Review: Samsung Galaxy S4

Redactie WINMAG Pro

Dat de S4 lijkt op zijn voorganger is een feit. 'Lijkt', want de S4 is veel meer dan enkel een kleine update. We bekeken Samsung's topmodel smartphone nader.

Behuizing

De S4 is de opvolger van, hoe kan het ook anders, de S3. Visueel lijkt de telefoon ook op de S3, maar toch kent de nieuwe smartphone van Samsung enkele verschillen. De behuizing bijvoorbeeld, voelt veel steviger aan. Daarbij is de rand aan de zijkant voorzien van een aluminium strip waardoor de smartphone minder 'plastic' aanvoelt. Gek genoeg is de telefoon wel een tikkeltje lichter. Aan de achterkant van de S4 zit wel een plastic klep, maar dat wordt deze keer gecamoufleerd door een geprint reliëf. Met andere woorden, het voelt wel plastic aan maar ziet er niet zo uit. Toch wel jammer, liever hadden we bijvoorbeeld een klepje van polycarbonaat gezien wat het geheel steviger en chiquer zou maken. Dat zou zich uitbetalen in een iets zwaarder gewicht, maar was het wat ons betreft zeker waard geweest.

In dagelijks gebruik ligt de S4 goed in de hand. Dankzij de aluminium strip aan de zijkant heb je een zeer goede grip. Vorige Galaxy-toestellen moest je door de schuine zijkanten altijd stevig vastpakken voor een goede grip, nu kun je bij wijze van spreken al met twee vingers toe.

Beeldscherm

Samsung heeft het scherm iets groter gemaakt ten opzichte van de S3. In plaats van 4,8-inch is het scherm nu 5-inch groot. Waar het Amoled-scherm pas echt in uitblinkt is de full hd-kwaliteit in de palm van je hand. Met een resolutie van 1080 x 1920 hoort de beeldkwaliteit in ieder geval tot het beste wat je op dit moment op smartphone-gebied tegenkomt. En met 'beeldkwaliteit' bedoelen we ook echt alle aspecten van het beeld. Want met een full hd-resolutie is het beeld lekker scherp, maar ook kleuren zijn belangrijk voor een prettige beeldervaring.

Dat zit wel snor bij de S4 want kleuren spatten van het scherm. Ook de kijkhoek is bijzonder goed. Het maakt niet uit vanwaar je kijkt naar het scherm, alles blijft goed zichtbaar en de kleuren blijven ook mooi helder. Bij het kijken naar video bewijst het Amoled-scherm echt zijn meerwaarde. Je kunt details onderscheiden dat het niet leuk meer is. Als Samsung deze kwaliteit weet vast te houden zijn we er zeker van: de tijd van de pixelbrij is voorgoed voorbij.

Software

Standaard komt de S4 met Android 4.2. Zoals ieder Android-toestel van Samsung heeft ook deze weer een TouchWiz-skin gekregen. Het is en blijft een kritiekpunt: TouchWiz zit vol met functies die vaak overbodig, maar nooit te verwijderen zijn. Meer aanpassingsopties, bijvoorbeeld de keuze om wel of niet Samsung ChatOn, Samsung Hub, Tripadvisor, Samsung Link en andere software te installeren, zou wel zo prettig zijn. Nu voelt je telefoon al propvol met nutteloze software vlak na installatie door het forceren van genoemde apps.

Tijdens de introductie van de S4 zette Samsung hoog in op allerlei sensorische trucjes. Bijvoorbeeld scrollen met je ogen door webpagina's, of met je handen over de sensor gaan om statusupdates over je telefoon te krijgen. Ook dit voelt als ballast, want hoe je het ook went of keert, je probeert de functies eenmaal uit en zet ze daarna onmiddellijk uit omdat deze en niet goed werken, en als ze werken omslachtig aanvoelen. Wanneer je webpagina's bekijkt moet je deze rustig kunnen skimmen zonder dat je ongecontroleerd door de pagina scrolt. Helaas lukt dit ons zelden. Het voelt dan ook eerder als gimmick als een nuttige functie. Toch laat Samsung hier wel mee zien hoever smartphones al gevorderd zijn wat betreft technologie. Het wachten is op slimme implementatie van dit soort functies die er niet inzitten voor de eigen showcase maar ook echt nuttig voelen.

Specificaties en prestaties

Naast de zeer goede kwaliteit van het scherm zijn ook de prestaties uitstekend te noemen. De Galaxy S4 heeft intern 2GB aan geheugen en een 1,9GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 600-processor aan boord. Dit is in feite een lange naam voor een heerlijk snelle processor die ervoor zorgt dat je moeiteloos van app naar app kunt gaan, wat je ook aan het doen bent. Haperingen zijn we nog niet tegengekomen en geen enkel moment hadden we het idee dat de Galaxy S4 iets niet aan zou kunnen. Belangrijk is de 4G-ondersteuning die het apparaat biedt. De S3 bood dit al optioneel aan en in de S4 wordt 4G per definitie ondersteunt.

Zeker omdat langzaamaan in Nederland deze soon-to-be-standaard uitgerold wordt is het belangrijk dat smartphone-fabrikanten dit alvast meenemen in hun producten en Samsung is een van de fabrikanten die het voortouw hierin neemt. Wel een minpunt: de brakke speakers in het apparaat. Hier valt al heel lang iets op te winnen bij Samsung maar dit heeft duidelijk geen prioriteit bij het Koreaanse bedrijf. Erg jammer, vooral omdat ze de S4 wel degelijk als een multimedia-smartphone positioneren. Dan is het inleveren op geluid toch wel een vreemde keuze.

Camera

De camera maakt het beeld van de S4 als een all-round high-end multimedia smartphone compleet. Hoewel de kwaliteit van de camera gemiddeld is te noemen (relatief goedkope camera's streven de camera's in de S4 ruimschoots voorbij) maar voor de gemiddelde gebruiker zeer zeker prima te noemen. Denk hierbij dus aan sociale media-shots en dergelijke. Aan de voorkant bevindt zich een 2MP camera om bijvoorbeeld videogesprekken te voeren. Aan de achterkant zit een 13MP camera waarmee je ook kunt filmen in 1080p hd.

Een grappige optie is beeld-in-beeld, waarmee je jezelf in een foto plakt via de camera aan de voorkant als je een foto maakt met de camera aan de achterkant. Ook is het mogelijk om je foto's (beperkt) te bewerken en meteen nadat je deze geschoten hebt te delen via sociale media.

Accu

De druk die alsmaar toenemende specificaties op accuduur leggen is immens. Veel komt daarom neer op gestroomlijnde achtergrondprocessen die er enerzijds voor zorgen dat de smartphone snel gebruiksklaar is waar en wanneer je wilt, en anderzijds niet de accu constant leegtrekken. Samsung heeft dit goed voor elkaar bij de S4. Een hele dag gamen met volle helderheid en wifi aan zit er niet in, maar dat kun je simpelweg niet verwachten. Normaal gebruik, met je telefoon op stand-by en wifi aan, waarbij de helderheid zich automatisch aan omgevingslicht aanpast, zou je makkelijk door de dag moeten brengen.

In feite is dit niet anders dan welke moderne smartphone dan ook en dit is knap, want reken maar dat het Amoled-scherm een energievreter is. Wel is het prettig om te weten dat de S4 een verwisselbare accu heeft. Zelfs als de accu lui raakt en je je smartphone midden op de dag aan de lader moet hangen kun je er een nieuwe accu inplaatsen. Dit geeft de S4 meteen een stukje duurzaamheid mee, en maakt dat het apparaat behoorlijk lang mee kan, zelfs wanneer de onvermijdelijk S5 het podium betreedt.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie