Tabletbezit verdubbelt in Nederland

steven
Aan het einde van het tweede kwartaal bezit 8 procent van de huishoudens een tablet. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een half jaar geleden. Dit blijkt uit cijfers van website Telecompaper. De iPad van Apple is marktleider in Nederland, gevolgd door de tablets van Samsung en Archos.

Volgens Telecompaper bestaan de eerste gebruikers voornamelijk uit 'innovators en early adopters', degenen die er wat nieuwe producten betreft eerder geneigd zijn het nieuwste in huis te willen hebben dus. Ook zijn ze vaker man, jonger, hoger opgeleid en hebben een hoger inkomen dan niet-tablet-bezitters.

De tablets worden gemiddeld 8 uur per week gebruikt, waarvan 60 procent van die tijd binnenshuis. Vrouwen blijken het apparaat vaker te gebruiken voor het spelen van een spelletje en mannen voor sociale netwerken. Gemiddeld besteden de gebruikers iets meer dan 2 euro per maand aan het kopen van apps.

Een meerderheid van de bezitters heeft geen betaald internetabonnement afgesloten. Wanneer ze dit wel doen kiezen ze vaker voor een prepaid-variant dan laptop-gebruikers. De telecomaanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile hebben ongeveer een vergelijkbaar marktaandeel.

afbeelding van steven
Door: Steven Vos

Steven Vos | Redacteur

Steven Vos (28) studeerde Journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Vanaf april 2011 is hij werkzaam bij dit magazine en voelt zich daar als een vis in het water.

Vanaf zijn jeugd heeft hij een grote passie voor alles wat met ict te maken heeft en zette hij verschillende eigen computers in elkaar. Ook op het gebied van besturingssystemen heeft hij het nodige gezien. Zo werkte hij met het bijna complete Windows-assortiment (van 3.1 tot 7), Mac OS X en Linux.

Daarnaast hebben mobiele telefoons al jaren zijn interesse. Toen hij in 1998 zijn eerste mobiele telefoon aanschafte, een Nokia 5110, was hij meteen verkocht. Hierna volgden diverse modellen met uiteenlopende functies en besturingssystemen. Het was voor hem dus een kleine stap om professioneel mobiele telefoons te gaan testen, maar ook een tablet slaat hij zeker niet af.

Bekijk alle artikelen van Steven