Review: Synology DS412+

admin
Vooral als een nas door meerdere medewerkers stevig gebruikt wordt, speelt de snelheid van een nas een grote rol. Deze werkdruk scheidt de jongens van de mannen, en de Synology DS412 beschikt over stevige spierballen.

De doorvoersnelheid van tot 205,6 MB/sec lezen en tot 182,66 MB/sec schrijven is zonder meer indrukwekkend. Tel daarbij op dat er vier hot swappable harddisksleuven voor je klaarstaan (totale opslagcapaciteit maximaal 16 TB) en je snapt dat we hier een dijk van een nas voor ons hebben.De vier sleuven hoeven niet allemaal bezet te worden, maar bij meer dan één harde schijf zijn diverse raid-configuraties mogelijk.

Het Synology-besturingssysteem Disk Station Manager (DSM) –inmiddels  aanbeland bij versie 4 - draait uitermate soepel op de DS412+. Niet helemaal verwonderlijk als we even een blik werpen op de hardwarespecificaties.

Zo staat een 2,13 GHz dualcore-processor in combinatie met 1GB DD3-geheugen garant voor het snel verwerken van meerdere taken tegelijk. Dat kunnen bijvoorbeeld diverse ingelogde gebruikers zijn, maar ook behoort het maken van volautomatische back-ups naar een extern aangesloten harde schijf of desnoods een andere DiskStation tot de mogelijkheden.

Ideaal is in dat opzicht de usb-3-aansluiting die dit systeem toekomstzeker maakt. Voor meer ‘tradioneel’ ingestelde rand- en opslagapparatuur staan verder nog twee usb-2-aansluitingen en een esata-poort tot je beschikking. Naast harde schijven zijn op de usb-poorten ook printers en multifunctionals aan te sluiten; in het laatste geval behoort zelfs netwerkscannen tot de mogelijkheden (bij ondersteunde apparaten).

De DS412+ is dankzij passieve koeling heerlijk stil. Mocht het qua temperatuur ooit te gek worden dan, staan er back-up koelfans klaar. Ook zijn er twee Gigabit lan-poorten ingebouwd, waarbij linkaggregatie een optie is. De DiskStation kun je overigens als router inzetten.

Een firewall timmert de zaak stevig dicht en er is zelfs voorzien in een virusscanner. Althans, dat is een van de meer in het oog springende features van DSM 4. Deze scanner werkt (nog?) niet real-time, maar kan op instelbare tijden je complete nas scannen, of alleen specifieke mappen met (bijvoorbeeld) binnenkomende bestanden.

De gebruikersinterface draait binnen een browser en is volledig venstergebaseerd. Meerdere taken (downloaden, scannen, back-uppen en ga zo maar door) levert geen problemen op want het onderliggende Linux OS multitaskt moeiteloos. De systeemebeheerder kan verbinding leggen via ssh, zodat je het systeem desgewenst geheel naar eigen hand kan zetten.

Toepassingen

Qua toepassingen is onder meer voorzien in bestandsbeheer, een mailserver, externe mappen, ftp-server en bandbreedteregeling. Ook is Web Station aanwezig, voor het hosten van maximaal 30 verschillende websites.

Het hosten van foto's en videoclips kun je met PhotoStation. Je kunt de Synology-nas tevens inzetten als AirPrint-server om bijvoorbeeld rechtstreeks van een iPad of iPhone naar een usb-printer af te drukken. Al met al is de Synology DS412+ een zeer complete en bovenal razendsnelle nas die in geen enkele mkb-onderneming zal misstaan.

afbeelding van admin

Lars van der Schans | Lead-developer

Samen met een enthousiast team van medewerkers besteed ik mijn tijd bij clipboard aan het optimaliseren en door ontwikkelen van de user experience zoals u die als lezer ervaart.

Door mijn hands on mentaliteit ziet u vaak nieuwe dingen op onze websites en bent u altijd geheel voorzien van de nieuwste snufjes.

Verder houd ik ervan om mijn collega's met een gezonde dosis anti-microsoft lastig te vallen tijdens mijn 1ste 2e 3e 4e 5e... kop koffie.

Bekijk alle artikelen van Lars