Review: Toshiba WT310

Peter Güldenpfennig
Voor zakelijke tabletgebruikers zijn goede opties schaars. Sowieso is Windows vaak de standaard op de werkvloer en dus is een Windows 8-tablet een logische keuze. Toshiba doet met een eigen krachtige tablet een poging zakelijke tabletgebruikers voor zich te winnen.

De Toshiba WT310 heeft een opvallend breed scherm van 11,6-inch. Erg groot, maar het werkt wel lekker want het stukje meer scherm geeft opvallend meer overzicht. Zeker wanneer je complexe materie bekijkt waarbij er veel informatie op het scherm moet worden getoond kunnen we ons voorstellen dat deze breedte gewenst is.

Toch geeft dit scherm de tablet ook een lomp uiterlijk en nog belangrijker, de tablet is redelijk log en zwaar. 10,1-inch is wat betreft handzaamheid toch echt de sweet spot. Het uiterlijk doet verder ook geen moeite om een lompe uitstraling te voorkomen. De plastic casing dient wel een doel: het beschermt de interne componenten wanneer de tablet bijvoorbeeld valt.

De vele openingen en inputs van de WT310 doen het uiterlijk ook geen goed, maar dat kunnen we de tablet niet aanrekenen, de flexibiliteit en mogelijkheden van de WT310 is nu juist de kracht van het apparaat. Je zit bijvoorbeeld niet om aansluitmogelijkheden verlegen: er is een normale SD-poort aanwezig (in plaats van een mini-SD-poort), een mini-HDMI-poort en een USB 3.0-poort en een hoofdtelefooningang. Daarnaast vind je een dock-connector aan de onderkant van de tablet. Qua knoppen vind je een aan/uit-knop en een volumeknop alsmede een autorotate-knop. Ook een camera is aanwezig, zowel een 1-megapixelcamera aan de voorkant, als een 3-megapixelcamera aan de achterkant. Wat de flexibiliteit ook tegemoet komt is natuurlijk de Windows 8 Professional installatie, waarbij je eigenlijk alles kunt installeren wat je maar wilt.

Tablet op Ultrabook-niveau

De specificaties van de WT310 zitten echt op ultrabook-niveau. De versie die wij hebben getest heeft een Intel Core i5-processor (er is ook een variant verkrijgbaar met een Intel Celeron 847-processor met een standaard Windows 8-installatie). Verder heeft de tablet 4GB intern geheugen en een SSD van 128GB aan boord. Behoorlijk wat paardenkracht dus, en dat zie je terug in wat het apparaat allemaal aankan. Geen haperingen of stotteringen en een zeer soepele bediening. Moeiteloos wissel je van app naar app en van scherm naar scherm, wat je ook draait. We hebben bij wijze van test Adobe Lightroom op het apparaat gedraaid en dat gaat meer dan prima. Minpunt is wel dat de tablet niet geruisloos is. De ventilatoren gaan al snel flink tekeer wanneer de werklast opgeschroefd wordt. Zeker als het stil is wanneer je werkt kan dit gaan irriteren.

Software

Fabrikanten lijken steeds beter om te kunnen gaan met wat Windows 8 kan wanneer je het besturingssysteem de ruimte geeft en de Toshiba WT310 lijkt ook op die trein te zitten. De tablet is niet volgegooid met overbodige software maar bevat vooral Toshiba's eigen suite aan management programma's waarmee je het gedrag en de beveiliging van de tablet tot op detail kunt instellen. Met andere woorden: je koopt een tablet met opgeschoond besturingssysteem en genoeg paardenkracht aan boord om bijna elke klus te kunnen klaren.

Toshiba WT310
Het uiterlijk heeft te lijden onder de vele knoppen en openingen, maar het komt de flexibiliteit van het apparaat wel ten goede.

Scherm

Helaas gooit het display wel wat roet in het eten. Het scherm heeft een full hd-resolutie van 1920x1080 en een LED-verlicht IPS-paneel. Deze geeft kleuren fantastisch weer, maar de inkijkhoek valt erg tegen. Enkel recht op het scherm kijken geeft een mooi kijkbeeld. Ook vervelend is de matige helderheid waardoor de tablet lastig te gebruiken is in het zonlicht. Wel moet gezegd worden dat de glare weer minimaal is, dus om jezelf te bekijken hoef je deze tablet niet aan te schaffen.

Geen dock

Een ander minpunt ligt toch in de afwezigheid van de dock. Toshiba adverteert groot met een mooie dock op de doos van de WT310 maar deze moet je wel apart aanschaffen. En net als bij de Surface Pro voelt de afwezigheid van keyboard en dock ook bij deze tablet als een incompleet pakket. Gebruikers leggen al een behoorlijk bedrag neer voor de WT310 maar in feite koop je er maar halve functionaliteit mee. Je wilt er toch op kunnen werken en dan kan enkel optimaal met een fysiek toetsenbord, een virtueel keyboard is niet toereikend genoeg. Dan wil je de tablet ook kunnen hellen zodat je niet teveel over de tablet buigt maar er recht voor zit, en daar komt de dock bij kijken. Een gemiste kans om het apparaat én de prijs te rechtvaardigen wat ons betreft.

Hoge prijs

We hebben het net al genoemd: de prijs. Want die is van de WT310 echt te hoog. Je krijgt er dan wel een krachtige tablet op notebook-niveau voor, maar levert veel notebook-functionaliteiten in. Gezien de specificaties valt er misschien nog wat te zeggen voor de prijs, maar er ontbreekt simpelweg teveel aan accessoires om de prijs volledig te rechtvaardigen. Een tabletfunctie is vandaag de dag echt niet meer genoeg voor een apparaat met een dergelijke hoge prijs.

afbeelding van Peter Güldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Peter Güldenpfennig is vaste redacteur voor WINMAG Pro. Hij schrijft nieuws, analyses en achtergrondverhalen over mobility, gadgets, internet en software. Zijn interesses liggen bij sociaal-culturele aspecten van ICT in het algemeen, en gaming in het bijzonder.

Bekijk alle artikelen van Peter