Review: Samsung Chromebook (2013)

Redactie WINMAG Pro
Als je onder een steen hebt geleefd de afgelopen jaren: Google gaat laatste jaren interessante samenwerkingen aan die voor zowel Google zelf als de fabrikanten waarmee ze in zee gaan goed uitpakken. Denk aan hun Nexus-apparaten. Toch, met de Chromebook wilde het nog niet helemaal lukken. Samsung zou daar wel eens verandering in kunnen brengen.

Google liet het idee van een goedkoop gefabriceerde, snelle notebook niet los en met succes. Het open source-besturingssysteem Chrome OS wordt inmiddels door meerdere fabrikanten opgepikt, waarvan Samsung het meeste naar voren treedt als ambassadeur van het systeem. De Zuid-Koreanen brachten al vaker een Chromebook uit.

Design en uiterlijk

Hun nieuwste Chromebook-model volgt geheel de regels die Google fabrikanten heeft opgelegd: hij is slank van uiterlijk, licht van gewicht en heeft geen harddrive maar een ssd. Het gebruikte plastic laat ons achter met een dubbel gevoel. Het ziet er strak uit en maakt het apparaat lekker licht, maar erg stevig voelt het allemaal niet. Niet prettig voor een apparaat gemaakt voor gebruik onderweg. Liever hadden we een behuizing van polycarbonaat gezien, al had dat waarschijnlijk een negatief effect op de prijs gehad.

Aansluitingen

Het aantal aanwezige aansluitingen is minimaal, maar voldoende. Aan de achterkant zit een hdmi-, een usb 2.0- en een usb 3.0-aansluiting. Ook vind je hier een hdmi-aansluiting om de Chromebook op een tweede monitor aan te sluiten en een poort voor een simkaart. Aan de linkerzijde zit een 3-in-1-sd-poort en microfoon/hoofdtelefooningang.

Traag

De Chromebook van Samsung heeft een ARM-processor, de Samsung Exynos 5 dualcoreprocessor met een snelheid van 1,7GHz. Verder is er 2GB intern geheugen aanwezig en 16GB aan opslagruimte middel een ssd-schijf. Hoewel werken met Google Docs prima gaat is de browse-ervaring een stuk minder goed. Wat snelheid betreft moet de Samsung toch echt concullega Acer met hun C710 Chromebook voor zich dulden. Want op Samsung’s apparaat stotter je net teveel en te vaak om je er niet aan te storen. Dit is eigenlijk onacceptabel voor een notebook die zich zo zeer baseert op een ervaring met de browser als basis. De processor is wellicht geschikt om een tablet te draaien (de Nexus 10-tablet bevat dezelfde processor), maar in de in deze Chromebook schiet het wat tekort.

Beeld

Een lagere prijs komt niet zonder gevolgen en dat is te merken aan het 11,6-inch led-scherm. Deze heeft een resolutie van 1366x768 en is verder weinig bijzonder. De kleuren zijn vaal en grauw en de inkijkhoek is net voldoende. Enige lichtpuntje is dat je zowel binnen als buiten goed kunt zien wat je op het scherm aan het doen bent.

Toetsenbord en touchpad

Het typen vergt mogelijk wat gewenning. Samsung heeft gekozen voor minimalisme; er ontbreken veel toetsen die je wel verwacht op een toetsenbord. De gebruikelijke functietoetsen zijn vervangen door onder andere toetsen voor het vooruit- en terugbladeren en het aanpassen van volume en helderheid. Gewenning gaat echter snel, mede dankzij de ingebouwde app ‘Get started’ waarmee je je razendsnel shortcuts en functies van het toetsenbord eigenmaakt. Werken op het toetsenbord van de Chromebook gaat heerlijk dankzij de toetsen met de juiste grootte en een goede hoeveelheid ruimte onderling.

De keuze om functietoetsen te vervangen door browsersneltoetsen blijkt een juiste keuze te zijn. Je werkt en surft hierdoor snel en gemakkelijk, waarbij de meeste functies zoals het minimaliseren en maximaliseren, terug- en vooruitbladeren en verversen van tabbladen allemaal via sneltoetsen gaat. Het touchpad doet voor het toetsenbord niet onder en werkt al net zo lekker. Scrollen doe je met twee vingers, tappen om te klikken, indrukken voor een snelmenu. Simpel, snel en direct. Het touchpad voelt goed en is erg responsief.

Offline

Programma’s bestaan voornamelijk als apps en werken vanuit de browser (Chrome uiteraard) en is te zien als een secundaire werkplek voor onderweg. Je zal de Chromebook dan ook vooral gebruiken om mee te browsen en te tekstverwerken, om je bestanden vervolgens op te slaan in Google Drive. Vervolgens kun je je bestanden overal bereiken met een Google-account. Zonder internet kun je niet veel, al is de offlinefunctionaliteit van met name Google Drive sterk verbeterd. Kort gezegd: een tekstje tikken lukt nu ook zonder internetverbinding.

Werken zolang het duurt

We hadden verwacht zo’n 8 a 9 uur te kunnen werken met een Chromebook, vergelijkbaar met een normale werkdag. Immers, met ssd en minimale hardwarebelasting verwacht je een accuduur die vergelijkbaar is met die van een tablet. Helaas, na zes uur moet je de Chromebook aan het stroom hangen. Niet slecht, al doen tablets het op dat front beter. Van een dergelijk apparaat met de mobiele werker in het achterhoofd mag je een langere accuduur verwachten.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie