Review: iStorage Datashur

Peter Güldenpfennig
Beveiliging is een heikele zaak, zeker voor overheidsfunctionarissen lijkt het. Zij verliezen usb-sticks alsof ze geld aan het goede doel geven. Gelukkig voor hun dat er bedrijven als iStorage zijn, die rekening houden met de behoefte aan beveiligde opslag.

De Datashur is een usb-stick met pincode-toegang die je data beveiligt met encryptie. Het in gebruik nemen van de stick gaat makkelijk, en het toegang verkrijgen tot de stick ook. Tenminste, als je de rechtmatige eigenaar bent. Voordat je de stick kan gebruiken toets je pincode in die je zelf aanmaakt. Deze code mag tussen de zeven en elf cijfers bevatten en is gebonden aan regels. Zo mag de code niet op- of aflopend zijn en mag je niet een enkel cijfers zeven keer gebruiken als code.

Zodra je een eigen code hebt aangemaakt kun je de stick in gebruik nemen. Dat doe je door je pincode in te typen en binnen 30 seconden in een usb-poort te steken. Vervolgens kun je de stick gebruiken als een normale usb-stick. Het moment dat je de stick uit je computer trekt schiet deze onmiddellijk op slot, dus een snelle swap zit er voor datadieven niet in.

Verder kent de Datashur meerdere opties die je data beveiligen, zowel tegen diefstal als wanneer je je data gewoon op de stick hebt opgeslagen. Zo wordt je data gewist wanneer er tien keer de verkeerde pincode wordt ingevoerd. Ook gebruikt de stick AES 256-bit hardware-encryptie om je data constant te beveiligen. Wordt brute kracht (de zogeheten 'brute-force'-methode) ingeschakeld om de code te kraken, dan verwijdert de stick alle aanwezige data.

De Datashur is een handige stick om je bedrijfsdata of andere gevoelige informatie op te slaan. Ook is de stick geschikt voor corporate bedrijfsomgevingen, dankzij de mogelijkheid om een administrator-wachtwoord in te voeren. Zo heb je als werkgever altijd de uiteindelijke controle over de data op de stick.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter