Review: Parallels Desktop 9 for Mac

jessekraal
De gemiddelde OS X-gebruiker zal blij zijn dat hij van Windows af is, zeker na het debacle dat Windows 8 heet. Toch kun je niet altijd om de software uit Redmond heen. Visualisatiesoftware van Parallels biedt uitkomst, we nemen het gloednieuwe Parallels for Mac 9 onder de loep.

Microsoft is nog altijd marktleider en ondanks de behoorlijke populariteit van Mac OS X is er nog veel software die alleen onder Windows draait. Zeker in de zakelijke markt is ondersteuning voor Apple’s OS geen regel, maar eerder uitzondering. Behoorlijk lastig als je net je kantoor vol hebt gezet met fancy aluminium apparaten. Visualisatiesoftware kan uitkomst bieden, daarmee kun je Windows draaien onder OS X zonder dat je je machine opnieuw hoeft te booten.

Volgens Parallels hebben zij zelf ondertussen negentig procent van de markt in handen, onlangs presenteerden ze de negende versie van Parallels for Mac.

Gebruiksvriendelijk

Installeren van Windows gaat eenvoudig, met een iso-bestand op een usb-stick hadden we Windows 7 Professional in enkele muisklikken en binnen tien minuten geïnstalleerd. Je kunt Windows draaien in een apart venster, full screen of – zoals Parallels dat noemt - in coherence-mode. Je hebt dan geen desktop in beeld, maar de programma’s die je hebt geopend in Windows verschijnen als ware het OS X-programma’s in je dock. Je kunt bijvoorbeeld Internet Explorer gebruiken, op dezelfde manier waarop je tegelijkertijd ook in Safari aan het werk bent.

Nieuwe programma’s kun je openen met de startbalk van Windows, die als een icoontje eveneens in je dock huist. Het is vooral deze coherence-mode die er voor zorgt dat het gebruiken van Windows-software op een Mac op een zo natuurlijk mogelijke manier verloopt. Ideaal is dat je bestanden tussen de verschillende desktops kunt verslepen, een groot voordeel ten opzichte van het werken via een ‘bootable’ versie van Windows via Bootcamp, waarbij er geen uitwisseling van bestanden mogelijk is tussen de verschillende systemen.

Verbeteringen

Parallels heeft de komst van Windows 8.1 en OS X Mavericks aangegrepen om met een nieuwe versie te komen. Deze is naar eigen zeggen vlotter en in de praktijk kunnen we veel programma’s dan ook vlekkeloos draaien op Parallels. Alleen grafisch zwaardere programma’s, zoals games en beeldbewerkingssoftware draaien op de virtuele machine minder vlot dan op een vergelijkbare pc of Windows onder Bootcamp.

De verbeteringen van Parallels 9 ten opzichte van de voorgaande versie zijn beperkt gebleven, ondersteuning van OS X Mavericks en Windows 8.1 wordt ook door de Parallels 8 geboden. Wel is het nu mogelijk om bijvoorbeeld cloud-mappen te delen tussen verschillende virtuele machi- nes en OS X. Stel dat je Dropbox gebruikt onder zowel Windows als OS X, dan zou je normaliter twee verschillende mappen hebben onder beide besturingssystemen die duplicaten van elkaar zijn. Zonde van je opslagruimte en met Parallels 9 dus niet meer nodig.

afbeelding van jessekraal
Door: Jesse Kraal

Jesse Kraal | Redacteur

Vooral veel bezig met fotografie en alles wat daarmee te maken heeft, maar stiekem ook een techniekfreak. Is gek op mobiele apparaten, social media en vanalles met een Apple-logo.

Bekijk alle artikelen van Jesse