Samsung komt met ATIV Book 9 Plus, high-end ultrabook met hogeresolutie-aanraakscherm

raymond
Samsung pakte gisteren flink uit op het in Londen georganiseerde Premiere-event. Een kenmerkende factor van de nieuwe tablets en laptops van Samsung was de zeer hoge resolutie van de panelen. Zo kreeg het nieuwe ultrabook-paradepaardje van het bedrijf, de ATIV Book 9 Plus, een beeldscherm met een resolutie van 3200 x 1800 beeldpunten.

Windows-laptops met resolutie hoger dan full-hd bestonden voorheen nauwelijks. Apple had al even de Macbook Pro Retina, en Google deed begin dit jaar in de VS een gewaagde poging met de Chromebook Pixel. Toshiba introduceerde onlangs de KIRAbook, een ultrabook met 'retina'-display. Samsung lijkt de tweede fabrikant van Windows-portables die daar een einde aan lijkt te maken, met de nieuwe ATIV Book 9. Wat resolutie betreft gooien de Korean er met 3200 x 1800 nog een schepje bovenop.

Haswell

Het apparaat is wat specificaties betreft geen verkeerde machine. Het rekenhart in de meest uitgebreide 'Plus'-variant is een Core i5 Haswell-processor die gas kan geven tot 2,6 GHz. Het werkgeheugen bedraagt 4GB, wat voor ultrabookbegrippen redelijk standaard lijkt te worden. Opslag vindt plaats op een ssd-schijf van 128 GB. Het gewicht bedraagt 1,3 kg.

Wat aansluitingen betreft beschikt de ATIV Book 9 over een micro-hdmi-poort en één usb 2.0- en één usb 3.0-poort. Draadloos verbinden kan via wifi b/g/n en bluetooth 4.0.

qHD

Blikvanger van de machine is natuurlijk het beeldscherm. Deze heeft een qHD-resolutie van 3200 x 1800 beeldpunten. Op een diagonaal van 13,3 inch leidt dat tot een voor een laptop nieuw ppi-record. Tijdens de demonstratie zag alles er daardoor haarscherp uit, al zul je wel de dpi-waarden van de fonts en iconen willen opschroeven. Een dergelijke resolutie op dit kleine oppervlak zorgt in de standaardinstelling voor hele kleine letters. De vernieuwde Intel HD 4400 zorgt voor de grafische aansturing en videovergaderen kan in 720p.

Lite-versie

De ultrabook komt ook in een minder krachtige variant, de ATIV Book 9 Lite. Deze heeft geen qHD-beeldscherm, maar moet het doen met een paneel met een resolutie van 1366 x 768 beeldpunten. Officieel mag deze trouwens de naam ultrabook niet dragen, want het rekenhart betreft hier een niet nader genoemde quadcore-cpu van Samsung zelf. Deze variant weegt met 1,44 kg ook een fractie zwaarder.

De ATIV Book 9 Plus komt begin augustus uit voor een adviesprijs van 1499 euro, inclusief btw. De ATIV Book 9 Lite met aanraakscherm gaat 799 euro kosten, de variant zonder aanraakscherm 699 euro. Deze komt al half juli op de markt.

afbeelding van raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web:

Momenteel is hij werkzaam als manager contentmarketing bij NoX PR & Content.

Bekijk alle artikelen van Raymond