Wat wil Sony met de nieuwe Xperia X-modellen?

daandewinter
Sony heeft tijdens Mobile World Congress drie nieuwe smartphones gepresenteerd die de merknaam Xperia X dragen. De nieuwe modellen roepen wel wat vragen op.

Xperia X Performance, X en XA

​De nieuwe Sony-modellen heten de Xperia X Performance, de Xperia X en de Xperia XA. De specificaties van de devices verschillen, maar ze hebben alle drie een vergelijkbaar fraai, strak design met een metalen look en een 5-inch scherm met gebogen glas. De toestellen zijn rond de zomer verkrijgbaar in vier kleuren, waaronder goud en zwart. Er komen ook drie accessoires op de markt, waaronder de bluetoothheadset en digitale assistent Ear. 
​​
​De X Performance maakt qua specs het meeste indruk, gevolgd door X en het budgetmodel de XA. Zo is de X Performance onder meer voorzien van de nieuwe Snapdragon 820-processor, waar de X het met een Snapdragon 650 moet doen en de XA met een Mediatek Helio P10. De Xperia X Performance en de Xperia X hebben een beter scherm, betere camera's en meer werkgeheugen dan de XA en ze zijn voorzien van een vingerafdrukscanner; de XA niet. ​Als enige van de drie is de X Performance IP68-waterdicht.

Dankzij Qnovo-technologie voor snel opladen en een grote batterij moeten de nieuwe smartphones tot wel twee dagen meekunnen op een volle batterij. Ook interessant is een nieuwe intelligente autofocus-techniek in de Xperia X en X Performance waarmee bewegende objecten heel nauwkeurig vastgelegd kunnen worden, aldus het Japanse bedrijf. ​De Xperia X krijgt een prijskaartje van 599 euro, de XA gaat 299 euro kosten. De Performance is met 699 euro het duurste toestel.

​Op het oog geen grote verbetering

Er valt wel een kritische kanttekening te plaatsen bij de nieuwe line-up van Sony. Want om nou te zeggen dat de X Performance een flinke stap vooruit is of een enorme koerswijziging ten opzichte van de vorig jaar verschenen Xperia Z5, nee. Sterker nog, de belangrijkste specificaties zijn eigenlijk nauwelijks verbeterd. Bovendien biedt Sony met de Xperia M-reeks al diverse toestellen aan in het middensegment. We zijn dus benieuwd wat het concern precies van plan is met de Xperia X-smartphones. Wellicht kunnen we later dit jaar een nieuw Xperia-vlaggenschip tegemoetzien.