Review: HP Envy X2

Julian
Een volwaardige laptop en compacte tablet in één. De HP Envy X2 klinkt ideaal, maar op beide vlakken moet je wel wat concessies doen.

Met zijn stijlvolle aluminiumbehuizing is de Envy X2 een blikvanger. Wat looks betreft heeft HP het dik voor elkaar en ook de bouwkwaliteit is van hoog niveau. De combinatie van dock en scherm weegt samen zo'n 1400 gram. Vergelijk je dat met een ultrabook of MacBook Air dan is dat wel aan de hoge kant.

Het grote voordeel van de Envy X2 is dat je het scherm los kunt koppelen en zelfstandig als Windows 8-tablet kunt gebruiken. Alle hardware is in het scherm geplaatst. Gebruik je deze hybride als tablet, dan is het gewicht met zo'n 700 gram bescheiden, maar wel meer dan bijvoorbeeld de iPad.

Omdat HP alle hardware in het scherm heeft geplaatst, moest er gekozen worden voor een compacte en zuinige processor. In de Envy X2 is dat een Intel Atom Z2760, met twee rekenkernen van 1,8 Ghz. 2 GB ramgeheugen is aanwezig en voor opslag kan gekozen worden uit een 32 GB of 64 GB ssd.

Het scherm met diameter van 11.6-inch beschikt over 1366 x 768 pixels. Het formaat is prettig, ook los is het scherm nog handzaam en in laptopvorm is de Envy X2 niet te klein om op te werken. De ips-techniek van het scherm zorgt voor een uitstekende inkijkhoek en goede kleurweergave.

Als laptop

In combinatie met het dock werkt de X2 als een volwaardige laptop. Door de 50/50-gewichtsverdeling staat de laptop stabiel. Het dock voorziet je van een prettig toetsenbord, een fors trackpad en extra accucapaciteit. Twee usb-poorten, een volwaardige hdmi- en netwerkaansluiting en een sd-geheugenkaartslot geven je voldoende aansluitmogelijkheden.

Het voordeel van de zuinige Atom-processor is dat er geen ventilatoren aanwezig zijn en de X2 volledig stil zijn werk doet. Ook wordt het apparaat nauwelijks warm tijdens intensief gebruik.
Als laptop gebruik je de Envy X2 het beste met de klassieke Windows desktop, afgestemd op muis en toetsenbord. Gezien je een volwaardige versie van Windows 8 tot je beschikking hebt, kun je alle desktopsoftware installeren. Met nadruk op 'kun', want verwacht geen wonderen van de Intel Atom-processor. De huidige ultrabooks en hybrides met Core i-processoren draaien spreekwoordelijke rondjes om de Envy X2.
De installatie van een volledige Office 2013-versie verliep echter probleemloos en ook werken met het Officepakket gaat vloeiend. Zodra je flink gaat multitasken loop je tegen de beperkingen van de processor aan en zwaardere programma's werken moeizaam. Met de X2 waan je je daardoor soms weer enkele jaren terug in de tijd, toen netbooks nog populariteit genoten.

Zowel het scherm het dock bevatten een stroombron. Gecombineerd levert dat een werktijd op van zo'n 7 uur bij licht gebruik zoals surfen en het bekijken van video. Ga je aan de slag zwaardere desktopprogramma's die veel van de processor vergen, dan lopen de accu's wel een stuk sneller leeg.

Als tablet

Waar de schermresolutie voor laptopgebruik prima is, valt de scherpte door de kortere werkafstand tegen zodra je de X2 los als tablet gebruikt. De HP kan zich niet meten met de huidige generatie tablets die over retina- of fullhd-schermen beschikken. Ben je eenmaal zo'n scherm gewend, dan is de X2 een flinke stap terug.
Voor tabletgebruik schakel je het beste over naar de Windows 8 interface met tegels, die zich prettig met je vingers laat bedienen. In deze modus laat de Envy X2 een betere snelheidsindruk achter dan als laptop. De Windows 8-apps die voor tabletgebruik zijn ontwikkeld vragen minder van de hardware en werken soepeler.

Een praktisch minpuntje: neem je de tablet los mee en laat je het dock thuis, dan kun je het apparaat niet opladen. De aansluiting voor de adapter zit in het dock. Losgekoppeld is de accu goed voor zo'n 5 uur gemiddeld gebruik. Een redelijke score, maar voor een tablet aan de lage kant.

afbeelding van Julian

Julian Huijbregts | Redacteur

Julian Huijbregts is hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro en DIGIFOTO Starter, de fotografietitels die ontsproten zijn uit de koker van WINMAG Pro. Zijn bijdragen op deze site bestaan voornamelijk uit fotografiegerelateerde apps voor smartphones en tablets en reviews van monitoren.

Bekijk alle artikelen van Julian