Zes belangrijkste mobiele trends voor 2012

Redactie WINMAG Pro
Het jaar 2011 komt bijna tot zijn einde, dus daarom wordt er al met een schuin oog vooruitgekeken naar het jaar 2012. Wat kunnen we verwachten? Wat zijn de belangrijkste mobiele trends? Wij waren benieuwd en vroegen het Rodrigo Coutinho van OutSystems.

Mobiel is een van de belangrijkste it-trends. Toch is er nog veel twijfel en onzekerheid over de te volgen mobiele strategie, vooral op zakelijk gebied. Om je op weg te helpen zet Rodrigo Coutinho van OutSystems, een bedrijf dat zich specialiseert in mobiele applicaties, zes mobiele trends voor 2012 op een rijtje:

 1. Het mobiele web zal de dominante architectuur worden

  Op het gebied van zakelijke mobiele apps zijn mobiele webapplicaties de beste optie. Ik denk dat het aantal bedrijven dat hier op inzet zal toenemen. Met mobiele webapplicaties kun je meerdere apparaten ondersteunen met een single code base-applicatie. Het kan gebouwd worden op basis van de aanwezige webexpertise en het verlost je van het gedoe rondom de goedkeuring van uw apps voor de appstore. Volgens IDC zal 15% van de nieuwe mobiele applicaties in 2012 HTML5 gebaseerd zijn.

 2. HTML 5 wordt steeds beter

  Mobiele webapplicaties zijn gebouwd op HTML5, dat op dit moment nog een aantal beperkingen heeft op het gebied van interactiviteit en toegang tot functies op telefoons. De meest voor de hand liggende is het gebrek aan toegang tot de camera op iOS-apparaten. Ik weet niet zeker of deze specifieke functie in 2012 zal komen, maar ik ben ervan overtuigd dat HTML5 zich blijft ontwikkelen om zo in de buurt te komen van native apps op het gebied van interactiviteit en het gebruik van de hardware. Dit is zeker ook in het voordeel van mobiele webapplicaties.

 3. Uw CxO zal vragen om mobiele dashboards

  Tablets, en daarmee de iPad in het bijzonder, zijn de nieuwe speeltjes van bestuurders. Volgens Gartner, een bedrijf dat research doet naar technologische ontwikkelingen, zal een derde van alle business intelligence-functionaliteit worden benaderd vanaf smartphones en tablets. De mogelijkheid om in enkele seconden toegang te hebben tot dashboards en rapporten heeft de potentie om de zakelijke besluitvorming te transformeren. Dit is een proces dat de komende jaren de markt van mobiele zakelijke applicaties zal vormen.

 4. Uw gebruikers hebben een zakelijke app store nodig

  Mobiel gaan werken en de app store overslaan klinkt goed, maar je applicaties moeten wel toegankelijk zijn voor je gebruikers. Zakelijke appstores zijn toepassingen die, afhankelijk van het profiel van de gebruiker, de beschikbare applicaties weergeven voor gebruik op hun smartphone of tablet. Naar mate er meer mobiele webapplicaties gebruikt worden in organisaties zullen er steeds meer zakelijke appstores opduiken.

 5. De sterke stijging van Location Based Services

  Dit is een vrij onontgonnen gebied vanuit zakelijk perspectief, maar heeft veel groeipotentie. Door bijvoorbeeld aantrekkelijke mogelijkheden te laten zien op basis van de locatie kan de vertegenwoordiger de verkoopmogelijkheden optimaliseren. En hoe cool zou het zijn als je telefoon een vergadering automatisch registreert in je crm op basis van de locatie van de klant? iOS ondersteunt al herinneringen op basis van locatie om uw takenlijst te optimaliseren, maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Ik hoop dat er in 2012 een aantal echt creatieve en nuttige locatiegebaseerde mogelijkheden komen voor zakelijk gebruik.

 6. De cloud en mobile

  De cloud en mobile zijn een goede match. Bovenop alle andere voordelen van de cloud krijg je onmiddellijk toegang vanaf iedere willekeurige locatie. Iets dat handig is wanneer je overweegt om mobiel te gaan werken. De uitdaging van de integratie met interne systemen is er nog steeds, maar in 2012 zullen mobiele applicaties vooraan staan om cloud te omarmen. 

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie