Review: Sony Xperia S

Redactie WINMAG Pro
De jarenlange samenwerking tussen Sony en Ericsson kwam in februari tot een einde. Sony besloot Ericsson uit te kopen en door te gaan onder de eigen naam. De Xperia S is het eerste toestel dat alleen de naam Sony draagt, brengt dit model de Japanners direct terug aan de top?

De toestellen van Sony Ericsson wisten zich met name met hun originele design te onderscheiden in het brede assortiment van Android-smartphones. Dit geldt opnieuw voor de Xperia S. Het toestel verraadt door zijn naam en het Sony Ericsson-logo aan de achterkant meteen dat het is ontwikkeld toen de twee fabrikanten nog samenwerkten.

Plexiglas

Het meest opvallende aspect aan het ontwerp is het doorzichtig stuk plexiglas aan de onderkant, wat de behuizing min of meer opdeelt in twee segmenten. Wanneer de Xperia S actief is licht de rand op, wat een mooi effect geeft. Bovendien zijn de drie functies van de toetsen erin zichtbaar. Onder de doorzichtige laag zit nog een stuk van het toestel waarin de merknaam Xperia is geplaatst.

Het doorzichtige gedeelte is leuk bedacht, maar kent wel een aantal nadelen. Zo maakt het de Xperia S onnodig lang. Ondanks de beperkte schermafmetingen van 4,3-inch is het toestel vrijwel even lang als de 4,65-inch Galaxy Nexus. Bovendien kan het verwarring opleveren. Wanneer je de smartphone voor het eerst wilt bedienen ben je geneigd op de icoontjes in het plexiglas te drukken, terwijl de drie witte stipjes erboven de werkelijke knoppen zijn. Een duidelijk geval van vorm boven functie dus.

Over de rest van de behuizing zijn we meer te spreken. De achterkant is van mooi krasvast materiaal en ligt lekker in de hand. Alle aanwezige hardwarematige knoppen voelen degelijk aan en drukken goed in. Naast een micro-usb-poort beschikt het toestel ook over hdmi in een soortgelijke micro-uitvoering.

Haarscherp beeld

Als fabrikant van televisietoestellen heeft Sony een naam hoog te houden als het gaat om displays. Daarin stelt de Xperia S zeker niet teleur. Het 4,3-inch scherm met een resolutie van 1280 bij 720 beeldpunten is werkelijk haarscherp. Ook de kleurweergave is goed, al verperst de beperkte inkijkhoek het feestje wel een beetje.

Helaas loopt Sony met de gebruikte hardware wel wat achter de feiten aan. De gebruikte processor is een Qualcomm Snapdragon S3 met een kloksnelheid van 1,5 GHz, dezelfde als HTC in zijn Sensation XE gebruikt. De chip kan nu nog prima mee, maar HTC plaatst bijvoorbeeld de veel snellere opvolger in zijn HTC One S, die op het moment van schrijven al in de winkels moet liggen. Bovendien heeft HTC nog de One X met quadcore-processor in het assortiment en wordt er in de Samsung Galaxy S II-opvolger soortgelijke hardware verwacht. Hierdoor mist Sony’s topmodel de rekenkracht om in het hoogste segment mee te kunnen komen. Het klinkt als loze tech-talk, maar specificaties zijn nu eenmaal niet onbelangrijk in het Android-segment.

Gingerbread

Een ander minpunt is de gebruikte software. Sony rust de Xperia S uit met Android 2.3.7 Gingerbread en dus niet gelijk met Android 4.0, welke inmiddels al maanden op de markt is. De fabrikant heeft weliswaar toegezegd met een update naar 4.0 te komen, maar dit had er wat ons betreft gewoon direct op het toestel moeten staan. Als je nu een nieuwe smartphone koopt verwacht je daar ook de nieuwste software op.

De accuduur van de Xperia S is vrij gemiddeld voor een smartphone. Na een dag moet hij terug aan de netstroom, wel viel het ons op dat het toestel in standby-stand ook vrij snel leegloopt. Wellicht dat dit een fout is in de software en verholpen kan worden met een update.

Camera en gebruik

Met de camera van de Xperia S weet Sony ons wel te overtuigen. Deze heeft een beeldsensor met twaalf megapixel, is erg snel en schiet voor een mobiele telefoon prima foto’s. Bovendien kun je ook video’s opnemen met een 1080p-resolutie.

In gebruik is de Xperia S een fijn toestel. Het scherm reageert vlot op onze aanrakingen en de software vertoont geen tekenen van traagheid. Ook de gebruikte Android-schil van Sony is minder aanwezig dan die van veel andere concurrenten waardoor het besturingssysteem minder log aanvoelt. Bovendien plaatst Sony 32 GB aan opslag waardoor je genoeg ruimte hebt voor je foto’s, video’s en apps. De opslag uitbreiden met een sd-kaartje is helaas niet mogelijk.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie