Samsung kopieerde alleen onderdelen volgens hoogste rechtbank

Samsung boekt zege op Apple in hooggerechtshof

Nikki Veerbeek
De laatste episode van de patentoorlog tussen Samsung en Apple kent een voorlopige winnaar. Samsung trok in de hoogste Amerikaanse rechtbank, het Supreme Court, aan het langste eind.

Alleen onderdelen gekopieerd 

De rechtszaak stamt al af uit 2012, toen Apple Samsung aanklaagde voor plagiaat. Het Amerikaanse hooggerechtshof oordeelde unaniem dat de Zuid-Koreaanse elektronicagigant alleen onderdelen van Apple-apparaten kopieerde en niet hele toestellen.

Bewogen beslissing

Hun beslissing dat patentinbreuk van design niet per se om een totaalproduct hoeft te gaan heeft nogal wat voeten in de aarde. Huidige wetten schrijven voor dat de boetes bij het schenden van een patent op basis zijn van de gehele winst die een device opbrengt. Dat gold ook voor de 399 miljoen dollar die Samsung vorig jaar aan Apple moest overmaken. De hoogte van dat bedrag gaat waarschijnlijk sterk omlaag door de ontwikkeling in deze rechtszaak.

Apple is optimistisch

Een lagere rechtbank gaat zich nu over de zaak buigen. Zij gaan bepalen hoeveel Samsung wél moet betalen voor het kopiëren van onderdelen. Apple verklaarde optimistisch te blijven 'dat de lagere rechtbank een signaal afgeeft dat stelen niet oké is'.  Volgens hen draait deze kwestie om hoeveel Samsung moet betalen voor het stelen van ideeën en werd dat laatste nooit in twijfel getrokken. 

Zege belangrijk voor innovatie

Samsung noemde het oordeel een zege voor innovatie en competitie. Prestigieuze bedrijven als Facebook en Google schaarden zich achter Samsung. Zij zijn van mening dat de mogelijkheid om schade op een geheel product te claimen een doodsteek voor innovatie is.