Review: Sony Xperia Z5 Compact

Eveline Meijer
In oktober kwam de Sony Xperia Z5 Compact naar Nederland, de nieuwste telg uit Sony's smartphone-lijn. Wij namen het apparaat onder de loep.

Nieuwe Sony Xperia: compact en stijlvol

​Meteen valt op dat Sony met haar Xperia Z5 Compact weer kiest voor een strak uiterlijk. Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren grijs, wit, geel en roze, en we moeten zeggen dat de grijze variant die wij testen een heel mooie professionele uitstraling heeft. Het apparaat is zoals we gewend zijn van Sony's Xperia-lijn rechthoekig, met een ronde afwerking in de hoeken. Wel lijkt het apparaat wat dik met afmetingen van 127 x 65 x 8,9mm, maar zodra je hem in je handen hebt, merk je hier niets van. Het gewicht valt met 138 gram daarentegen flink mee.

Behuizing Sony Xperia

Aan de voorkant vinden we een 5MP camera, aan de achterkant zit een 23MP-camera, wat meer dan prima is voor een gemiddelde smartphone. Bovendien kun je in 4K video's opnemen, wat momenteel alleen de high-end smartphones kunnen.

De keuze voor de knoppen van de Sony Xperia Z5 Compact komt op ons echter wat vreemd over. Aan de rechterkant vind je in het midden de aan/uit-knop inclusief geïntegreerde vingerafdruksensor, met daaronder een kleine volumeknop en een knop voor de camera om foto's mee te maken. Voor een gemiddelde smartphone-gebruiker kan dit wat onwennig zijn, aangezien deze toetsen zich meestal hoger op het toestel bevinden. Onderaan vinden we – wel zoals gebruikelijk – een micro-usb-poort om het apparaat mee op te laden. Aan de linkerkant zitten tot slot nog twee ingangen voor micro-sd-kaarten en één voor je simkaart. Deze ingangen worden mooi weggewerkt onder een klepje die perfect aansluit bij de rest van het ontwerp.

Gebruik

Het toestel heeft een mooi scherp 4.6-inch HD-scherm, met een resolutie van 1280x720. een prettig klein formaat. Vooral Android-gebruikers zullen snel en intuïtief met het toestel overweg kunnen, want er is weinig aan het Android 5.1 Lollipop-besturingssysteem gewijzigd ten opzichte van vorige Android-versies. Wat wel nieuw is, is dat je een viertal kleine applicaties kunt openen door op de meest rechter toets op het scherm te tikken. Via deze toets kom je in het scherm waar je applicaties afsluit, terwijl je onderaan vier kleine pictogrammen vindt. Deze laten je een browser, timer, rekenmachine of de mogelijkheid om screenshots te maken openen. Deze vier opties verschijnen als kleine schermen op je toestel, die je ook over andere applicaties heen kunt openen. Het afsluiten van deze programma's doe je door simpelweg op het kruisje te klikken. Prettig, want als je even snel iets uit wilt rekenen of een timer wilt zetten, hoef je niet te stoppen met je werkzaamheden.

Dat het toestel draait op een Qualcomm Snapdragon 810 64-bit Octa-core, Quad-core 2,0 GHz en Quad-core 1,5GHz met 2GB aan ram-geheugen, is te merken. Applicaties starten vloeiend op en blijven snel werken, ongeacht hoeveel apps je open hebt staan op de Z5 Compact. Bovendien heeft het toestel mooie animaties voor verschillende onderdelen, bijvoorbeeld het openen van menu's, zonder hierbij in te leveren op snelheid. Nadeel is wel dat het toestel al vrij snel warm aanvoelt. Dit kan betekenen dat het apparaat snel oververhit raakt, maar het kan ook bij een beetje warmte blijven. Wat het precies is, weten we niet, maar we ervaren het wel als licht zorgwekkend. Wel prettig is dat de accu tot twee dagen mee gaat, waardoor je je nooit zorgen hoeft te maken over een lege batterij.