaals het zakelijke karakter onderstreept.

Belangrijk aandachtspunt voor een zakelijke laptop zijn de mogelijkheden voor het aansluiten van randapparatuur. De U772 is in dat opzicht goed bedeeld. Niet alleen kun je de laptop op een optioneel dockingstation aansluiten, maar ook op de U772 zelf vind je voldoende poorten terug. De enige dat wij missen is een vga-poort voor het aansluiten van een beamer.

Fujitsu U772

Hardware

Met de gebruikte hardware bevindt Fujitsu’s ultrabook zich duidelijk aan de top van zijn segment. De laptop is uit te rusten met twee verschillende Intel i5-chips of een i7-variant uit het zuinige Ivy Bridge-spectrum. Standaard plaatst Fujitsu daarbij 8 GB aan intern geheugen en kun je kiezen uit een gewone harde schijf met kleine express cache-ssd of een volwaardige ssd met 128 of 256 GB.

Met deze specificaties heb je voor de gemiddelde kantoorwerkzaamheden een lekker rappe laptop die het ongeveer zes uur volhoudt op een volle accu. Bovendien zijn er naast de vingerafdruklezer nog meer zaken aanwezig die je bedrijfsdata kunnen beschermen. De U772 bevat namelijk een tpm-chip en biedt ondersteuning voor Intel vPro. Ook zorgt het aanwezige simkaart-slot ervoor dat je zelfs zonder wifi onderweg je werk kunt doen.

Het scherm

Over één onderdeel van de hardware zijn we minder te spreken: het beeldscherm. Een diagonaal van 14-inch is een mooi formaat, de gebruikte resolutie van 1366 bij 768 pixels is echter wat aan de lage kant. De matte afwerking is wel weer een pluspunt, maar daar staan weer de beperkte inkijkhoeken tegenover.

Fujitsu U772 keyboard

afbeelding van steven
Door: Steven Vos

Steven Vos | Redacteur

Steven Vos (28) studeerde Journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Vanaf april 2011 is hij werkzaam bij dit magazine en voelt zich daar als een vis in het water.

Vanaf zijn jeugd heeft hij een grote passie voor alles wat met ict te maken heeft en zette hij verschillende eigen computers in elkaar. Ook op het gebied van besturingssystemen heeft hij het nodige gezien. Zo werkte hij met het bijna complete Windows-assortiment (van 3.1 tot 7), Mac OS X en Linux.

Daarnaast hebben mobiele telefoons al jaren zijn interesse. Toen hij in 1998 zijn eerste mobiele telefoon aanschafte, een Nokia 5110, was hij meteen verkocht. Hierna volgden diverse modellen met uiteenlopende functies en besturingssystemen. Het was voor hem dus een kleine stap om professioneel mobiele telefoons te gaan testen, maar ook een tablet slaat hij zeker niet af.

Bekijk alle artikelen van Steven