Review: NETGEAR Nighthawk AC1900 - toekomstvaste ac-router

Peter Güldenpfennig
Ac-routers zijn er al even, maar een echt grote afname kennen de apparaten nog niet. Dat weerhoudt NETGEAR er niet van om de Nighthawk te lanceren: een beest van een router met een opvallende vormgeving en specificaties.

Behuizing en aansluitingen

Zodra je de router in je handen hebt zul je zien dat de naam 'Nighthawk niet toevallig is gekozen. De kleur en vorm doet namelijk wel erg veel denken aan de Amerikaanse stealth-bommenwerper met dezelfde naam. Het design is gelukkig niet ál te opzichtig en de router is dankzij de slanke vorm ook goed weg te werken. Wel zijn de drie antennes die erbij geleverd worden relatief dik vormgegeven. Of dit noodzakelijk is voor een goed draadloos signaal is mogelijk, maar het zou ons niet verbazen als de antennes qua design bij de router moesten passen. Vorm boven functie dus, iets waar je niet op zit te wachten bij een router. Naast de drie antenne-aansluitingen zit er een usb 2.0-poort aan de achterkant en een usb 3.0-poort aan de voorkant. Verder zit er een wan-poort op de router om deze op te nemen in het netwerk en vier lan-poorten om diverse apparaten bekabeld aan je netwerk te hangen.

Prestaties en functies

Het installeren van de Nighthawk is binnen enkele seconden gedaan. Login in de router via je browser en je kunt deze zo instellen zoals je wilt. Zo kun je verkeer van en naar het internet prioriteit geven naar gelang je daar behoefte aan hebt. In eerste instantie mikt Netgear op de thuisgebruiker, maar als je een zakelijke gebruiker bent kun je hier natuurlijk ook je voordeel mee doen.

De draadloze prestaties van de Nighthawk zijn indrukwekkend. De verdeling van bandbreedte wanneer je verschillende apparaten met de router verbindt is uitstekend. De Nighthawk heeft het zogenaamde Beamforming+ aan boord. In tegenstelling tot de oorspronkelijke Beamforming-technologie hebben ook apparaten die niet met deze technologie overweg kunnen hier voordeel van. De router pingt namelijk met regelmaat de snelste weg met de minste weerstand voor het draadloze signaal. Dit betekent dat je apparaat altijd via het meest optimale signaal verbinding maakt met je netwerk, en dat merk je in gebruik.

NETGEAR Nighthawk AC1900
De NETGEAR Nighthawk AC1900 kun je dankzij de usb-poorten uitbouwen tot lichte print- en opslagserver.

Uitbreidbaar

Wel moet de Nighthawk apparaten zoals Apple's AirPort Extreme en de Linksys EA6700 boven zich dulden wat snelheid van datadoorvoer betreft, maar deze doen weer niet zoveel dingen tegelijk. Want dankzij de usb-2.0- en 3.0 poorten in combinatie met de ReadySHARE-apps van NETGEAR is het mogelijk om de Nighthawk uit te bouwen tot een lichte print- en opslagserver. De app ReadySHARE Storage bijvoorbeeld, deelt een externe harde schijf met het gehele netwerk. Met de app ReadySHARE Vault maak je makkelijk backups naar je extern aangesloten schijf. Er is ook een Timemachine-variant, dus NETGEAR laat je niet in de kou staan wanneer je een Mac-gebruiker bent. De app Wireless Printer laat je draadloos printen naar een printer aangesloten op de Nighthawk. Ook is het mogelijk om een eigen ftp-server met gepersonaliseerde url aan te maken via de Nighthawk, en om een veilige vpn-connectie op afstand te leggen.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter