Review: Lumia 640 XL

Peter Güldenpfennig
Voor Microsoft is er alles aan gelegen om de Windows smartphones tot een succes te maken. Daarvoor is het bedrijf een andere, met name voor de consument betaalbare, koers gaan varen. De Lumia 640 is daar een voorbeeld van, net als zijn grotere broer, de 640 XL.

We vallen maar meteen met de deur in huis: de Lumia 640 XL is groot. Met afmetingen die 15,8 bij 8,1 centimeter tellen en een dikte die bijna de één centimeter raakt is het een flinke smartphone. Is dat een probleem? Niet echt, want deze smartphone koop je juist met die reden en als we eerlijk zijn: Windows als mobiel besturingssysteem leent zich prima voor een smartphone met zulke afmetingen.

Aan de buitenkant

Je hebt als consument keuze uit diverse kleuren. Ons testexemplaar was een witte Lumia 640 XL met glossy achterkant. Geen zorgen, een neutraal zwart design is ook verkrijgbaar. De bouw voelt erg solide. Best goed gedaan, aangezien je de hele casing verwijdert wanneer je een simkaart plaatst of de accu wilt verwisselen. Eenmaal geplaatst zijn naden niet te bekennen en voelt de smartphone echt heel solide. Ook een groot pluspunt is de praktisch niet-aanwezige bezel op de smartphone. Het geeft het toestel een premium look ondanks dat het een laag geprijsde smartphone is.

Gewicht

We maakten ons in eerste instantie best zorgen over het gewicht. Want met een smartphone van dit formaat heb je tenslotte te maken met een behoorlijk toegenomen gewicht. Dachten we dan. Want met slechts 171 gram is de Lumia XL bijzonder licht gezien zijn formaat. Ook het vasthouden met één hand van de smartphone zorgt voor geen problemen. Uiteraard is de smartphone breed, maar je kiest niet voor niets voor een dergelijke smartphone. Als dat een probleem is, is er altijd nog de Lumia 640. Wat ons betreft doet het gewicht in ieder geval niets aan de handzaamheid af.

Specificaties

De Lumia 640 XL draait op een Qualcomm Snapdragon 400 quad coreprocessor met een snelheid van 1,2 GHz en 1GB aan intern geheugen. Met name het interne geheugen is aan de lage kant. Sterker nog, het is bijzonder laag. Ook de processor zal met name power users tegenstaan. Toch weet Microsoft dankzij optimalisatie van haar mobiele Windows-variant deze prima aan te spreken zonder dat je geheugen tekort komt. Hierover later meer. Voor opslag van je data heb je 8GB tot je beschikking, met bovenop de optie tot opslag op micro sd tot aan 128GB. Bovendien krijg je er 30GB gratis OneDrive-opslag bij.

Display

Een van de trekkers van het toestel is natuurlijk het display. Het 5.7-inch display voorzien van het welbekende GorillaGlass oogt erg goed wanneer je er recht op kijkt, maar ook vanuit een andere hoek blijft het display mooi helder en goed van kleur. Wel jammer is dat de resolutie met het groter worden van het scherm niet is meegegroeid. Deze meet, net als de 640, 1280 bij 740 pixels. Dat betekent een lagere pixeldichtheid van 259 ppi. Persoonlijk kunnen we ons hier niet aan storen, maar het maakt wel dat je rekening moet houden met blow-ups als je de Lumia 640 gewend bent en de overstap naar een maatje groter maakt.

Camera

Aan de voorkant zit een camera van 5 megapixel, aan de achterkant een van 13 megapixel met daarbij een led-flitser. Een flinke update ten opzichte van de Lumia 640, en de resultaten zijn hier dan ook naar, met foto's van een resolutie op een indrukwekkend 4128 bij 3096 pixels. Ook het filmen met de camera levert goede resultaten op, waarbij je uiteraard in full hd kunt filmen.

Gebruik

Microsoft heeft er sinds de introductie van Windows Phone alles aan gedaan om het besturingssysteem te optimaliseren en dat merk je. Net als de Lumia 640 draait ook de XL op Windows 8.1 en dat werkt heerlijk soepel. Haperingen zijn afwezig, hoewel de smartphone door de relatief lage specificaties logischerwijs moeite heeft met zwaardere applicaties. Het opstarten duurt trouwens wel erg lang, het duurt rond de twintig seconden voordat je het apparaat kunt gebruiken. Maar eenmaal opgestart swipe je door applicaties zonder enig gestotter.

Windows Phone

Stiekem zijn we er al even van overtuigd dat Microsoft Windows Phone 8 heeft weten om te toveren tot prima besturingssysteem voor smartphones en de Lumia 640 XL bewijst dit alleen maar. Op logische wijze navigeer je door je smartphone waarbij je altijd alles weet te vinden. Een swipe van rechts naar links brengt je bij je apps, terwijl je van boven naar beneden veegt om bij je instellingen te komen. Jammer dat we nog steeds niet volledig onze snelle acties kunnen beheren zoals in Android, en het moeten doen met wifi, bluetooth, vliegtuigmodus en camera. Waarom niet de mogelijkheid hier bepaalde apps in te hangen zoals WhatsApp bijvoorbeeld? 

Accuduur

Waar we met high-end smartphones blij mogen zijn met een dag gebruik waarbij we de avond nog niet eens meetellen, redden we dat gemakkelijk bij gemiddeld gebruik met de Lumia XL. Ook leuk: de accu is verwijderbaar. Effectief zullen maar weinigen daadwerkelijk de accu vervangen, maar het is een aardige geste van Microsoft, zeker in het licht van concurrenten die juist deze mogelijkheid uit hun huidige topmodellen hebben gehaald. APPS Met de veelgehoorde klacht dat de Store van Microsoft geen apps heeft maken we graag korte metten. Natuurlijk, een hoop exclusieve mobile games moet je missen, maar de meest gebruikte apps op smartphones zoals WhatsApp en die van Facebook zijn gewoon aanwezig. Dat in combinatie met een prettig werkende store is de mogelijke afwezigheid van bepaalde apps in ieder geval geen probleem.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter