Niet-Amerikanen krijgen minder privacy

Trump ondermijnt EU-privacy-overeenkomst

Berry Zwets
De Amerikaanse president Donald Trump ondermijnt mogelijk een cruciale overeenkomst over data-uitwisseling tussen de EU en Amerika. Het gaat om de zogeheten nieuwe Privacy Shield-overeenkomst.

Waarborgen

Trump tekende deze week een uitvoeringsbevel die zich richt op illegale immigranten, zo meldt The Register. Een gedeelte daarvan beschrijft dat privacybescherming alleen geldt voor Amerikaanse burgers en permanente inwoners van Amerika.

Dat is in strijd met de Privacy Shield-overeenkomst van de EU en Amerika. Internetgiganten gebruiken Privacy Shield om overzees zaken te doen. De overeenkomst is er vooral om te verzekeren dat niet-Amerikaanse burgers niet als tweederangsburgers behandeld worden vanwege zwakker privacy waarborgen.

Bescherming

De Europese Commissie heeft in een reactie laten weten dat data van Europese burgers voldoende beschermd zijn bij dataverzending naar Amerika. Wel klinken er vanuit het Europees Parlement kritische reacties, onder meer van Europarlementariƫr Jan Philipp Albrecht op Twitter.

Volgens The Register zou de overeenkomst in theorie overeind moeten blijven, maar de nieuwe Amerikaanse regering heeft al meerdere bestaande overeenkomsten verscheurd.

Door: Berry Zwets

Berry Zwets | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Berry