Review: HP Folio 13

steven
HP is vrij laat met hun eerste stap in het ultrabook-segment. Om toch onderscheidend te zijn kiezen ze voor een iets andere aanpak dan de concurrentie. De Folio 13 moet namelijk vooral zakelijke gebruikers aantrekken. Is dat gelukt?

Door het kiezen van de naam Folio creëert HP een nieuwe laptoplijn naast de bestaande Pavilions, Envy’s, Probook’s en Elitebook’s. Toch heeft het uiterlijk van de Folio 13 veel overeenkomsten met deze laatstgenoemde categorie. Ook HP’s eerste ultrabook heeft een wat hoekig ontwerp en een aluminium deksel met een in zilver uitgevoerd logo. De onderkant is volledig zwart en van een wat rubberachtig aanvoelend kunststof. De Folio 13 voelt erg stevig aan maar is met een gewicht van 1,5 kilo wel wat zwaarder dan de concurrentie. Doordat hij op alle plaatsen even dik is, oogt het model  ook wat dikker dan de andere ultrabook-modellen die vaak aan de voorzijde wat dunner zijn.

De aansluitingen bevinden zich aan de linker- en rechterzijkant van de laptop. De HP heeft links een aansluiting voor de lichtnetadapter, ethernet, volwaardige hdmi-poort, usb-2.0-ingang en een sdkaart-lezer. Aan de rechterkant vind je een usb 3.0-poort en een ingang voor een hoofdtelefoon. Hiermee zit de HP ten opzichte van de overige ultrabooks goed in de aansluitingen, iets wat zeker zakelijk gezien natuurlijk een pluspunt is.

Het scharniersysteem dat de monitor met het toetsenbord verbindt voelt degelijk aan. Rond het toetsenbord bevindt zich hetzelfde aluminium als op de deksel. Het toetsenbordgedeelte zelf is uitgevoerd in een wat vingerafdrukgevoelig glimmend zwart in combinatie met zwarte eilandjestoetsen. De toetsen hebben een erg prettige aanslag, het toetsenbord behoort bij de beste uit het segment. Voor tikklussen in het donker kun je toetsenbordverlichting inschakelen, iets wat we maar bij weinig ultrabooks terugzagen. Het touchpad is eveneens uitgevoerd in zwart met een wat gladde structuur en twee ingebouwde muisknoppen. Ook deze werkt naar behoren.

Het scherm van de Folio 13 heeft vrijwel dezelfde specificaties als die van veel andere ultrabooks. Het is een 13,3-inch tn-paneel met een resolutie van 1366 bij 768 beeldpunten. Hiermee onderscheidt hij zich dus niet van de concurrentie. Bovendien gebruikt HP een glanzende toplaag wat het zicht met tegenlicht zeker niet ten goede komt.

Ondanks deze minpuntjes blijkt de HP Folio 13 in de praktijk een erg goede en bruikbare laptop. De gebruikte hardware is snel genoeg voor dagelijkse kantoorwerkzaamheden. Ook onderstreept de Folio 13 nogmaals zijn zakelijke karakter met een installatie van Windows 7 Professional. Met een gemiddelde accuduur van bijna acht uur is de HP prima geschikt voor onderweg. Een nadeel is wel dat de ultrabook vrij luidruchtig zijn werk doet. De oorzaak hiervan is de ventilator aan de onderzijde. Deze maakt een wat hoog geluid, iets wat we nog niet eerder tegenkwamen bij de dunne laptops. In een wat rumoerige omgeving zul je hier overigens geen last van hebben, maar we hadden van HP met al z’n laptopervaring wat dat puntje betreft anders verwacht.

HP Folio 13

afbeelding van steven
Door: Steven Vos

Steven Vos | Redacteur

Steven Vos (28) studeerde Journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Vanaf april 2011 is hij werkzaam bij dit magazine en voelt zich daar als een vis in het water.

Vanaf zijn jeugd heeft hij een grote passie voor alles wat met ict te maken heeft en zette hij verschillende eigen computers in elkaar. Ook op het gebied van besturingssystemen heeft hij het nodige gezien. Zo werkte hij met het bijna complete Windows-assortiment (van 3.1 tot 7), Mac OS X en Linux.

Daarnaast hebben mobiele telefoons al jaren zijn interesse. Toen hij in 1998 zijn eerste mobiele telefoon aanschafte, een Nokia 5110, was hij meteen verkocht. Hierna volgden diverse modellen met uiteenlopende functies en besturingssystemen. Het was voor hem dus een kleine stap om professioneel mobiele telefoons te gaan testen, maar ook een tablet slaat hij zeker niet af.

Bekijk alle artikelen van Steven