Functionele 2-bay NAS

Review: Synology DS216+II

Peter Güldenpfennig
Synology breidt haar portfolio van NAS-systemen geleidelijk uit. Er verschijnen geregeld nieuwe modellen, maar soms voldoet een model en dan is een nieuw model niet nodig.

Dat gaat ook op voor de DS216+II. Zoals de naam al aangeeft, is dit in feite de DS216+, maar dan met een geüpdatet processor. In het geval van de DS216+II is dit een Intel Celeron Dual Core met een snelheid van 1.6GHz, op te hogen tot 2.48GHz middels Intel's burst-technologie. Verder vind je in de NAS 1GB aan intern geheugen. De lees- en schrijfsnelheid is goed, niet bijzonder, maar met 113.01 MB/s aan lezen en 111.66 MB/s aan schrijven van versleutelde bestanden voldoende. De twee bays-tellende NAS kan in totaal 20TB, dus 10TB per schijf aan. Genoeg ruimte voor multimedialiefhebbers of een kleine organisatie. Interessant is dat je de hardware naar smaak kunt configureren. De LED's aan de voorkant kennen vier niveaus van helderheid die je aan kunt passen. Ook is het mogelijk een schema op te stellen voor de helderheid van de LED's.

Behuizing en poorten

Zoals elke NAS van Synology gaat de Taiwanese fabrikant hier ook weer voor herkenbaarheid: een zwart chassis, gestanst Synologylogo en een verwijderbare klep aan de voorkant. Achter die klep steken de twee bays waar je je schijven in plaatst.

De NAS is voorzien van diverse poorten, waaronder een USB 3.0-poort aan de voorkant en een eSATA- en 1GbE LAN-poort aan de achterkant. Ook vind je twee USB 2.0-poorten aan de achterkant. Genoeg mogelijkheden dus om er externe opslag op aan te sluiten of er bijvoorbeeld een printer aan te hangen.

Installatie

Een voordeel wat een NAS van Synology biedt ten opzichte van de concurrentie is de schroefloze installatie. Dat zou eigenlijk standaard moeten zijn in elke NAS. Je haalt simpelweg de ophanging uit de sleuf van een bay, haalt de kunststof strips van de zijkant, plaatst de schijf in de ophanging en klikt de schijf vervolgens vast met de strips. Zo simpel kan het zijn. Na plaatsing van de schijf en aansluiting op het netwerk zoek je naar je NAS via de browser en zodra je deze hebt gevonden installeer je DiskStation Manager 6.0 (DSM), de nieuwste versie van het Synology-besturingssysteem.

Werken met DiskStation Manager

Synology maakt installeren van de software makkelijk, want DSM geeft bij een eerste aanmelding suggesties om veelgebruikte multimediapakketten te installeren zoals Mediaserver en Video Station. Via het Package Center kun je desnoods extra pakketten installeren, afhankelijk van welke functie je je NAS mee wilt geven.

DiskStation Manager 6.0

We waren altijd al te spreken over DSM en met versie 6.0 wordt het systeem gebruiksvriendelijker dan ooit, waarbij de focus in het uiteindelijke product op de eindgebruiker ligt. Dit betekent dat zakelijke gebruikers met het systeem om kunnen gaan, ongeacht de aanwezige technische knowhow. Dankzij de volledige ondersteuning van de 64-bit architectuur kan het systeem nu ook gebruikmaken van 4GB aan ram-geheugen, waardoor de prestaties verbeteren. Met de Synology PetaSpace-technologie is het mogelijk geworden om op meerdere volumes een gedeelde map met petabyte-capaciteit te creëren, waarin je vervolgens data kunt opslaan die je weinig gebruikt.

Wel merkten we dat de NAS problemen heeft met complexere taken. Zo voerden we het apparaat een zeer complex spreadsheet met een veelvoud aan formules. Het resultaat was een lange wachttijd waarna een trits aan foutmeldingen volgden. 1GB aan intern geheugen was in ieder geval bij lange na niet voldoende om de berekeningen uit te voeren. Lichtere taken doet de NAS echter prima.

Jouw bestanden veilig

Wanneer je veel met bestanden werkt, wil je dat die veilig zijn, maar ook toegankelijk. In DSM vinden deze twee belangrijke aspecten elkaar in het gloednieuwe Cloud Station 4. Je installeert Cloud Station 4 als app binnen DSM vanuit een overzichtelijke marketplace die Synology elke gebruiker aanbiedt. Vervolgens kun je al je bestanden op welk device dan ook syncen met je NAS. Op mobiele devices installeer je de DS Cloud-app, op je desktop Cloud Station Drive. Vervolgens kun je altijd bij de bestanden op je NAS. Tevens biedt Cloud Station Backup je de mogelijkheid om vanaf je desktop of laptop bestanden te backuppen naar je NAS. Het werkt extreem gebruiksvriendelijk en intuïtief. Met name de initiële installatie is lekker simpel. Zo installeer je bijvoorbeeld de DS Cloudapp op je mobiele device het makkelijkst via je eigen netwerk. Ben je daarmee verbonden, dan vindt de app je NAS vanzelf en hoef je verder niets in te stellen. Vanaf dan kun je altijd bij je eigen bestanden, mits je een netwerkverbinding hebt.

Wil je jouw werk delen, dan biedt DSM 6.0 je deze optie via een pagina die je helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Een handige feature wanneer je bijvoorbeeld samen aan projecten werkt. Het instellen van een eigen achtergrond geeft de pagina een professionele uitstraling, mocht je dit voor je klanten willen gebruiken. Overigens is het ook mogelijk voor anderen om jouw bestanden te sturen, zonder dat ze hiervoor aangemeld hoeven te zijn in DSM. Je maakt simpelweg een bestandsaanvraag aan waar je een verloopdatum aan hangt. Desgewenst kun je aan de aanvraag ook een wachtwoord hangen, zodat je weet dat het bestand van een vertrouwd contact komt.

Security

Naast encryptie van je data, wat eigenlijk voor zich spreekt, biedt Synology met DSM 6.0 ondersteuning voor Let's Encrypt. Dit is een relatief nieuwe organisatie die veiligheidscertificaten afgeeft. Het stelt je in staat geautomatiseerd en bovendien gratis een certificaat te verkrijgen. De service is een initiatief van de Internet Security Research Group en kent op dit moment veel tractie. Onder meer Facebook, Akamai en Mozilla ondersteunen en gebruiken de service al. Heb je een domein dat je wilt beveiligen met een certificaat, dan is een certificaat ophalen en installeren een fluitje van een cent vanuit DSM 6.0.


Synology DS216+II

Synology DS216+IIDe DS216+II is een marginale update en daar is niets mis mee, waarom zou je iets veranderen wat op zich al prima is? Wel hikten we tegen het 1GB-plafond van het interne geheugen, maar dat lokten we ook wel een beetje uit, want verder loopt het apparaat als een zonnetje. Heb je al een DS216+, dan is dit model waarschijnlijk niet voldoende vernieuwd om het in huis te halen. Zoek je echter nog een goede 2 bay-NAS, dan kun je eigenlijk niet om dit apparaat heen.

+ Robuuste behuizing
+ Makkelijk en snel te installeren
+ Zowel interessant voor zakelijke- als multimediagebruikers
+ DSM 6.0 blijft indruk maken

- Wat meer intern geheugen zou welkom zijn

Prijs: € 329,- (incl. BTW)
Bays: 2
Opslagcapaciteit: 20TB (2x 10TB)
Aansluitingen: 1GbE, 1x usb 3.0, 2x usb 2.0
CPU: Intel Celeron-processor N3060; 1.6GHz, op te hogen tot 2.48GHz
Info: synology.com

afbeelding van Peter Güldenpfennig

PeterGüldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen vanPeter