Review: Sony Xperia Z

Redactie WINMAG Pro
De Xperia Z is de trots van Sony wat hun mobieltjes betreft. Niet onterecht: ze waren de eerste die een full-hd-beeldscherm in een smartphone wisten te stoppen. Een grote abricampagne deed de rest: het toestel verkocht wereldwijd goed. Krabbelt het voorbij HTC en Samsung naar de Android-top?

Sony is beslist geen nieuwkomer in de Android-scene. Hun Xperia-lijn kende al enige succesjes en de Xperia S en Xperia T waren prima toestellen. Wel heeft het bedrijf wat verkopen betreft altijd in de schaduw gestaan van Samsung en – in mindere mate – HTC. Met hun huidige topmodel, Xperia Z, lijkt Sony daarin verandering te willen brengen. Dat lukte in ieder geval voor even: tot de komst van de HTC One en de Galaxy S4 was het zelfs de meestverkochte Android-toestel. De reden daarvoor was onder andere het full-hd-scherm. De Japanners waren de eerste die konden bogen over 1920 x 1080 beeldpunten in een smartphone.

Design en behuizing

Als je gecharmeerd was van eerdere Xperia-telefoons, dan zul je de Xperia Z designwise absoluut kunnen waarderen. De strakke, rechthoekige vormgeving oogt chique en heeft in een eerste oogopslag wel wat weg van de recentere LG-toestellen. Het toestel is aardig fors, mede dankzij het flinke 5-inchbeeldscherm. De forse rechthoek ligt wat lastig in de hand, je duim kan niet altijd bij alle schermhoeken. Zowel de voor- als de achterzijde is geheel bedekt met een glasplaat die aan beide zijden naadloos in de behuizing is gemonteerd. Wij houden er wel van – het geeft het gevoel van luxe en eenheid. Zeker in vergelijking met het plastic van de grote concurrent, de Samsung Galaxy S4, heeft Sony hier zijn zaakjes goed voor elkaar. Enige nadeel zijn de vlekken en vingerafdrukken die je ongetwijfeld achterlaat. Ook maakt het glas het toestel 'glad', uitkijken dus dat het niet uit je handen of broekzak glipt.

De telefoon oogt niet alleen strak en chique, de behuizing heeft ook een duidelijke usp: het is, net als de recent door ons gereviewde Sony Xperia Tablet Z, waterdicht. Ook hier betaal je dezelfde prijs: alle poorten zijn afgedicht met plastic dopjes die wat fragiel aanvoelen. Toch is het een prettig idee dat een regenbui het toestel geen kwaad doet en je zelfs rustig met het apparaat het bad in kunt. Wat ons betreft een acceptabele trade-off: we zouden graag zien dat meerdere fabrikanten hun telefoon waterdicht maken.

Beeldscherm

Blikvanger van de Xperia Z is het 5-inch full-hd beeldscherm. Met een resolutie van 1920 x 1080 beeldpunten behaalt het toestel een ppi van 441. Korte tijd was dit een record in smartphoneland, totdat de HTC One hetzelfde aantal pixels wist te persen om een kleiner oppervlak. De hoge resolutie pakt zoals verwacht met name goed uit voor tekst. Iedere vorm van karteling is vakkundig de nek omgedraaid en alles oogt gestoken scherp. Individuele pixels onderscheiden is in ieder geval voor het menselijk ook onmogelijk. De kleurweergave van het lcd-paneel is vrij natuurlijk en zeker niet zo dik aangezet als het oled-scherm van de S4. Wat dat betreft ligt de verzadiging dichter bij de HTC One, dat ook over een lcd beschikt. Anders is het bij foto's en video's, dankzij de speciale techniek 'Bravia Engine 2' zijn de kleuren en contrasten in foto's en films wat aangezet. Of je het mooi vindt of niet is een kwestie van smaak, bovendien kun je het effect desgewenst uitschakelen. Wat ons betreft geeft het zeker een meerwaarde. Toch is er ook een belangrijke kritische kanttekening te plaatsen bij het scherm. De lichtopbrengst en de contrasten zijn allesbehalve geweldig. Zeker in vergelijking met de HTC One en de Samsung S4 valt het scherm op dit gebied behoorlijk tegen. Bovendien zijn de inkijkhoeken niet best. Wanneer je de telefoon iets kantelt, worden de kleuren vrijwel direct fletser. Wat dat betreft is het beeldscherm niet beter dan van een topmodel van de vorige generatie, en dat steekt.

Software

Standaard komt het toestel met Android 4.1.2. Sony heeft daarover zijn bekende schil geplaatst. Wat ons betreft is het een van de mooiste skins voor Android en ligt het wat design betreft mijlenver voor op Samsung's TouchWiz. Wat functionaliteit betreft zoekt Sony het niet zozeer in fancy toevoegingen in de skin, maar vooral in zijn eigen apps. Van oudsher is het bedrijf sterk in multimedia, en dat blijkt ook uit de meegeleverde apps. Zo is de muziek-app erg sterk. Een belangrijke meerwaarde van de Xperia Z zijn de aansluitmogelijkheden met andere apparaten, en dan met name via NFC.

Via 'Smart Connect' kun je bovendien acties programmeren. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat wanneer je een hoofdtelefoon aansluit, automatisch de muziekspeler wordt opgestart. Nadeel: de Xperia Z praat op die manier vooral met andere Sony-apparaten.

Een andere unieke eigenschap zijn de 'Sony Small Apps'. De naam zegt het al, dit zijn kleine, bijna widget-achtige apps die je naast elkaar op het scherm kunt draaien. Denk hierbij aan een (eenvoudige) browser, een rekenmachine en een notitieblokje. Een aardige toevoeging, maar niet wereldschokkend handig. Wel handig en nuttig is het voorgeïnstalleerde OfficeSuite 7. Hiermee kun je office-documenten (Word, Excel en Powerpoint) niet alleen inlezen, maar ook bewerken.

Prestaties

Android-topmodellen zijn tegenwoordig echte 'power houses' en daarin vormt deze Sony geen uitzondering. Het rekenwonder in kwestie is de zeer capabele Snapdragon S4 Pro, een quadcore-processor die zijn rondjes draait op 1,5 Ghz. Het werkgeheugen bedraagt een acceptabele 2 GB. Toch is dit beslist geen unicum meer in deze prijsklasse en zit de winst nog vooral in de optimalisaties van de software. Wat dat betreft had Sony beter zijn best kunnen doen. De interface voelt weliswaar niet bepaald traag, zeker niet sinds recente updates, maar die van Samsung en HTC zijn toch nog een stuk responsiever. Ook de animaties van de laatstgenoemde ogen vloeiender. Hier heeft Sony dus nog wat werk aan. Desalniettemin gaat het starten en wisselen van en tussen apps vlot en vloeiend en ook de opstarttijd van het apparaat zelf is met 20 seconden relatief kort, niet zo gek natuurlijk met dergelijke ingewanden.

Camera

De Sony beschikt zoals iedere moderne telefoon over twee camera's, een aan de voorzijde en een aan de achterkant. De camera aan de achterzijde schiet foto's in 13 megapixels. Dankzij deze relatief hoge resolutie heb je wat meer ruimte om bijvoorbeeld een uitsnede te maken. Sterk punt is de uitgebreide camerasoftware, met onder andere functies als een glimlachherkenning. Ook automatische scène-herkenning is aanwezig, waarmee de camera zelf de juiste instellingen bij diverse lichtomstandigheden weet te vinden. De kwaliteit van de foto's is gemiddeld. De plaatjes zijn zeker bruikbaar, maar komen – zeker in mindere lichtomstandigheden – nog niet in de buurt van een goede (compact)camera.

Accu

Het ruggetje van de Xperia Z is zoals gezegd een gesloten glasplaat. Voor de accu is dat een nadeel, want daardoor is deze niet verwisselbaar. De accucapaciteit bedraagt 2340 mAh, in vergelijking met de concurrentie is dat gemiddeld. Belangrijker is de praktijk, en die valt helaas wat tegen. De hoge resolutie van het beeldscherm en de rappe processor eist zijn tol: een normale werkdag is vaak al niet haalbaar zonder tussentijds laadmoment. In standby-modus houdt het apparaat het overigens wél opvallend lang uit: na vijf dagen werkloos maar ingeschakeld in de kast was het toestel nog net in leven.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie