Cybercriminelen actiever met kerst

Jordi Smit
Hoewel Kerst een periode is van gezellig samenzijn, is het online oppassen geblazen. Kerst lijkt namelijk niet alleen populair bij de reguliere inbreker, ook cybercriminelen zijn veel actiever, blijkt uit onderzoek van SecureLink dat dan een piek signaleert in het aantal cybermisdrijven.

Mensen zijn tijdens de kerstperiode niet alleen minder oplettend, kantoren staan leeg, apparatuur van werk wordt mee naar huis genomen. Er is ook minder sociale controle. Volgens onderzoeker Eward Driehuis van SecureLink zijn het vooral 'de kruimeldieven' die rond de kerst actief worden en voor veel zogeheten 'marktplaatsfraude' zorgen. Ook ziet Driehuis een toename van social engineering. 'We hebben het gevoel dat criminelen ook op vakantie gaan, dat in georganiseerde misdaad en grotere organisaties de criminelen meer een 9 to 5 mentaliteit krijgen.'

Voorkomen beter dan genezen

Er is geen simpel antwoord op de vraag hoe je bijvoorbeeld slimme IoT-apparaten moet beveiligen, en dat geldt vooral in het voordeligere segment van de markt. Daarom is de verwachting dat het aantal DDoS-aanvallen toe zal blijven nemen. In de toekomst zullen er dus vrijwel zeker steeds vaker en ook steeds grotere gerichte DDoS-aanvallen plaatsvinden. Maar hoe kan jij jezelf als bedrijf nou beschermen tegen een dergelijke aanval? Dat kan door een combinatie van maatregelen te nemen, waaronder:

  1.  De impact van een aanval beperken door het DDoS-verkeer dat gericht is op de applicatie-laag te ‘scrubben', al het DDoS-verkeer gericht op de netwerk-laag om te leiden en het authentiseren van regulier verkeer.
  2. Een internetprovider kiezen die rechtstreeks verbinding maakt met grote carriers, andere netwerken en internetknooppunten — zodat het verkeer efficiënt door kan stromen.
  3. Gebruikmaken van de services van een anti-DDoS provider — met een aantoonbare staat van dienst op het gebied van DDoS-aanvallen afwenden en het beschermen tegen significante hoeveelheden ongewenste data. Dit stelt specifieke IP-adres reeksen veilig die organisaties willen beschermen.
afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi