Review: Samsung Series 9 (S27B970D) monitor

Peter Güldenpfennig
Niks zo saai en fantasieloos als de namen die fabrikanten geven aan hun computermonitoren. Samsung doet daar vrolijk aan mee, want S27B970D spreekt nu niet echt tot de de verbeelding. Totdat je de Series 9-monitor uit de verpakking haalt, want wat een fraai apparaat!

Samsung verklapt al een beetje in welke categorie de S27B970D valt door de toevoeging ‘Series 9’. Dat label is voorbehouden aan de high-end IT-producten van Samsung. Gelukkig weerspiegelt het uiterlijk die aspiraties, want elk onderdeel ademt kwaliteit: van voet, via de standaard naar de afwerking van het display. De grote, ronde voet is aan de bovenkant voorzien van een fraaie afdekplaat met metaallook die door de zwarte onderrand op je bureaublad lijkt te zweven. Aan de achterkant van de voet vind je de verschillende aansluitingen, waardoor over je werkblad kronkelende kabels tot een minimum beperkt blijven. De stevige standaard laat je het scherm in hoogte en kijkhoek verstellen en biedt daarnaast de mogelijkheid het scherm ook in portretstand te gebruiken. De dikke metalen rand rondom het display bevat geen knoppen, evenals de achterzijde van het paneel.

De onderkant van de voet is iets naar de gebruiker toegekanteld en daaronder blijkt een klein aanraakpaneeltje schuil te gaan. Staat het scherm uit, dan is alleen een klein, wit aan/uit-logo te zien, raak het aan en er lichten een viertal extra knoppen op. Deze bieden toegang tot het eenvoudige OSD-menu, waar je zaken als helderheid en contrast kunt aanpassen. Dit menu is zeer eenvoudig in gebruik en dat is helaas eerder uitzondering dan regel bij monitoren.

PLS-paneel

Maar hoe fraai het voorkomen ook mag zijn, uiteindelijk draait het natuurlijk om het display. Deze gaat schuil achter een glimmende glasplaat, die behoorlijk kan spiegelen. Zet je het scherm aan, dan knallen de kleuren van het scherm je tegemoet. Samsung maakt gebruik van PLS- techniek, wat voortborduurt op IPS-techniek. Door gebruik te maken van gekromde in plaats van rechthoekige beeldpunten, moet de kijkhoek sterk verbeteren. Het moet gezegd, je kunt bijna vanaf de zijkant tegen het scherm aankijken zonder dat er een heftige kleurverschuiving plaatsvindt.

Niet alleen de kijkhoek is uitstekend, ook over de resolutie hebben we niets te klagen. Met 2560 x 1440 pixels heb je voldoende werkruimte tot je beschikking en ogen zowel tekst als foto’s helder en scherp. Een groot verschil met de full hd-panelen die je nog regelmatig in 27-inchschermen tegenkomt. Om erachter te komen hoe goed dat PLS-paneel precies is, hebben we een meetcyclus doorlopen met een Spyder4 van Datacolor. Het kleurbereik van de Series 9-monitor bevat het volledige sRGB en 76 procent van het bredere AdobeRGB-kleurbereik. Daardoor kun je foto’s en afbeeldingen bekijken zoals de auteur ze bedoeld heeft. Alleen voor zeer kritische nabewerking zou een groter AdobeRGB-bereik prettig zijn.

Nog indrukwekkender dan het bereik is de uniformiteit van het scherm. Zo zijn de verschillen in kleurweergave van linkerbovenhoek tot rechteronderhoek praktisch verwaarloosbaar. Ook de verschillen in helderheid van de achtergrondverlichting zijn dermate klein dat ze niet met het blote oog zichtbaar zijn. In het meest extreme geval is het verschil in helderheid een schamele drieënhalf procent.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter