Sony kondigt VAIO Z aan, eerste Windows-laptop met Light Peak

steven
Sony introduceert de nieuwe VAIO Z. Met dit 13,3 inch model richt de fabrikant zich op het topsegment van de compacte laptops. Het apparaat is 16,65 mm dun en weegt dankzij de koolstofvezelbehuizing 1,2 kg. Binnenin bevindt zich een Intel Core i5-processor en een ssd-schijf.

Het scherm heeft een resolutie van 1600 x 900 en is voorzien van een reflectiewerende coating die volgens Sony de schittering van directe lichtbronnen vermindert en een haarscherpe kleurweergave verzekert. De aanwezige HD-webcamera werkt via de Exmor-technologie, wat moet zorgen voor sterk gedetailleerde video’s, zelfs bij weinig licht.

Bijzonder is ook de Light Peak-aansluiting. De Vaio Z is de eerste Windows-laptop die hiermee wordt uitgerust. Deze technologie van Intel maakt hoge overdrachtssnelheden mogelijk, tot 6 Gbps.

De VAIO Z is uitgerust met een Quick Boot-functie voor het besparen van opstarttijd. Windows 7 Professional zou daardoor 50 procent sneller moeten opstarten dan bij conventionele notebooks. De interne accu van de laptop gaat maximaal 7 uur mee, maar dit kan verlengd worden via een zogenoemde Sheet Battery. Deze batterij kun je los van de computer opladen en breidt de werktijd uit naar veertien uur.

Naast de Sheet Battery is de VAIO Z ook leverbaar met een Power Media Dock. Deze uitbreidingsmodule sluit je aan via een optische kabel. Het station bevat extra usb-aansluitingen, vegroot de grafische prestaties en voegt de mogelijkheid toe voor het aansluiten van maximaal drie extra schermen en een Blu-ray-speler.

De Sony VAIO Z heeft een adviesprijs van 2.000 euro en wordt eind juli in Nederland verwacht. Het Power Media Dock en de Sheet Battery zijn eveneens eind juli beschikbaar. Adviesprijzen van deze accessoires zijn nog niet bekend.

Sony Vaio Z

 

afbeelding van steven
Door: Steven Vos

Steven Vos | Redacteur

Steven Vos (28) studeerde Journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Vanaf april 2011 is hij werkzaam bij dit magazine en voelt zich daar als een vis in het water.

Vanaf zijn jeugd heeft hij een grote passie voor alles wat met ict te maken heeft en zette hij verschillende eigen computers in elkaar. Ook op het gebied van besturingssystemen heeft hij het nodige gezien. Zo werkte hij met het bijna complete Windows-assortiment (van 3.1 tot 7), Mac OS X en Linux.

Daarnaast hebben mobiele telefoons al jaren zijn interesse. Toen hij in 1998 zijn eerste mobiele telefoon aanschafte, een Nokia 5110, was hij meteen verkocht. Hierna volgden diverse modellen met uiteenlopende functies en besturingssystemen. Het was voor hem dus een kleine stap om professioneel mobiele telefoons te gaan testen, maar ook een tablet slaat hij zeker niet af.

Bekijk alle artikelen van Steven