Iedereen kan netwerken aanleggen

Review: NETGEAR Orbi

Redactie WINMAG Pro
Dat gedoe met modems, routers en accesspoints is voorgoed voorbij. Tenminste, als het aan NETGEAR ligt. Met Orbi introduceren zij een router-satellietcombinatie waar iedereen mee uit de voeten kan.

Meteen wanneer je de Orbi in handen krijgt merk je dat het NETGEAR menens is iedereen voor zich te winnen. En dat begint al bij de stijlvolle verpakking. Maar het gaat natuurlijk om hetgeen in de doos zit, de router en satelliet waaruit de basis van Orbi bestaat. Deze zijn zo vormgegeven dat het raar moet zijn willen deze niet in je interieur passen. De router sluit je op je internetverbinding aan en de satelliet plaats je in huis waar je normaliter last hebt van dead spots of een zwak draadloos signaal.

Makkelijk installeren

De router is voorzien van vier ethernetpoorten, waaronder een WAN-poort voor je internetaansluiting, en een USB-aansluiting. De satelliet is ook nog eens voorzien van vier ethernetpoorten en een USBpoort, wat je genoeg opties geeft om de Orbi naar eigen smaak op te nemen in je netwerk. De router sluit je aan op je netwerk, de satelliet waar je een sterk draadloos signaal nodig hebt en klaar is kees. Heb je meer satellieten, dan verbind je die eenvoudig met de router door middel van de sync-knop. Elke satelliet is voorzien van LED's die je informatie geven over de sterkte van je netwerk. Dit maakt het gemakkelijk om de satelliet zo te plaatsen waar je verbinding het meest optimaal is. Hoewel de Orbi al voorgeconfigureerd is en je dit zo kan laten als je wilt, kun je ook zeer gemakkelijk het netwerk aanpassen. Dit is natuurlijk altijd aan te raden wat ons betreft, hoewel het systeem wel duidelijk bedoelt is voor mensen die zich liever niet branden aan de configuratie-instellingen van hun netwerk. Kies je er toch voor de instellingen aan te passen, dan gaat dit zoals je gewend bent: inloggen via het IP-adres van de router of desgewenst via orbilogin.com.

NETGEAR OrbiIets waar NETGEAR best om geprezen mag worden zijn de overzichtelijke configuratieinstellingen. Ja, Orbi maakt het je zo makkelijk als je zelf wilt, maar ook als je tot op de byte wilt weten wat er op je netwerk gebeurt of wanneer je specifieke configuraties gebruikt op je netwerk biedt Orbi talloze opties. Van statische IP-adressen en parental controls tot aan access control-management en het blokkeren van domeinen, het is allemaal in te stellen.

Praktijk

De Orbi haalt een gecombineerde (2.4GHz en 5GHz) snelheid tot 3Gbps op een oppervlakte van maximaal 350 vierkante meter. Dat is flink en het zijn bij de meeste netwerkoplossingen snelheden die praktisch nooit gehaald worden, maar Orbi raakt toch meestal wel aan snelheden binnen deze range en dat is te danken aan het feit dat we te maken hebben met een triband- oplossing. Want hoewel je bij Orbi al snel denkt dat je te maken hebt met een router/extendercombinatie, kun je er niet verder naast zitten. Een extender geeft je immers wel een draadloos signaal, maar deze is zodanig verzwakt dat je nooit de volledige bandbreedte van je internetaansluiting draadloos kunt gebruiken via het uitgezonden signaal. NETGEAR heeft dit heel slim opgelost door middel van meshing waarbij de 2.4GHz en 5GHz gecombineerd worden plus een separaat kanaal. In plaats van de verbinding tussen router en satelliet via de reguliere band te laten lopen waarover ook je internetverbinding loopt, gebruikt Orbi een separate derde 5Ghz-band met een doorgifte van 1.7Gbps. Dit betekent dat de verbinding tussen router en satelliet optimaal is en je de volledige bandbreedte van de Orbi overal in huis kunt gebruiken. Dat is te merken, want streamen en multimediaconsumptie via het netwerk gaat probleemloos en zonder horten en stoten. Ook met meerdere devices tegelijkertijd dankzij geïntegreerde MU-MIMO technologie.


NETGEAR Orbi

NETGEAR OrbiHet aanschaffen van een nieuwe router is nooit gemakkelijk, maar NETGEAR weet zich met Orbi genoeg van alle andere oplossingen te onderscheiden om in de spotlight voor aanschaf te staan. Het systeem is stijlvol vormgegeven en werkt out of the box. Bovendien doet Orbi zijn werk ook nog eens uitstekend. De prijs is relatief hoog, maar je krijgt er wel een toekomstvaste oplossing voor terug die je verzekerd van een stabiel draadloos netwerk, overal in huis.

+ Mooi design
+ Makkelijk te installeren
+ Overal in huis de volle bandbreedte

- Redelijk duur

Cijfer: 8,8

Prijs: € 429,99
Verbinding: 802.11b/g/n 2.4GHz; 802.11a/n/ac 5GHz
Geheugen: 512MB RAM
Opslag: 4GB
Poorten: 4x ethernet; 1x USB 2.0
AC-functies: ondersteuning voor beamforming, MU-MIMO enabled
Info: netgear.nl

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie