Review: Toshiba Tecra W50-A-104

Peter Güldenpfennig
De Tecra-lijn van Toshiba is gericht op de zakelijke gebruiker. Daarom hoef je bij deze lijn ook geen esthetische hoogstandjes te verwachten. In plaats daarvan kiest Toshiba voor een degelijke behuizing en krachtige hardware.

Alles aan de nieuwe Tecra van Toshiba ademt kracht uit, en dat begint al bij het gewicht. Want de workstation van Toshiba is met z'n ruime 2,7 kilo aan de zware kant. Het is dan ook een apparaat wat dan wel mobiel is, maar wat weer niet geschikt is om continu mee te slepen.

Het is dan ook een on site-workstation, en dat zie je ook af aan de behuizing. Het apparaat is aan de buitenkant voorzien van stevig kunststof met metalen scharnieren. Wanneer je het workstation dichtklapt sluit deze goed af en heeft dan een clamshell-design, wat ervoor zorgt dat zand en stof niet of in ieder geval moeilijk je keyboard of scherm kunnen bereiken. Het beschermt het apparaat goed en houdt deze schoon wanneer je deze vervoert.

Krachtpatser

Toshiba biedt je tijdens de installatie de optie om je besturingssysteem te kiezen. Standaard wordt de Tecra geleverd met Windows 7 Professional, maar je krijgt er ook een dvd bij van Windows 8 Pro (of Windows 8.1 Pro als je hiervoor kiest bij aanschaf). Een aardige geste, opties zijn tenslotte nooit verkeerd.

De specificaties van de Tecra zijn, net als het gewicht, bovengemiddeld, iets wat je ook mag verwachten van een werkstation. Met een Intel Core i7 processor van 2,70Ghz en intern geheugen van maar liefst 32GB (!) spreken we over specificaties waarbij we ons niets in kunnen denken wat het apparaat niet aankan.

Ook van het scherm zijn we erg onder de indruk. Het full hd ips-scherm is een genot om naar te kijken. Ook als je buiten werkt, want het scherm reflecteert niet. De kijkhoek blijft goed, ook wanneer je vanuit een scherpe hoek op het 15,6-inch grote scherm kijkt. Een dergelijk scherm is natuurlijk wel noodzakelijk als je je bedenkt dat de workstation voorzien is van Nvidia's grafische Quadro-processor, een processor specifiek bedoeld voor workstations. Deze krachtpatser kan met gemak elke grafisch zware applicatie draaien die je hierop afvuurt.

Wel vinden we het jammer dat de resolutie niet een tandje hoger ligt, op een dergelijk oppervlak mag je tegenwoordig best een qhd-resolutie verwachten. Zeker gezien de doelgroep van grafische professionals en cad-gebruikers. Een externe monitor aansluiten kan uiteraard wel, maar de maximale werkresolutie bedraagt dan 2048 x 1536.

Ruimte in overvloed

Wat opslag betreft heb je 1TB tot je beschikking via een sshd, een ssd/hdd-hybride dus. Deze schijf haalt het helaas wat snelheid betreft mijlenver achter op een volwaardige ssd-oplossing en vormt zo min of meer een bottleneck voor het hele systeem. Uuiteraard profiteer je wel van een ruime opslagcapaciteit, gezien de doelgroep niet onbelangrijk.

Omdat de workstation mobiel is heeft Toshiba beveiliging ingebouwd tegen schokken. Zodra er trillingen worden gedetecteerd verplaatst de kop van de schijf zich naar een veilige positie. Op die manier blijft je data dus constant veilig, waar je het apparaat ook mee naartoe sleept. Ook een eSATA-poort is aanwezig, mocht je gebruik willen maken over externe opslag.

Toshiba Tecra W50

Poorten

Iedere werkplek vraagt weer om andere aansluitingen, en de Tecra voorziet in elke denkbare behoefte. Zo heb je twee usb 2.0- en twee usb 3.0-poorten tot je beschikking, een hdmi-, vga- en display-poort en een dockingpoort aan de onderkant. Ook een sd-poort, pc-kaartsleuf en een smartcard-poort is aanwezig. Genoeg aansluitopties dus.

Werken op de Tecra

Specificaties staan leuk op papier, maar een workstation test je het beste in de praktijk. Prettig is in ieder geval dat het scherm je de optie biedt om overal te werken waar je wilt. In daglicht werken is geen enkel probleem, zelfs met een lage helderheid. Fijn, want het scherm is vaak de grootste stroomvreter.

Daarover gesproken, Toshiba levert het workstation met allerlei energiebesparende opties. Deze gaan heel ver en stellen je in staat om tot op de detail jouw workstation te configureren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor kracht boven een langere accuduur. Die accuduur ligt op ongeveer vier en een half uur bij gemiddelde settings, wat eigenlijk nog best indrukwekkend is maar wat iets te verlengen is door deze settings aan te passen.

Als we iets hebben om over te klagen dan is het de brakke touchpad op de Tecra. Het voelt alsof je er zo doorheen kan drukken. Jammer dat alles op de Tecra zo stevig bevestigd is en er dan ingeleverd wordt op een dergelijk essentieel onderdeel.

Beveiliging

Een mobiele workstation laat je niet 'zomaar' achter. Daarom vind je bijvoorbeeld een biometrische scanner op het toetsenbord. Ook zijn er allerlei softwarematige encryptie- en backup-oplossingen voorgeïnstalleerd waar je meteen mee uit de voeten kunt bij aanschaf. Zeer prettig dat je out-of-the-box aan de slag kunt. Op dat gebied heeft Toshiba het wel goed voor elkaar, de meegeleverde in-house software van Toshiba is gebruiksvriendelijk en duidelijk.

Verdere beveiligingsopties vind je in de aanwezige smartcardlezer, waarmee je het device kunt versleutelen. Ook is de drive een zogenaamde 'self encrypting device' waarmee gegevens op de schijf versleutelt worden zonder dat je hier als gebruiker omkijken naar hebt of last van ondervindt.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter