Review: Nokia Lumia 1520

raymond
Nokia presenteerde onlangs hun nieuwste vlaggenschip, de Lumia 1520. Het is de eerste phablet met Windows Phone voor de Finnen, met een mooie telefooncamera en specs die er niet om liegen. Het 6-inch grote scherm lijkt de show te stelen en biedt bovendien interessante zakelijke mogelijkheden.

De Lumia 1520 is allereerst een echte phablet en op het eerste gezicht weinig minder reusachtig dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 3 of Sony Xperia Z1. Schijn bedriegt hier echter, eenmaal vast merk je dat deze telefoon een stuk ranker en slanker is dan zijn directe concurrenten. Het scherm is weliswaar 6 inch in doorsnee, maar Nokia heeft zichtbaar en voelbaar zijn best gedaan om er geen 'clunky' toestel van te maken.

Design en behuizing

Het design is helemaal volgens de bekende Lumia-look: strakke lijnen met iets afgeronde hoeken en randen, waardoor het toestel prettig vasthoudt en niet in je hand snijdt. Het oogt stijlvol en stoer, maar houd je niet van de eerdere Lumia's, dan zal deze je ook niet kunnen bekoren.

Ondanks het grote beeldscherm heeft Nokia zijn best gedaan het toestel zo compact mogelijk te houden. Schermranden zijn nauwelijks aanwezig, en daardoor kom je zelfs als je het toestel in één hand houdt nog best een heel eind qua bediening. Toch merk je aan alles – en hoe kan het ook anders – dat de smartphone gemaakt is voor bediening met twee handen. De behuizing is aan de achterzijde voorzien van een soft-touch-laag. Het materiaal voelt gewoon goed, in ieder geval een stuk beter dan het plastic van veel concurrenten. De eigenaardige 'bult' die de camera aan de achterzijde veroorzaakte bij eerdere Lumia-modellen lijkt hier tot een minimum ingeperkt. Ook het gewicht is met 209 gram prettig laag, zeker voor zo'n groot toestel.

Om misverstanden te voorkomen: deze telefoon is groot. Groter dan je gewend bent als je niet eerder met een Galaxy Note of soortgelijke phablet hebt gewerkt. Of je dat fijn vindt is echt een persoonlijke kwestie. Bellen met de Lumia 1520 voelt wat gek, op de een of andere manier voelt het wat 'awkward' om zo'n groot ding tegen je oor te houden.

Nokia Lumia 1520 design
Het uiterlijk is volledig gebaseerd op eerdere Lumia-modellen, de 1520 is alleen in alles groter.

Prestaties

Nu zijn Lumia-toestellen nooit langzaam geweest, en dat is bij dit toestel eigenlijk niet anders. Dankzij een vlotte Snapdragon 800 quadcore-cpu voelt Windows Phone soepel als boter en apps starten vrijwel direct op. Met de 2GB aan werkgeheugen moet je voorlopig meer dan goed zitten. Haperingen zijn nergens te bespeuren, ondanks de full-hd-resolutie. Multitasking gaat als een trein, daar merk je voornamelijk de kracht van de vierkoppige processor. Windows Phone is altijd al een lekker geoptimaliseerd, vlot systeem geweest, maar in combinatie met deze specificaties mag je rustig spreken van een racemonster. Ook met de aanwezige componenten is niets mis. Zo kan de wifi-ontvanger overweg met de ac-standaard en is het dus voorbereid op toekomstige snelle wifi-netwerken. Verder is voorzien in een prima werkende nfc-chip, accelerometer, gyroscoop, proximity sensor en magnetometer (kompas). Kortom: het volledige pakket aan extra smartphone-uitrusting is aanwezig. Wel ontbreekt biometrische beveiliging, zoals de iPhone 5S dat heeft.

Beeldscherm

Belangrijk kenmerk van de Lumia 1520 is het 6-inch grote beeldscherm. Het is wat mij betreft van de beste smartphonebeeldschermen momenteel in gebruik. Kleuren lijken netjes op zijn plaats te zitten en van oversaturatie of vreemde kleurzwemen is geen sprake. Nokia maakt gebruik van een ips-paneel, wat voor goede inkijkhoeken zorgt. Wel is het zwart iets minder zwart dan we bijvoorbeeld van oled-schermen in de betere Samsung Galaxy-telefoons gewend zijn, simpelweg omdat ips gebruikmaakt van achtergrondverlichting die altijd is ingeschakeld. De resolutie van 1920 x 1080 zorgt voor scherpe beelden. De concurrentie en wellicht ook Nokia zelf zal daar dit jaar overheen gaan en nog meer pixels per vierkante centimeter proppen, maar je kunt je afvragen of die extra scherpte nog echt waarneembaar is. Foto's, video's en tekst oogt op de Lumia 1520 in ieder geval haarscherp. Overigens is een van de oorzaken van het knallende scherm het behoorlijk spiegelende Gorilla Glass-toplaagje. Dat zorgt voor lekkere contrasten, maar maken vingerafdrukken ook extra zichtbaar.

Groot scherm = zakelijk profijt

Het grote scherm heeft voor zakelijke gebruik absoluut voordelen. Het annoteren van een pdf'je of bewerken van een Office-document is gewoon net even prettiger op dit formaat. Met de Adobe Reader app konden we prima wat annotaties maken op een testdocument. Ook het tikken van e-mails is dankzij het grotere scherm prettiger dan ik gewend was. Voor sommigen zal het zelfs de noodzaak van een tablet wegnemen, in dat geval heb je met deze Lumia een mooie deal te pakken. Ook voor Windows Phone zelf pakt het grotere scherm best aardig uit. Zo heb je op je startscherm de beschikking over een extra rij tiles, en kun je zes rijen kleine tiles naast elkaar kwijt. Het virtuele toetsenbord is nog wel voor verbetering vatbaar. Microsoft doet op dit schermformaat weinig anders dan het uitrekken van de bekende indeling, en dat is zonde. Ook is het hinderlijk dat het nog altijd de helft van het scherm inneemt, wanneer je documenten aan het bewerken bent. Jammer, want juist op zo'n groot scherm had dat handiger gekund, met meer ruimte gereserveerd voor het document zelf. Dat doet echter niets af aan het feit dat typen op zo'n groot scherm net even gemakkelijker gaat, het had alleen nog een stuk beter gekund.

PDF's annoteren met de Nokia Lumia 1520
Het annoteren van een pdf'je gaat dankzij het grotere scherm net wat gemakkelijker.

Camera

Nokia heeft de Lumia 1520 voorzien van een PureView-camera met een Carl Zeiss-objectiefje, in dit geval geplaatst op een 20 megapixelsensor. Daar houd je in de praktijk 16 van over, want de camera maakt een uitsnede van het totaal in desgewenst 4:3- of 16:9-formaat. Het is niet de krachtpatser die je vindt op de Lumia 1020, het diafragma is met f/2.5 wat kleiner waardoor het wat minder licht doorlaat en ook het aantal megapixels is zo'n beetje gehalveerd. Toch maakt het toestel prima foto's, ook bij mindere lichtomstandigheden. De camerasoftware zit ook goed in elkaar. De app Nokia Storyteller maakt automatisch albums op basis van de locatie, eventueel gekoppeld aan interessante informatie over die plek. Ook worden foto's automatisch op een wereldkaart geplaatst, dankzij gps-integratie. Creatievelingen kunnen hun ei kwijt in extra apps als Nokia Creative Studio, waarin je je genomen foto's kunt bewerken.

Windows Phone

Windows Phone 8 is een systeem dat zich – uiteraard - goed laat beheren in zakelijke Windows-omgevingen. Ook het aanwezige Office is een pre als je ook met de desktopversie van het pakket werkt. De ondersteuning van pure Office-documenten simpelweg een stuk beter dan iPhone- of Android-kantoorsoftware voor elkaar krijgt. Het werkt over het algemeen soepel, maar heeft nog wel wat eigenaardigheden. Belangrijkste hiaat: een notificatiecentrum ontbreekt, nergens heb je dus zicht op de laatste notificaties van zaken als nieuwe e-mails, berichten of bijgewerkte apps. Dat geeft je een wat onbeholpen gevoel, alsof je nooit helemaal zeker weet of je iets belangrijks gemist hebt. Waarschijnlijk komt dit in de update naar 8.1 alsnog. In ieder geval werkt iets als Exchange-ondersteuning vlekkeloos en kun je het met het invoeren van je Windows-'credentials' gemakkelijk laten opnemen in het Windows-beheersysteem van je IT-afdeling. Nokia heeft het toestel voorzien van Nokia Here en Nokia Drive, respectievelijk een kaartenapp en een navigatieapp. Nokia Here kan niet tippen aan Google Maps, maar voldoet voor dagelijks gebruik prima. Met de navigatieapp lijkt weinig mis, het brengt je probleemloos van A naar B, waarbij je zelfs kunt kiezen uit een aantal 'stemmen', iets dat we van de bekende TomTom-apparaatjes nog kennen. Handige extra is ook de beta-functie 'Auto vinden', waarbij de telefoon onthoudt waar je je auto geparkeerd hebt staan en dit aangeeft op een kaart.

Nokia Black: handige aanvullingen

De Lumia 1520 komt met een aantal handige softwarematige aanvullingen, gebouwd door Nokia zelf. Je merkt hieraan het gesloten karakter van Windows Phone, het zijn vooral aanvullingen in plaats van wijzigingen in het systeem zelf. Hoe dan ook lijkt de Nokia Black-update waardevol. Handig is bijvoorbeeld de 'Glimpse'-functie, die je snel zicht geeft op bijvoorbeeld aantal ongelezen e-mails, ook wanneer de telefoon in 'lock'-stand staat. Het toestel laat daarvoor het beeldscherm heel lichtjes verlicht. Gelukkig kan het detecteren wanneer het in je broekzak of tas zit, dan wordt ook Glimpse helemaal uitgeschakeld om batterijduur te sparen. Ook de 'double tap' om je telefoon te activeren blijkt in de praktijk een handig extraatje. Fotografieliefhebbers zullen de mogelijkheid om in raw te fotograferen op waarde kunnen schatten.

Glimpse op de Nokia Lumia 1520
'Glimpse' geeft je snel zicht op tijd, resterende accu en ongelezen e-mail, zonder je telefoon van het slot te halen.

Accuduur

Een wat problematisch aspect bij iedere 'phablet' is toch de wat beperkte accuduur. De accu's zijn groter, maar het scherm is dat ook en dat is nu net het meest energiehongerige onderdeel. Eigenlijk is dat bij dit toestel niet anders. In standby kan het toestel aardig lang mee, maar zodra je het volop gebruikt moet je toch van geluk spreken als je de dag haalt zonder opladen. Ook het opladen zelf duur wat langer dan bij een compacter toestel, maar dit zijn allemaal geen problemen die specifiek voor deze phablet gelden.

Raymond LuijbregtsVolg via Twitter

afbeelding van raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web:

Momenteel is hij werkzaam als manager contentmarketing bij NoX PR & Content.

Bekijk alle artikelen van Raymond