Review: xPrintServer Cloud Print Edition

raymond
Vorig jaar schreven we al over de XprintServer. Met dit handige kastje kun je zo goed als iedere printer geschikt maken voor het printen vanaf iPhones en iPads. Moest je het vorig jaar nog doen met een Home-, of Business-editie, nu is daar een Cloud Print-editie bijgekomen. Deze versie biedt ondersteuning voor Google Cloud Print, een dienst waarmee je vanuit iedere plek in de wereld printopdrachten via het web kunt versturen.

XprintServer Cloud Print Edition kent in grote lijnen dezelfde werking als de eerder door ons geteste variant. De werking is eenvoudig: je prikt het kastje ter grootte van een smartphone in je netwerk en vervolgens kun je vanaf mobiele devices draadloos printopdrachten versturen. Drivers installeren is niet nodig, ook hoef je je clients niet te voorzien van extra software of apps. De xPrintServer zoekt daarbij zelf naar alle beschikbare netwerkprinters, vervolgens kun je kiezen welke printer jouw printopdracht moet verwerken. Je kunt als beheerder netwerkprinters buitensluiten en printers uit andere subnetten toevoegen. Dankzij de usb-poort kun je ook usb-printers op de xPrintServer aansluiten. Gebruik je Windows, dan moet je wel het Bonjour-protocol installeren om naar de usb-printer te kunnen afdrukken via deze xPrintServer. OS X-gebruikers hebben automatisch de beschikking over Bonjour.

Google Cloud Print

Nieuw is zoals gezegd de toevoeging van Google Cloud Print, en dat mag je rustig een flinke upgrade noemen. Printopdrachten versturen kan daardoor nu ook vanaf Android-apparaten, Chromebooks en elke willekeurige laptop of desktop waar de Chrome-browser op draait. Ook kun je vanuit Google Drive printopdrachten versturen. Je printers hoeven daarbij niet met Google Cloud Print overweg te kunnen, wel moet het bronapparaat overweg kunnen met deze technologie. Apps installeren is niet nodig, ondersteuning voor Google Cloud Print zit ingebakken in de eerder genoemde platforms. Het maakt xPrintServer interessant voor een veel bredere range aan apparaten dan de vorige editie, die alleen nuttig was voor iDevice-bezitters. Wel moet het netwerk waarin de xPrintServer Cloud Print Edition hangt beschikken over webtoegang, anders kunnen immers de Google-servers niet bereikt worden. Die beperking is natuurlijk een wassen neus: ieder bedrijfsnetwerk heeft webtoegang.

Gebruiksvriendelijkheid

Blijft over de gebruiksvriendelijkheid van Google Cloud Print zelf. En die laat op sommige punten wat te wensen over. Dat is niet de schuld van Lantronix, maar ligt bij Google. Het is even een klusje om de printers in je netwerk aan Cloud Print te hangen. Gelukkig maakt Lantronix je het hiet wat gemakkelijker. Je kunt een QR-code op de printer scannen vanaf een Android-apparaat, of het seriële nummer van de printer ingeven en zo snel afdrukapparaten toevoegen.

Het Cloud Print-account is gekoppeld met één Google-account, vervolgens moet je individuele gebruikers rechten geven om daarvan gebruik te kunnen maken. Je kunt er ook voor kiezen om alle gebruikers die dezelfde rechten te geven, dan kun je gebruikmaken van een 'openbare' url. Het heeft dus allemaal wat meer voeten in de aarde dan bij AirPrint, maar voordeel is wel dat je naast het fijnmaziger rechtensysteem kunt printen naar voor Google Cloud Print opengestelde printers wereldwijd.

afbeelding van raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web:

Momenteel is hij werkzaam als manager contentmarketing bij NoX PR & Content.

Bekijk alle artikelen van Raymond