Review: NETGEAR ProSAFE 16-port Gigabit Click Switch

Peter Güldenpfennig
Elke onderneming moet continu online up-and-running zijn. Dat organiseer je middels een switch, wat voor met name kleine organisaties een struikelblok kan zijn. NETGEAR levert met de Click Switch-serie een passende oplossing.

Switches kunnen naast prijzig ook behoorlijk 'bulky' zijn. Naast de prijs is dus ruimte een probleem waar het kleine organisaties betreft. Dat maakt de Click Switch-serie van NETGEAR juist interessant, want naast functionaliteit is er ook gedacht aan een slank design. Wij gingen aan de slag met de ProSAFE 16- port Gigabit Click Switch.

Ontwerp en behuizing

Het design van de switch is hetgeen wat eigenlijk onmiddellijk in het oog springt. In plaats van een rack-design is deze switch stand alone. Dat is met een reden, want het apparaat is zo te mounten als je zelf wilt, verticaal of horizontaal. De afmetingen tellen dan ook slechts 407 bij 70 bij 36 millimeter. Dit betekent dus dat het gek moet lopen wil je niet de ruimte hebben voor dit device. Overigens levert NETGEAR alles mee om de switch te kunnen mounten, inclusief bracket en schroeven, dus na aanschaf kun je de switch direct installeren voor een voor jou handige plek.

Installatie en gebruik

Installatie gaat gemakkelijk en vlekkeloos. Dit kan via de meegeleverde installatie-tool of simpelweg door de switch te benaderen via de browser. De tool herkent de switch razendsnel op je netwerk. Van daaruit bereik je de management console. Hier kun je alle aspecten van de switch via een heldere, duidelijke interface aanpassen. Ook leuk: de led's die poortactiviteit aangeven kunnen aangepast worden naar enkel het weergeven van snelheid of ook activiteit. Daarnaast kun je natuurlijk je vlan inrichten, poortsnelheden zowel in als uit naar wens aanpassen en traffic in de gaten houden.


De installatie gaat snel en vlekkeloos met zowel de meegeleverde tool als via de browser.  

Praktijk

Gebruik in de praktijk spreekt eigenlijk voor zich. Naast snelheidstoewijzing per poort ondersteunt de switch trunking voor een hogere uplink per poort. Erg fijn is het fanless design, waardoor de switch totaal geen lawaai maakt. We noemden al het opvallende ontwerp van de switch die je in staat stelt deze zowel horizontaal als verticaal te mounten, we kunnen ook niet om het snoerloze ontwerp heen. Zo is de stroomtoevoer intern geregeld, kun je de stroomkabelpositie wijzigen en kunnen lan-kabels via een restrainment-systeem netjes weggewerkt worden. Een kantoor zonder clutter dus, en dat werkt wel zo prettig.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter