Review: Sharp PN-K321 - werken in 4K

Redactie WINMAG Pro
Hoewel smartphones, tablets en laptops steeds hogere resoluties krijgen, blijft de pixeldichtheid van pc-monitoren al jaren stabiel. Wanneer gaat daar verandering in komen? Wij nemen alvast een voorproefje van de toekomst met de Sharp PN- K321: een 32-inchmonitor met 3840x2160 pixels.

De kans is groot dat je dit artikel leest op een monitor met 1920x1080 pixels en een diagonaal van ergens tussen de 21,5- en 24-inch. De afgelopen jaren is dit zo’n beetje de standaard geworden in monitorenland. Ga je een stapje groter, dan kun je kiezen voor een 27-inchsscherm met 2560x1440 pixels. Ondanks die hogere resolutie, blijft de pixeldichtheid (het aantal pixels per inch: ppi) vrijwel gelijk. Het formaat van de monitor stijgt immers ook.

IGZO

Sharp maakt gebruik van haar IGZO-technologie in het scherm. IGZO (In-Ga-Zn- Oxide) is een semigeleidend materiaal met 20 tot 50 keer hogere elektronenmobiliteit dan het gebruikelijke materiaal waar lcd’s uit vervaardigd worden. De transistors in elke pixel zijn veel kleiner, waardoor de pixeltransparantie toeneemt. Om een lang en technisch verhaal kort samen te vatten: de techniek maakt een hoge helderheid en extreem hoge resolutie mogelijk zonder dat er aanzienlijk meer energie is vereist. De PN-K321H heeft dan ook geen ventilator en is 3,5 cm dun.

Pixeldichtheid

Hoewel de pixeldichtheid van computermonitoren al jaren op een stabiele waarde rond de 100 ppi ligt, is dat in de markt voor smartphones, tablets en laptops wel anders. Apple was aanjager van deze trend met haar ‘Retina’-schermen. Inmiddels is de Amerikaanse fabrikant daar niet meer uniek in. Alle high-end tablets en smartphones worden tegenwoordig uitgerust met extreem hoge ppi-waarden. In dE PrAktijk Zoals je ziet, is de pixeldichtheid van de Sharp PN-PK321 niet eens zo heel hoog. Zeker niet in vergelijking met smartphones en tablets.

140 ppi

Toch blijkt 140 ppi op een desktopmonitor in de praktijk een wereld van verschil te zijn als je een scherm met ppi tussen de 90 en 110 gewend bent. Dat hebben we zelf ervaren nadat we een tijdje achter het 4K-scherm gewerkt te hebben. Kruip je vervolgens weer achter een ‘standaard’ 24-inch 1080p-monitor, dan is dat een nare ervaring.

Het nut van een hoge resolutie

De PN-K321 heeft een resolutie van 3840x2160 pixels. Dat is exact vier keer de oppervlakte van een full-hd-scherm met 1920x1080 pixels. Je kunt je voorstellen wat voor mogelijkheden dat biedt voor multitasking. Zelfs met vier browservensters geopend heb je voor ieder venster nog 1920x1080 pixels tot je beschikking. Maar wordt niet alles ontzettend klein met zo’n hoge resolutie? Ja, inderdaad. Besturingssystemen zoals Windows en Mac OS zijn gemaakt voor schermen met een relatief lage pixeldichtheid. Dat is duidelijk te zien aan onze testopstelling, waarin we de Sharp PN-K321 aan een HP-workstation met Windows 8 gekoppeld hebben (via de DisplayPort aan een AMD 8570 videokaart).

Met de standaardinstelling voor tekst- en pictogramgrootte wordt alles bijzonder klein weergegeven. Desondanks blijft alles goed leesbaar. Toch zul je vermoedelijk de grootte wat op willen schroeven. In Windows 8 (en 7) kan dat in de beeldschermopties van het controlepaneel.

Helderheid en kleurweergave

De focus van dit scherm ligt op hoge resolutie, niet zozeer op kleurechtheid. Toch hebben we uiteraard even met onze Datacolor Spyder4 Elite het scherm geanalyseerd. We meten 92 procent weergave van de srgb-kleurruimte en 74 procent adobe-rgb. Sharp geeft zelf een maximale helderheid van 350cd/ m2 op en een contrastratio van 800:1. In de praktijk meten we een helderheid van 397cd/m2 bij 6700 Kelvin. Bij maximale helderheid blijven de zwarten goed zwart, wat een maximale contrastratio van 750:1 oplevert.

Metingen

Het scherm maakt gebruik van led- achtergrondverlichting in de randen. Een scherm met zo’n formaat helemaal egaal verlicht krijgen met deze techniek, is een flinke uitdaging. Sharp is daar desondanks behoorlijk in geslaagd. We zien wel afwijkingen, maar deze blijven binnen acceptabele waarden. Datzelfde geldt voor de afwijkingen in kleurweergave. De uniformiteit is niet op topniveau, maar de afwijkingen zijn zeker acceptabel te noemen en in de praktijk niet als storend te ervaren.

Toekomstmuziek

Sharp richt met de PN-K321H op de professionele markt. De monitor is uiteraard geschikt voor toepassingen waarbij veel detail komt kijken. Denk aan CAD of grafisch ontwerp, maar ook de financiële markt. Daar wordt vaak met meer- dere rijen monitoren gewerkt, om zoveel mogelijk cijfertjes in beeld te krijgen. De enorme resolutie van de 4K-monitor komt dan goed van pas. Ook veiligheidsinstanties en onderzoeksinstituten kunnen baat hebben bij de resolutie van dit scherm. Sharp verwacht dat de PN-K321H in deze sectoren veelvuldig geïntegreerd zal worden.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie