D-day voor Microsoft: uitrol Windows 10 van start

Redactie WINMAG Pro
Vandaag begint de uitrol van Windows 10, wat betekent dat de eerste gebruikers het operating system kunnen downloaden. Wat kunnen we verwachten van Windows 10 en hoe kom je eraan?

De afgelopen maanden hebben we veel geschreven over Windows 10, de laatste versie van Windows zoals we hem kennen. Het operating system wordt vanaf vandaag in 190 landen uitgerold en is het eerste jaar gratis te downloaden. Het besturingssysteem is verkrijgbaar via het Windows-icoontje in je taakbalk. Klik er op en je krijgt een pop-up om het operating system te reserveren. Zodra hij voor jou beschikbaar is, wordt je op de hoogte gesteld. Vervolgens kun je de download van 3GB uitvoeren. Opvallend is dat je Windows 10 waarschijnlijk ook op usb kunt krijgen, maar dit is tot nog toe slechts een gerucht.

Anders dan 8

Windows 8 was op zijn zachtst gezegd geen succes, maar Microsoft gaat het met Windows 10 helemaal anders doen. Elementen uit het laatste operating system komen wel terug, maar ook de startknop keert bijvoorbeeld terug. We beschreven de verschillen tussen Windows 8 en Windows 10 al eerder, en die lees je hier.

10 jaar lang ondersteuning

Microsoft ondersteunt haar operating systems niet voor eeuwig, zo werd het support voor XP vorig jaar opgeheven. Hoe lang kunnen we op ondersteuning rekenen bij Windows 10? Zoals het er nu uitziet tien jaar lang. Het mainstream support duurt tot 13 oktober 2020, de extended support tot 14 oktober 2025.

Hoe ziet Windows 10 er uit?

Dan rest natuurlijk de vraag: wat kunnen we verwachten van Windows 10? Eerder deze maand stelden wij zeven vragen over het besturingssysteem. Wat is er bijvoorbeeld zo anders aan deze versie van Windows? Welke nieuwe features zijn er? En wat is continuüm? 

Wanneer krijg ik Windows 10?

De uitrol van Windows 10 begint vandaag en wordt gefaseerd uitgevoerd. De eerste gebruikers die het besturingssysteem kunnen downloaden zijn Windows Insiders, de rest volgt snel. Microsoft laat weten dat zakelijke gebruikers van Windows het nieuwe operating system vanaf 1 augustus in hun werkomgeving kunnen invoeren. Windows 10 IoT is al wel vanaf vandaag beschikbaar. Devices van Lenovo, HP, Dell en Acer met Windows 10 vanaf vandaag wereldwijd te koop, in de komende weken groeit dit aanbod verder.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie