Review: Kodak Alaris i2620

Redactie WINMAG Pro
Kodak Alaris brengt met haar i2620 een mooie, compacte document scanner op de markt. Dit apparaat is direct klaar voor gebruik en scant zestig pagina's per minuut. Je papieren archief digitaliseren ging nog nooit zo snel.

De Kodak Alaris i2620 komt met een ocrpakket en alle drivers die je nodig hebt. Het installeren hiervan gaat gemakkelijk. Na het installeren is de scanner altijd direct klaar voor gebruik. Het apparaat heeft geen tijd nodig om op te warmen, je hoeft hem slechts aan te zetten en je kunt direct aan de slag. Prettig, want je wilt niet al te lang hoeven wachten tot je verder kunt met je werk.

Compact

De scanner misstaat niet op je bureau. De i2620 heeft een staand model en is met afmetingen van 162 x 330 x 246mm erg compact te noemen. Bovendien is het model gemakkelijk in en uit te klappen, waardoor je de scanner, wanneer je deze niet gebruikt, nog een stukje kleiner kunt maken. Daarnaast bevat het apparaat een handvat, voor het geval je hem moet verplaatsen. Overigens is dit goed te doen, want met 5,5kg is de scanner vrij licht. Bovenop de zwarte scanner vind je drie knoppen, waarmee je door het menu kunt navigeren. Met de omhoog- en omlaag-knoppen kun je een programma kiezen en om te scannen druk je op de grotere knop aan de linkerkant. Aan de achterkant vinden we een aanknop en een tweetal aansluitingen. Hier plug je de voeding in en een usb-kabel. De i2620 ondersteunt zowel usb 2.0 als usb 3.0 en er wordt een usb 2.0 naar usb 3.0-kabel meegeleverd. Een extra kabel aanschaffen is daarmee niet nodig en dat scheelt weer in de kosten. Jammer is wel dat je de scanner moet aansluiten op je computer wil je deze gebruiken, een draadloze verbinding is niet mogelijk.

Gebruik

In de i2620 kun je maximaal honderd pagina's kwijt om te laten scannen. Deze pagina's mogen niet groter zijn dan a4-formaat, voor grotere documenten is er aparte hardware – een flatbed - beschikbaar welke je op de i2620 kunt aansluiten. De i2620 is voorzien van twee camera's die door middel van van indirecte led-verlichting de documenten scant. Zo voorkom je dat er vervuiling komt op je afbeelding en krijg je de beste scan mogelijk. Deze afbeeldingen hebben een resolutie tussen de 75 en 1200dpi. Welke resolutie je het liefste gebruikt, kun je instellen in het bijgeleverde programma van de Kodak Alaris-scanners: KODAK Capture Pro Software. Bij de scanner krijg je echter alleen een limited edition van het programma, waarmee je diverse mogelijkheden hebt. Zo kun je ervoor kiezen om barcodes te scannen en zo aan te geven of er een nieuw document komt, en je afbeeldingen na het scannen afzonderlijk of in groepen tegelijkertijd draaien, bijsnijden of opnieuw scannen. Wil je echter opties als geavanceerd registreren of meerdere barcodes gebruiken, dan heb je een uitgebreidere versie van de KODAK Capture Pro Software nodig. Met de software kun je diverse voorkeuren instellen, welke je vervolgens onder een van de programma's van het menu kunt hangen. De scanner heeft in totaal negen snelkoppelingen, waardoor je vrij veel keuzemogelijkheden hebt en dat is prettig. Kies bijvoorbeeld voor een zwartwit- instelling die dubbelzijdig gescand wordt, of een enkelzijdige kleurvariant. Ook barcodes zijn hier in te stellen en je kunt ervoor kiezen om je afbeeldingen na het scannen aan te passen, of ze juist direct op te slaan. De instellingen zijn later nog te wijzigen, wat prettig is wanneer je nieuwe mogelijkheden nodig hebt.

Opvallend is de kwaliteit van de scans. We noemden de resolutie al even, maar deze is echt perfect. De scans zijn ontzettend scherp en dankzij de vele mogelijkheden kun je echt alles scannen zonder problemen. Denk bijvoorbeeld aan documenten waar met potlood op geschreven is, dit zie je duidelijk terug in de scan. Maar ook papieren met een 'vertrouwelijk'-stempel komen perfect op je pc terecht. Dit is bijzonder, want de tekst loopt bij dit soort documenten immers door de stempel heen. De i2620 herkent dit en zorgt ervoor dat er in het uiteindelijke document een wit kadertje om de tekst verschijnt, waardoor je alles goed kunt lezen. Vanzelfsprekend is de tekst na het scannen te doorzoeken, zodat je je data gemakkelijk terug kunt vinden. Handgeschreven notities pakt de scanner echter iets minder goed op, maar dit is niet meer dan logisch.

Ondersteuning

Prettig is ook dat Kodak Alaris voldoende ondersteuning biedt voor je scanner. Mocht er bijvoorbeeld een storing zijn, dan kun je bellen met de hotline. Zij helpen je vervolgens zo goed mogelijk. Is het apparaat echt kapot dan zorgt Kodak Alaris de volgende dag voor een andere scanner en dit gedurende drie jaar.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie