Datacenters zijn digitale schatkamers die goed beveiligd moeten worden

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Er zijn bijna geen bedrijven of organisaties denkbaar die voor de opslag van hun data géén gebruik maken van datacenters. Ze vertrouwen erop dat de centra hun gegevens veilig bewaren in een steeds onveiliger digitaal landschap. Cybersecurity is dus van groot belang voor datacenters.  
 

Maar het ‘beveiligings’-gedeelte dat datacenters uitvoeren gaat verder dan de opslag van data. Ook dit zijn security-aspecten, virtueel of fysiek, waar klanten bij datacenters niet altijd aan denken. Danny Smiesing, Service Security Manager bij Digital Realty geeft drie redenen waarom beveiliging onmisbaar is voor datacenters.

Compliance – je moet wel veilig zijn

Er zijn genoeg wetsartikelen die het waarborgen van gevoelige data verplichten, om een artikel mee vol te schrijven. Natuurlijk zijn er allerlei andere verplichtingen waar bedrijven aan moeten denken, maar de privacy- en datakwesties kunnen ze tackelen door met providers te werken die het gehoorzamen daaraan garanderen. Bedrijven moeten weten of hun datacenter compliant is met onder andere SOC2, PCI-DSS en ISO 27001. Ze moeten toegewezen personeel hebben, maar ook de security systemen, apparatuur en controles om alles te monitoren en indien nodig aan te passen.

Topografische veiligheid – de ene plaats is de andere niet

Je denkt bij de security van je data in eerste instantie misschien niet aan fysieke veiligheid – maar je datacenter doet dat wel. Datacenters bouwen hun centra doorgaans niet op plaatsen waar ze het risico lopen met overstromingen of aardbevingen te maken te krijgen. En áls er enige kans op natuurlijke gevaren bestaat, ontwerpen ze hun gebouwen op een manier die dat kan hebben. Als de natuur toeslaat moet data nog altijd vrijuit kunnen stromen. Goede datacentra minimaliseren risico’s en garanderen die continuïteit, zelfs als je op de grillen van de natuur geen invloed hebt.

Gezonde bedrijfsvoering – downtime is te duur!

Het is duur als je bedrijf stilligt. Hetzelfde geldt voor iedere datalek. Volgens een jaarlijks onderzoek van de Information Technology Indistry Council (ITIC) zegt 98 procent van de organisaties dat één uur downtime ze meer dan een ton kost. Strenge securitymaatregelen en compliance zijn geen totale garantie voor 0.0 procent downtime – maar ze vormen wel een hele sterke eerste linie van verdediging. Bedrijven die met gerenommeerde datacenters werken, weten dat de security op orde is, én dat ze bij zeldzame downtime snel weer up-and-running zijn, omdat hun aanbieder business contintuïteitsoplossingen aanbieden.