Review: iPhone 5S

Peter Güldenpfennig
Ondanks de opmars van Android-smartphones is voor veel mensen de iPhone nog steeds de gouden standaard. Een nieuw model iPhone is dan ook een soort happening, ondanks dat de nieuwe iPhone 5S als één druppel water lijkt op haar voorganger. Het is dan ook meer een update dan een nieuw model, hoewel er toch genoeg nieuws te bespeuren valt in Apple's nieuwste smartphone.

Behuizing

Zoals de naam al doet vermoeden betreft het hier een voortzetting van het product wat Apple met de iPhone 5 op de markt heeft gezet. Diegenen die in het bezit zijn van de iPhone 5 zullen dan ook moeten zoeken naar de veranderingen. De aluminium behuizing is nog even stevig en strak, zonder naden of knoppen teveel. Ook het scherm is gelijk gebleven en meet nog steeds 4-inch met een resolutie van 1136 x 640. Misschien een teleurstelling als je een revolutionaire nieuwe iPhone verwachtte, maar Apple heeft voor het bewezen pad gekozen en dat is niet per se een slechte keuze geweest. Het formaat werkt meer dan prima voor wat het moet doen, hoewel het zeker wennen is als je van de steeds groter wordende schermen van de concurrentie afkomt.

Dagelijks gebruik

Het bellen, surfen en berichten sturen via je iPhone gaat zoals vanouds soepel en snel. Het geluid tijdens het bellen is meer dan prima en ook de touchscreen zelf werkt heerlijk. Samen met BlackBerry weet Apple als geen ander hoe belangrijk een goed virtueel keyboard is voor een optimale gebruikservaring. De interface is sinds iOS 7 stukken minder statisch. Icoontjes ogen levendiger en er is wat meer met kleur gestrooid. De sublieme interface is echter gebleven, iets waar Apple de concurrentie altijd al naar de kroon stak. Dat betekent niet dat ze niets hebben overgenomen van Android. Want eindelijk is het mogelijk om vanuit een enkele swipe diverse verbindingen als wifi en bluetooth in- en uit te schakelen. Wel is Apple eigenwijs, en moet je van de onderkant naar boven vegen om in dit Control Center te komen.

iPhone 5S

Op het oog is er weinig veranderd ten opzichte van het vorige model. Ben je in het bezit van een iPhone 5, dan moet je zoeken naar veranderingen.

Onder de motorkap

Stralend middelpunt van de iPhone 5S is de nieuwe A7-processor wat een 64 bits SoC is. Samen met iOS 7, wat een 64-bits architectuur ondersteunt, zou dit tot een meer gestroomlijnde gebruikerservaring moeten leiden. We zeggen expliciet 'moeten', want het aantal apps die effectief deze architectuur gebruiken is nu nog niet zo groot. Wel groeit het aantal apps dat een 64-bits versie krijgt met de dag en ondersteunt Apple's eigen software onder iOS 7 deze architectuur uiteraard wel. Het gevolg? Een zuiniger en slimmer gebruik van de processorkernen, waardoor het stroomverbruik vermindert en de snelheid toeneemt.

Een andere nieuwe toevoeging is de M7-coprocessor, een processor wat beweging kan registreren. Zie het bijvoorbeeld als een slimme pedometer die informatie verzamelt over jouw gedrag. In combinatie met GPS 'weet' de iPhone wat je doet en hoe het apparaat in die situatie moet handelen. Ben je in beweging? Dan houdt de iPhone je stappen bij. Sta je stil, dan schakelt de iPhone deze functie automatisch uit, wat stroom bespaart. Het aantal mogelijkheden die deze chip biedt voor interessante nieuwe apps is in ieder geval groot. We zijn benieuwd wat dit gaat opleveren.

Camera

De iPhone is een van de populairste camera's ter wereld (zo niet de populairste) en dat begrijpt Apple heel goed. Daarom heeft de camera en de functies die de bijbehorende app biedt een flinke update gekregen. Zo zit er aan de achterkant van de iPhone naast een standaard flitser ook een zogenaamde 'True Tone'-flitser. Dankzij deze flitser ogen kleuren op foto's bijzonder natuurgetrouw ongeacht het omgevingslicht of het gebrek hieraan.

De app zelf biedt ook tal van nieuwe opties. Je kunt diverse filters over het beeld leggen, voor het schieten. Je hoeft dus niet meer af te wachten of een bepaalde filter wel past bij de situatie die je wilt vastleggen. Wanneer je filmt, en dat kan nu in 1080p HD, heb je de optie om in slowmotion te filmen. Hier kun je leuk mee experimenteren in het eindproduct door gedeeltes normaal, en andere delen in slowmotion af te spelen. Leuk om dramatische momenten te benadrukken. Inzoomen is ook mogelijk tijdens het filmen.

Touch ID

De meest besproken nieuwe functie in de iPhone 5S is ongetwijfeld Touch ID. De oude vertrouwde home-knop is nu vervangen door een ronde drukknop omgeven met een gouden rand. Deze knop werkt nog steeds als Home-knop, maar kan tevens een afdruk van je vingers nemen. Met je vingerafdruk kun je vervolgens je toestel unlocken en aankopen in de App Store of vanaf iTunes bevestigen. Dit betekent niet dat dit de cijfercode vervangt, want deze blijft bestaan naast de vingerafdruk.

In het begin was vooral Touch ID een leuke nieuwe functie die we uitgebreid hebben getest maar na enkele dagen werd ons al snel duidelijk dat, hoe indrukwekkend deze technologie ook is, wij toch de oude vertrouwde cijfercode prefereren. Dat neemt niet weg dat touch ID niet een toekomst heeft. Jouw vingerafdruk is immers gebonden aan je toestel en niet aan je account. Daarom werkt dit als een extra laag beveiliging wanneer je je toestel kwijtraakt of deze gestolen wordt.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter