Review: HP Elitebook Folio 1040 G1

Redactie WINMAG Pro
Lange tijd waren zakelijke laptops grofgezegd wat 'lomp en boers' in vergelijking met consumentenlaptops. Zichtbaar gemaakt voor productiviteit, zonder franje maar wel met een zware behuizing, vaak van hard plastic. Tijden zijn echter aan het veranderen, zo blijkt ook maar weer uit deze nieuwe business-ultrabook van HP.

Business laptops zijn er natuurlijk allereerst voor productiviteit. Maar fabrikanten beseffen steeds beter dat werknemers niet meer zitten te wachten op lelijke, zware apparaten die los van het bureau vooral lastig te vervoeren en te bedienen zijn. De gevolgen zijn nog steeds iedere dag zichtbaar: werknemers nemen waar mogelijk eigen apparaten mee de werkvloer op, en dat geeft allerlei nieuwe uitdagingen voor de IT-afdeling.

Met de HP Elitebook Folio 1040 kun je als bedrijf het heft weer in eigen handen nemen. Allereerst is het apparaat absoluut niet traag, iets waar zakelijke laptops ook nogal eens bij werknemers berucht om kunnen staan. Hoofdverantwoordelijke in dit geval is een rappe Core i7 4600U-processor, een model de Haswell-generatie geklokt op 2.1 GHz, met een turbomodus van 2.7 GHz. Daar heeft HP 8 GB RAM bijgeprikt. In de praktijk zorgt dat, zeker in combinatie met de ssd van 256 GB voor een gebruikservaring waar iedere werknemer zich in zou moeten kunnen vinden. De machine is niet voorzien van een 'dedicated' videokaart, maar de prestaties van de ingebouwde Intel-unit zijn voor doorsnee kantoortaken meer dan voldoende. De machine is bovendien voorzien van een vPro-chipset, dat beheer en inventarisatie door de IT-afdeling op afstand mogelijk maakt.

Uiterlijk

HP heeft al die productiviteit gevangen in een erg mooie behuizing. Het design blijft moeiteloos overeind ten opzichte van de betere consumenten-ultrabooks, waaronder HP's eigen Spectre-lijn. Het aluminium chassis is met nog geen 1,5 kilogram heerlijk draagbaar, een verademing ten opzichte van businesslaptops van eerdere generaties en vergelijkbaar met de ultrabookmodellen die nu in een Mediamarkt staan. De behuizing kent naast een lang, smal speakerrooster boven het toetsenbord weinig opsmuk. Daarnaast bevinden zich twee knopjes voor het inschakelen van wifi en het 'muten' van de speaker. Enige smetje is de plastic schermrand, dat had wat mij betreft beter in de zilvergrijze aluminium-look gekund van de rest van het apparaat. Naast mooi is de behuizing ook stevig. Volgens de fabrikant doorstaat het zelfs de MIL-STD 810G tests, waardoor het absoluut tegen een stootje moet kunnen.

Wat aansluitingen betreft heb je de beschikking over twee usb-3-poorten. Voor gebruik 'on the road' zou dat voldoende moeten zijn, voor bureaugebruik kun je het beste gebruikmaken van een dock, omdat je daar toch ook vaak een externe muis en toetsenbord wilt gebruiken en dan de usb-poorten snel bezet zijn. De laptop beschikt zoals het een businessmodel betaamt dan ook over een dockingaansluting. Een externe monitor sluit je aan via een DisplayPort-aansluiting. Een ethernetpoort ontbreekt.

Het toetsenbord is van het chiclet-type en tikt heerlijk. Aanslagen zijn duidelijk en de toetsen hebben een prettige, korte aanslag wat veel aanslagen per minuut mogelijk maakt. Wat betreft de indeling is het vooral even wennen dat rechts van de backspace ruimte is gemaakt voor de home-toets. Een apart numeriek gedeelte ontbreekt. Het toetsenbord is morsbestendig, wel zo handig met de vele liters koffie die er op een gemiddeld kantoor per dag gedronken worden.

Opvallender nog is het trackpad, door HP 'Forcepad' genoemd. Fysieke knoppen ontbreken, muiskliks doe je door het zetten van extra kracht op het touchpad. Dat is zeker in het begin enorm wennen, je mist immers de 'tactile feedback' – de hoor- en voelbare tegenslag – van een reguliere knop. Of je het uiteindelijk een toevoeging vindt zal grotendeels afhangen van je persoonlijke voorkeur, wij vonden het wat afbreuk doen aan de totaalervaring. De Forcepad ondersteunt overigens ook 'gestures', bewegingen met twee of zelfs drie vingers. Speciaal hiervoor levert HP software mee om deze bewegingen en bijbehorende acties te configureren.


Het design blijft moeiteloos overeind ten opzichte van de betere consumenten-ultrabooks.

Beveiliging

De Elitebook Folio is in alles een echte business-machine. Een van de aspecten waar dat uit blijkt is de ruime aandacht voor veiligheid. Zo is rechtsonder het toetsenbord een biometrische scanner aangebracht. Ook is de behuizing voorzien van een Kensington-slot. Aan de linkerzijkant van de behuizing is een smartcard-reader aangebracht. De beveiligingsfilosofie is ook onder de motorkap doorgetrokken. Zo is een tpm-module aanwezig, voor de hardwarematige opslag van decodeersleutels. Ook het BIOS is voorzien van de nodige opties, zoals een optie voor het inschakelen van Computrace, een antidiefstalbeveiliging op basis van een klein radiozendertje die de fysieke locatie van het apparaat kan doorgeven. Dankzij HP Sure Start kan een corrupt bios direct overschreven worden, zodat de downtime minimaal is. Het HP Client Security-softwareportfolio zorgt voor het veilig verwijderen van bijvoorbeeld identiteiten van medewerkers en (bijbehorende) data.

Beeldscherm

Lange tijd waren beeldschermen in zakelijke laptops gedoemd te stellen met een resolutie van 1366 x 768. Laat dat nu net wat weinig werkruimte en onscherpheid met zich meebrengen. Gelukkig is dat euvel hier opgelost, HP heeft de Folio 1040 voorzien van een full-hd-paneel. De kleurweergave is aardig. Ips geeft een betere kleurweergave en veel betere inkijkhoek dan met tn mogelijk is. Boven het beeldscherm heeft HP een 720p-webcam geplaatst. Daar kunnen we weinig anders over zeggen dan dat het zijn werk prima doet.

Accuduur

HP heeft duidelijk veel aandacht besteed aan een goede accuduur. Met een volledig opgeladen accu konden we vrijwel een complete werkdag standaard kantoortaken uitvoeren. Denk aan tekstverwerking, e-mail en browsen.

Mobiel breedband

Ons testmodel had naast een wifi-adapter ook een unit voor mobiel breedband aan boord. HP leverde daarvoor ook zijn 'Mobile Connect'-dienst mee, een soort prepaid, contractloze datadienst waarbij je ongeacht je locatie een vast tarief betaalt per verbruikte MB. Erg prettig voor wie meer dan eens zijn laptop meeneemt op zakenreis over de grens.

Volg Raymond Luijbregts via Twitter of 

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie