Databricks kondigt Lakehouse Apps aan en breidt Marketplace uit met AI-modellen en nieuwe dataleveranciers

Redactie WINMAG Pro

Ontdek, implementeer en beheer data- en AI-toepassingen rechtstreeks vanuit Databricks

Data- en AI-bedrijf Databricks kondigt de nieuwe Lakehouse Apps aan, waarmee developers veilige en native Databricks-applicaties kunnen ontwikkelen. Daarnaast wordt het aanbod in de Marketplace uitgebreid met nieuwe dataleveranciers en mogelijkheden om AI-modellen te delen. De Databricks Marketplace wordt algemeen beschikbaar gesteld tijdens de jaarlijkse Data + AI Summit.

Versimpelde toegang tot data en AI met maximale veiligheid én functionaliteit

Lakehouse Apps zijn veilige en flexibele oplossingen die klanten toegang bieden tot een reeks innovatieve nieuwe data- en AI-toepassingen, zonder dat dit ten koste gaat van security of privacy. Lakehouse Apps zijn gebouwd op Databricks-native services en kunnen eenvoudig worden geïntegreerd met de data van een klant via een single sign-on-proces. Hierdoor kost het minder tijd en moeite om data- en AI-applicaties te implementeren, integreren en beheren. 

Developers van Lakehouse Apps kunnen de technologie en taal van hun keuze gebruiken en hun apps eenvoudig distribueren via de Databricks Marketplace. Bovendien nemen Lakehouse Apps de beveiligings-, privacy- en compliancemaatregelen van Databricks over, zodat ze organisaties veiligheid en efficiëntie bieden die niet ten koste gaan van  functionaliteit.

Enkele van de eerste developmentpartners voor Lakehouse Apps zijn Retool, Posit, Kumo.ai en Lamini: 

  • Retool stelt klanten in staat om snel interne apps te bouwen en te implementeren op basis van hun data. Developers kunnen een UI maken met drag & drop bouwblokken zoals tabellen en formulieren, en query's schrijven voor data-interactie met behulp van SQL en JavaScript.
  • Posit is een open-source data science-bedrijf dat datawetenschappers voorziet van geavanceerde tools voor codegedreven datawetenschap.
  • Kumo.ai is een AI-platform dat zakelijke uitdagingen aanpakt rond het voorspellend vermogen van een organisatie. Het platform werkt direct met relationele data met behulp van grafische neurale netwerken, een type AI-systeem voor verwerking van data die kan worden weergegeven als een reeks grafieken.
  • Lamini is een LLM-platform waarmee elke developer aangepaste, eigen modellen kan bouwen die eenvoudiger, sneller en beter presteren dan iedere andere algemene LLM.

Nieuwe dataleveranciers en opties om AI-modellen te delen

Via de Databricks Marketplace kunnen leveranciers (betaalde) AI-modellen beschikbaar maken, die alle Databricks-gebruikers kunnen integreren in hun data-oplossingen. Databricks zal zelf een gecureerde verzameling open-sourcemodellen publiceren voor  veelvoorkomende use cases, zoals het samenvatten van tekst. Deze modellen worden bovendien verder geoptimaliseerd door Databricks.

Tot slot sluiten nieuwe dataleveranciers zich aan bij de Databricks Marketplace, inclusief toonaangevende financiële dienstverleners als S&P Global, Experian, London Stock Exchange Group, Nasdaq, Corelogic en YipitData; zorginnovators zoals Datavant en IQVIA; geomatica-leiders zoals Divirod, Accuweather en Safegraph; bedrijven die samenwerkingen met data verbeteren, zoals LiveRamp; en zakelijke informatiedienstverleners zoals LexisNexis en ZoomInfo.

“Met Lakehouse Apps kunnen softwareleveranciers hun functierijke, veilige apps in het lakehouse onderbrengen, wat geweldig is voor zowel Databricks-klanten als vendoren, waarbij voor beiden veel wrijving wordt weggenomen”, aldus Matei Zaharia, medeoprichter en CTO bij Databricks. “Daarnaast komt de uitbreiding van de Databricks Marketplace met AI-modellen en apps een kritieke behoefte tegemoet in de hedendaagse bedrijfswereld, nu de samenwerking tussen bedrijven evolueert van louter de uitwisseling van datasets naar beveiligde computing en AI-modellering op gezamenlijke data

Beschikbaarheid

Databricks Marketplace wordt algemeen beschikbaar (GA) op 28 juni 2023, na een public preview-periode. Lakehouse Apps en het delen van AI-modellen in de Databricks Marketplace komen naar verwachting het aankomend jaar in preview beschikbaar. 

Lees ook: Intel plant assemblage- en testfaciliteit in Polen | WINMAG Pro

Lees ook: TAPP haalt €3 miljoen op voor data-gedreven verbetering horecaondernemingen | WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie