Review: Veeam Endpoint Backup FREE

Eveline Meijer
'Endpoint backup moet eenvoudig en gratis zijn', lezen we op de website van Veeam. Daar kunnen wij het natuurlijk alleen maar mee eens zijn, dus een test van deze gratis software is de moeite waard. En simpel, dat is het.

Direct na het installeren van Veeam Endpoint Backup FREE wordt er gevraagd naar een locatie voor de backup, welke zowel op een dvd als op een usb-stick, een nas of een externe schijf gemaakt kan worden. Vervolgens word je netjes op de hoogte gehouden van de initiële backup, die als basis gebruikt wordt voor latere backups. Prettig hierbij is dat Endpoint Backup FREE hierna alleen nog incrementele backups maakt, waarbij nieuwe data en gewijzigde bestanden meegenomen worden. Hierdoor neemt de backup weinig ruimte in en verloopt het proces een stuk sneller.

Soorten backups

Bij het maken van een backup kun je kiezen om deze van de gehele computer te maken, of slechts van bepaalde soorten volumes, bijvoorbeeld alleen data-volumes, en alleen bepaalde mappen en bestanden. De laatste manier van backuppen duurt echter wel langer. Prettig is dat je kunt kiezen hoe lang de herstelpunten op je medium moeten blijven staan en je zelf bepaalt wanneer je een bepaalde backup maakt. Uiteraard kun je ook aangeven hoe vaak een backup moet plaatsvinden.

Gratis vs. betaald

Waarom zou je überhaupt nog voor backup-software betalen als het overduidelijk ook gratis kan? Veeam Endpoint Backup FREE is bedoeld voor computers en enkele Windowsservers, dus ideaal voor het kleinere mkb. Prettig is dat je deze gratis software kunt integreren met Veeam Backup & Replication en Veeam Availability Suite, waarmee deze opties ook beschikbaar worden zonder dat je hoeft over te stappen op een ander backup-pakket.

Herstellen

Een backup gebruik je pas als een computer, of een deel daarvan, het heeft begeven. Veeam Endpoint Backup FREE biedt hier diverse herstelopties voor, wat prettig is als slechts een deel van de pc kapot is. Zo kun je met Herstel op volumeniveau een schijf of een beschadigde partitie herstellen, of alleen afzonderlijke bestanden herstellen met Herstel op bestandsniveau. Natuurlijk kun je ook het complete systeem herstellen naar dezelfde of naar andere hardware met de Bare-metal herstelbewerking.