Review: Nokia Lumia 2520

Redactie WINMAG Pro
Het grotendeels door Microsoft overgenomen Finse bedrijf lanceerde haar eerste officiële tablet: de Lumia 2520. Hoe gedenkwaardig is deze 10.1-inchtablet van Nokia?

Qua uiterlijk is de Lumia 2520 een klassiek geval van ‘whats in the name’. De ‘Lumia look’ is voor sommigen misschien een love-it or hate-it verhaal, maar  wie van mooi vloeiend afgewerkte hoeken en een strakke look houdt heeft met de 2520 een duidelijke love it in handen. Het uiterlijk sluit goed aan bij het Windows 8(.1 , RT) adagium ‘Work easy, play hard’; de tablet is op het oog slick genoeg voor (doorsnee) zakelijk gebruik, maar scoort tegelijkertijd uitstekend als gadget.

De 2520 is met 450 euro aardig aan de prijs, maar daar krijg je dan wel ruim 600 gram aan tablet voor terug. Beide aspecten zijn aan de hoge kant vergeleken met een populaire concurrent als de Samsung Galaxy TabPRO 10.1 Wifi (359 euro, 469 gram), terwijl bijvoorbeeld de iPad Air met dezelfde opslagcapaciteit weliswaar lichter (469 gram) en tevens iets goedkoper (569 euro) is. Het gewicht zou voor sommige (kleinere) gebruikers wel eens een dealbreaker kunnen zijn, want de Lumia is voor een apparaat wat je vaak met één hand even snel erbij pakt een zwaargewicht.

Was handzaamheid geen criterium voor een tablet, dan was het gewicht van de 2520 eerder een pluspunt dan een minpunt. Het past namelijk wel bij de robuuste, strakke no-nonse look en de rubberachtige achterkant. De vertaling van de Lumia vormgeving mag als een geslaagd experiment beschouwd worden. Jammer is wel dat we in Nederland in tegenstelling tot bij de Lumia telefoons, bij de tablet alleen kunnen kiezen voor de zwarte variant.

Grafisch

Met zijn 10.1-inch full-hdscherm met een resolutie van 1920 x 1080 (dpi 218), scoort de Lumia 2520 zoals verwacht mag worden voor deze prijs: uitstekend. Vanuit welke hoek je ook kijkt, de kleuren en scherpte behouden hun kracht, wat wel zo prettig is bij een apparaat dat niet per definitie voor je neus ligt. De brede schermranden zijn opvallend, maar zeker niet storend. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het de in-app swype-functionaliteit, wat de aanwezigheid ook in niet-esthetisch opzicht rechtvaardigt.

Camera-technisch houdt het met 6,7 MP aan de achterkant en 2 MP aan de voorkant bepaald niet over. Vooral bij de achterste camera zijn de foto’s bijzonder korrelig en – ondanks de Zeiss lens - eigenlijk gewoon lelijk. De voorste camera is functioneel, maar zoals het aantal MP’s al doet vermoeden nauwelijks noemenswaardig.

Prestaties

Zoals gezegd draait de Lumia 2520 op het weinig geprezen Windows RT 8.1, een lichtere variant van Windows 8 geoptimaliseerd voor tablets als deze. En dat het geoptimaliseerd is, is te merken. Mede dankzij de Snapdragon 800 processor (2,2 GHz Quad Core ) en de 2GB aan RAM draait het systeem als een zonnetje, zeker binnen de inmiddels bekende tegel-omgeving. Schakelen tussen apps gaat vlot en tijdens het opstarten van programma’s heb je nauwelijks tijd om weg te kijken. De startschermen maken het makkelijk om een overzichtelijke indeling van je favoriete apps te maken, waardoor het systeem na verloop van tijd steeds intuïtiever gaat aanvoelen.

Echter, het tekort aan apps voor Windows 8.1 RT– en dit is een terugkomende ergernis – begint zo langzamerhand problematische vormen aan te nemen. Wie bijvoorbeeld na alle schandalen omtrent Internet Explorer op zoek gaat naar een alternatieve browser in de ‘Store’ komt weliswaar een applicatie met foto’s van Christina Aguilera tegen, maar geen mogelijkheid om Google’s alom geprezen Chrome te installeren. Ook minder vijandelijke browsers als Firefox en Opera ontbreken. Handige applicaties als 9292ov, VLC en Gmail zal je eveneens niet terugvinden in Store; social media freaks (Twitter, Facebook, Pinterest) zullen wel aan hun trekken komen.

Dankzij het meegeleverde Office 2013 beschikt de Lumia 2520 wel uit de doos over Word, Excel en – voor wie nog niet Prezied – Powerpoint. Handig voor kleine aanpassingen aan bestaande documenten, maar complexere acties gaan toch veel makkelijker achter een echte desktop. De Nokia Power Keyboard zou wellicht een oplossing zijn voor het zwaardere typewerk, maar dit toetsenbord/batterypack lijkt om onduidelijke redenen in Nederland inmiddels niet meer verkrijgbaar. Met een prijskaartje van rond de 150 euro zou het naast je tablet sowieso een forse investeringen betekenen.

Accuduur

Over de accu hoeven we het niet lang te hebben, die is met een ruime tien uur dik in orde en zeker niet onder gemiddeld. Minpuntje is de connector die naast zijn onhandige locatie (bij je rechterhand, waarom niet aan de onderkant?) tevens geen USB variant is, maar een pin-stekkertje. Dat betekent dus je lader meenemen als je langere tijd met je Lumia 2520 van huis wilt.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie