Thin is in!

Redactie WINMAG Pro
Thin Client-computing -in feiteeen teruggreep ophet mainframe-principe van de jaren '70en '80 - wint weer aan populariteit.Welke valkuilen zijn er? En is het voor elke situatie geschikt? WINMAG praat je bij.

De droom van elke systeembeheerder: keurige kantoorzalen, waar op elk bureau slechts een beeldscherm en klein kastje prijkt: de 'thin client'. Weg met die dikke desktops! Software hoeft niet meer op elke pc te worden genstalleerd, maar draait eenvoudigweg vanaf de server. Scheelt in kosten en onderhoud. Maar welke voordelen biedt thin client-computing? Welke valkuilen zijn er? En is het voor elke situatie geschikt? WINMAG praat je bij.

De iets oudere lezer herinnert het zich vast nog: de jaren zeventig en tachtig, waarin mainframes een prominente rol vervulden in het IT-landschap. Krachtige computers, die met hun rekenkracht het grootste deel van de bewerkingen uitvoerden. Op de machines zelf waren 'domme' werkstations aangesloten, die dankbaar gebruik maakten van het rekenwerk van de mainframes. Na verloop van tijd werd de aandacht gericht op de individuele werkstations. Zogeheten fat clients beschikten zelf over de nodige rekenkracht en intelligentie, waardoor bewerkingen lokaal konden worden uitgevoerd en de afhankelijkheid van een centrale rekeneenheid steeds meer afnam.

Fast forward naar 2005. Thin client-computing, ofwel server based-computing, neemt een hoge vlucht. De gedachte om bewerking en toepassingen centraal uit te voeren, komt hiermee terug. Bij thin client-computing draaien applicaties centraal vanaf een server (de applicaties zelf 'denken' dat ze op een gewone pc draaien; het gaat hier echter om een of meerdere Windows-sessies op n krachtige computer). Op deze server zijn de thin clients-aangesloten: lichte werkstations die afhankelijk zijn van de server. Toetsaanslagen en muisbewegingen worden naar de server gestuurd, waarop beeld en geluid richting werkstation worden gezonden. Feitelijk geven de werkstations het beeld weer dat door de server wordt geproduceerd. Slimme compressiealgoritmen zorgen ervoor dat zo min mogelijk data over de netwerklijn wordt verzonden en zoveel mogelijk clients tegelijkertijd worden bediend. De beveiliging van data wordt verzorgd door standaardprotocollen, waaronder SSL-versleuteling.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie