Review: Google Nexus 7 (2013)

Redactie WINMAG Pro
De eerste Google Nexus 7-tablet, een samenwerking tussen Asus en Google, leverde een succesvolle tablet op die op behoorlijk wat succes kon en kan rekenen. Het formaat is goed, de specificaties waren ook goed. 'Waren', want in de huidige markt kan de oude Nexus 7 niet meer mee. Tijd voor een nieuwe Nexus dus.

Behuizing

Het uiterlijk van de nieuwe Nexus 7 doet op het eerste gezicht hetzelfde aan als zijn voorganger, tot je beter kijkt. Dan valt op dat de voorkant uit een geheel bestaat en ook de bezel voorzien is van Gorilla Glass. Het geeft de tablet meteen een stijlvol tintje. Wel is daardoor het voordeel van de eerste Nexus verdwenen; je laat nu razendsnel vingerafdrukken achter op het scherm.

Verder is het design lekker simpel gebleven. Geen knoppen, gleuven, toeters en bellen op de Nexus 7 maar twee inputs (micro-USB voor stroom/data en een jack-in voor een hoofdtelefoon), een aan/uit-knop en een volumeknop. Wel is er een camera aan de achterkant toegevoegd maar dat is tegenwoordig bijna een given en dat breekt ook verder niet het design. De achterkant is trouwens voorzien van een prettig, rubberachtig materiaal waardoor de tablet prima in je hand blijft liggen. Ook het gewicht is lekker, het apparaat weegt zelfs iets minder dan zijn voorganger en die was al niet te zwaar.

Jammer is het ontbreken van een sd-poort. Mogelijkheden tot uitbreiding zijn prettig voor een tablet die zich zo goed leent als multimedia-apparaat voor onderweg. Nu heb je de keuze uit een 16- en 32GB-versie wat voor normaal gebruik wellicht genoeg is, maar keuze is altijd beter, en die heb je nu niet.

Specificaties

De opvallendste veranderingen sinds de eerste Nexus liggen in de specificaties. Zo heeft dit model geen Tegra3-processor meer. Voortaan zorgt de Snapdragon S4 Pro op 1,5 GHz voor het rekenwerk, terwijl het werkgeheugen is verdubbeld naar 2 GB.

De Nexus 7 heeft ook de resolutie van het 7-inch beeldscherm opgeschroefd naar hd kwaliteit. Met 1920 bij 1200 pixels levert dit je een mooi strak beeld op. Niet gek natuurlijk als je je bedenkt dat de ppi 324 is. Met de helderheid en de kleuren zit het ook meer dan goed. De lichtopbrengst is behoorlijk en kleuren spatten van het scherm. Daarnaast is zeer zeker de inkijkhoek noemenswaardig. Het maakt niet uit van waar je op de tablet kijkt, de kleur en het beeld blijven even scherp. We kunnen wel stellen dat de beeldkwaliteit van de Nexus de concurrentie flink voorbijstreeft. 

Nieuw is de camera aan de achterkant naast de al in de vorige Nexus aanwezige camera aan de voorkant. De camera aan de voorkant heeft een resolutie van 1,2 mp, die aan de achterkant 5 mp. Niet echt indrukwekkend en de extra camera voelt dan ook een beetje alsof deze geforceerd is toegevoegd omdat andere tablets ook voorzien zijn van een camera aan de achterzijde. 


Wat design betreft lijkt de nieuwe Google Nexus 7 op zijn voorganger.

Android 4.3

De tablet draait op de nieuwste versie van Android. De stockversie van Android zoals Google deze voor ogen heeft welteverstaan. Bloatware tref je dus niet aan en overbodige programma's ook niet. Enkel wat Google-apps en dat is het. De nieuwste versie van Android heeft betere (lees: soepelere) ondersteuning voor het streamen van hd-content. Ook is het nu mogelijk om meerdere profielen aan te maken en hier rechten aan te hangen. Handig als meerdere personen in een huishouden het apparaat gebruiken dus.

Snel

Het ontbreken van allerlei overbodige software maakt van de Nexus 7 een heerlijk snel apparaatje. Voorheen hadden bepaalde schermeffecten die het swipen sierlijker moesten maken een omgekeerd effect. Android stotterde op bepaalde momenten altijd wel even. Wij hebben geen enkele maal last gehad van stotteringen, ook niet toen we wild heen en weer door een gebufferde video gingen.

De tablet is een heerlijk snel apparaat, een all-rounder die je in je zak steekt om op te lezen, film op te kijken, te surfen of zelfs op te werken. Wel vraagt de tablet wat kennis op het gebied van apps. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een Android-tablet van Sony komt deze niet pre-loaded met een veelvoud aan apps wanneer je hem aanschaft. Je zult toch echt zelf de Playstore in moeten duiken om het apparaat te voorzien van de nodige software om ermee te kunnen doen wat jij wilt. Het maakt de tablet dan ook vooral aantrekkelijk voor Android-avonturiers die graag werken met een 'clean slate'.

Accuduur

Wat de accu betreft gaat de Nexus rond de acht uur mee bij normaal gebruik. Niets bijzonders maar ook niet echt een probleem en in ieder geval beter dan de concurrentie. De tablet lijkt gemaakt te zijn om dagelijks opgeladen te worden dankzij de toevoeging van Qi-technologie waarmee je de Nexus draadloos kunt opladen.

Prijs en verkrijgbaarheid

Wat altijd aanspreekt is een gunstige prijs en dat begrijpt Google erg goed. Net als de vorige Nexus tablet is ook deze weer uitzonderlijk gunstig geprijsd, zeker als je kijkt naar de specificaties. Met 229 dollar voor de 16GB-versie en 269 dollar voor de 32GB-versie (en een 4G-versie die in productie is voor 350 dollar) vind je echt geen betere prijs-kwaliteit-verhouding in het 7-inch-tabletsegment. Helaas zijn op het moment nog geen Nederlandse releasedatum en prijs bekend. Reken echter op een net zo gunstige prijs als in de VS.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie