Review: ZyXEL GS1910-24HP

Redactie WINMAG Pro
Een switch moet vooral doen wat het moet doen, zonder al teveel rompslomp. Wie een relatief gebruiksvriendelijke netwerkverdeler zoekt, is bij de ZyXEL GS1910-24HP aan het juiste adres. Bovendien weet de fabrikant het prijskaartje aangenaam laag te houden.

De GS1910-24HP is een zogeheten level-2 ‘managed’ switch. Met het apparaat kun je de verdeling van het netwerkverkeer dus sturen, via bijvoorbeeld QoS-opties. Het apparaat beschikt over 24 poorten. Vier daarvan zijn van het type SFP, voor het aansluiten van netwerkapparatuur via optische kabels. Handig voor de werplekken die net even meer bandbreedte nodig hebben.

De switch levert 1Gb aan bandbreedte, meer dan genoeg voor dagelijks kantoorwerk. Een handige extra is de PoE-functie, hiermee kun je aangesloten netwerkapparatuur tot 30 Watt per poort van stroom voorzien. Dat scheelt dus de aanleg en plaatsing van extra adapters en voedingskabels. Gebruiksvriendelijk Een sterk punt van de switch is zijn gebruiksvriendelijkheid. ZyXEL heeft gekozen voor een visuele aanpak van de webinterface, waarbij de poorten grafisch worden weergegeven. Door te klikken op de betreffende poort kun je eenvoudig de instellingen ervan wijzigen en de status inzien.

Het menu is verdeeld in vier categorieën: Configuration, Monitor, Diagnostics, Maintenance. Via het eerste uitklapmenu kun je tal van zaken instellen, denk aan het inregelen van QoS-parameters, VLAN’s en port mirroring. Via de Monitor-opties krijg je uitgebreide statistieken en rapportages over het netwerkgebruik en zaken als de CPU load van de switch. Loopt er iets niet lekker, dan kun je via de opties onder ‘Diagnostics’ je verbindingen checken en de staat van de kabels verifiëren. Firmware-upgrades en het uitvoeren van een harde reset gaat eenvoudig via Maintenance. Ondanks de veelheid aan opties wordt het door deze heldere indeling nergens onoverzichtelijk en verdwaal je niet.

De switch komt met een vriendelijk prijskaartje van 299 euro. Daarmee is het apparaat bereikbaar voor een groot publiek.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie