Cryptomunt Libra bedreiging voor Chinese economie

Fenna Kiebert
Libra, de cryptomunt van Facebook, moet onder toezicht van de bank blijven, vindt een hoge functionaris van de centrale bank van China. De munt kan namelijk de Chinese economie verwoesten.

Cryptomunt Libra kan vrij over de grenzen stromen zonder het toezicht van centrale banken. Dit laat Mu Changchun, adjunct-directeur van de betaalafdeling van de People's Bank of China, weten aan Bloomberg. 

Nadelig voor lokale valuta

Mu Changchun zegt dat digitale valuta’s zoals de Libra gebruikt kunnen worden voor leningen, het monetaire beleid kunnen verstoren en nadelig kunnen zijn voor een wisselvallige lokale valuta. ‘Facebook heeft bovendien niet duidelijk gemaakt dat de cryptomunt bestand is tegen het financieren van witwaspraktijken en hoe het de privacy van zijn gebruikers zal beschermen. En als de Libra niet converteerbaar is, wordt de yuan (Chinese munteenheid) op langere termijn beschadigd door Facebooks cryptomunt’, meldt Changchun.

LEES OOK: Facebook kondigt cryptomunt aan

In eerste fase

Changchun laat weten dat het Chinese onderzoeksteam van de centrale bank de Libra-code heeft getest en ontdekte dat het ‘nog steeds in een eerste fase is en dat de kwaliteit van de code niet stabiel is'. Hij vraagt zich ook af of de Libra überhaupt gebruikmaakt van de blockchaintechnologie, omdat de munt niet kan voldoen aan de hoge gelijktijdige transactie-eisen die nodig zijn voor de detailverkoop.

De redenen waarom Mu Changchun zich zorgen maakt om Facebooks Libra en de cryptomunt in twijfel trekt, zijn onder andere de lokale valuta, de regels van anti-witwas-of antiterrorismefinancieringsregels en de blockchain-technologie.
 

  • Wanneer Libra wordt gebruikt in opkomende economieën waar de lokale valuta schommelend is, zal de consument grote hoeveelheden lokale valuta in Libra omwisselen, waardoor de waarde van binnenlandse valuta's daalt en de financiële situatie van de armen verslechtert.
  • Facebook verwacht wel van de Libra-gebruikers en deelnemende instellingen dat zij de bestaande regels van anti-witwas- of antiterrorismefinancieringsregels naleven, maar heeft weinig informatie over de eigen verantwoordelijkheden in deze kwesties gegeven.
  • Of Libra authentieke blockchain-technologie zal gebruiken, wordt door vele in twijfel getrokken. Dit omdat het aangekondigde doel om 1.000 transacties per seconde te ondersteunen niet kan voldoen aan de hoge eisen van de concurrentie in de retailbetalingsmarkt. De transactiepiek van het Chinese NetsUnion Clearing Corp ligt namelijk op 92.771 transacties per seconde.
afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna