De 19 ultieme do’s en don’ts op een sollicitatiegesprek

Redactie WINMAG Pro

Een voorbereid iemand is er twee waard! Lees onze ultieme do’s en don’ts op een sollicitatiegesprek en sleep die droomjob in de wacht.

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek en voel je de stress al wat opkomen? Geen paniek, met deze 19 ultieme tips van StepStone kan het niet mislopen! Hier zijn 10 dingen die je best doet en 9 dingen die je beter niet doet op een sollicitatiegesprek:

DO:

1.  Zorg ervoor dat je voorbereid bent
Een voorbereid iemand is er twee waard! Je zal minder zenuwachtig zijn en een betere indruk nalaten. Zoek dus zeker genoeg informatie op over het bedrijf waar je gaat solliciteren en bereid je voor op typische sollicitatievragen als ‘Geef 3 positieve en 3 negatieve punten van jezelf’.

2.  Bieden ze je iets aan om te drinken? Vraag dan een glas water
Koffie en thee zijn te warm om meteen van te drinken en in frisdrank kan je je sneller verslikken. Een gewoon glas water is daarom de beste optie.

3.  Steek een zakdoek in je tas of broekzak
Vooraleer je iemands hand schudt, veeg je je angstzweet best even weg ;-).

4.  Wacht drie seconden vooraleer je de vraag beantwoordt
Zo geef je de indruk van goed na te denken over je antwoord. Ook als je meteen kan antwoorden, wacht je best even.

5.  Solliciteer je via de telefoon? Glimlach dan
Je stem zal veel vrolijker en zelfzekerder klinken, wat alleen maar in jouw voordeel kan werken. Hoe vriendelijker en zelfzekerder je overkomt, hoe meer kans je maakt op de job.

6.  Neem een goed, vezelrijk ontbijt
Je lichaam blijft hierdoor langer alert en je zal minder snel honger krijgen. Een knorrende maag kan nogal gênant zijn bij een sollicitatiegesprek. Vergeet na je ontbijt, of net voor je vertrekt, zeker je tanden niet te poetsen om een onfrisse adem te vermijden.

7.  Wees zeker van je stuk
Ook al ben je heel zenuwachtig, doe alsof je zelfzeker bent. Pas er wel mee op dat je niet arrogant overkomt: een bescheiden iemand komt altijd sympathieker over.

8.  Zorg ervoor dat je social mediaprofielen op privé staan
Je toekomstige werkgever moet namelijk niet weten op welke feestjes je afgelopen weekend was :-).

9.  Stel vragen tijdens het gesprek
Zo lijk je geïnteresseerd en kom je meer te weten over hoe het bedrijf precies in elkaar zit. Zorg er dus voor dat je enkele vragen voorbereid hebt.

10.  Neem een extra exemplaar van je cv mee
En zorg ervoor dat je het netjes kan afgeven. Steek het dus in een stevig mapje, bijvoorbeeld.

DON’T:

11.  Te laat komen
Het laat je onprofessioneel overkomen en de persoon die je zal interviewen verliest er veel tijd mee. Kom langs de andere kant ook niet te vroeg: 5 minuten op voorhand is eigenlijk ideaal.

12.  Een maatpak of te strakke jurk dragen
Het voelt niet alleen oncomfortabel, je chique opkleden kan al snel geforceerd overkomen. Wat je wel kan doen, is je kleden naargelang het bedrijf waar je gaat solliciteren. Solliciteer je bij een bank? Kleed je dan best wat meer op. Solliciteer je bij een reclamebureau? Dan kan je beter casual naar je gesprek gaan. Zorg er gewoon steeds voor dat je netjes voor de dag komt.

13.  Liegen of iets verborgen houden
Vragen ze of je perfect tweetalig bent en is dat niet zo? Dan zeg je het best eerlijk. Eenmaal je er werkt, val je toch door de mand.

14.  Het vermijden om over jezelf te praten
Het is voor een werkgever altijd interessant om te weten hoe je persoonlijkheid is en wat je in je vrije tijd doet. Antwoord hier dan ook eerlijk op: niemand verwacht dat werken het enige is dat je in je leven doet.

15.  Te veel parfum dragen
Oké, het is goed om fris en lekker te ruiken, maar een wolk parfum heeft het tegenovergestelde effect.

16.  Iets slechts zeggen over je vorige werkgever
Hoe gefrustreerd je ook bent, het doet je enorm slecht overkomen.

17.  Je gsm op luid laten staan
Het is heel typisch dat er iemand belt, terwijl je in het midden van een sollicitatiegesprek zit. Zet je gsm dus op stil.

18.  De interviewer persoonlijke vragen stellen
Zelfs niet als hij of zij heel vriendelijk en open is. Hou de persoonlijke vragen voor wanneer jullie collega’s zijn geworden ;-).

19.  Bij het eerste gesprek vragen stellen over loon, vakantiedagen of extralegale voordelen
Uit liever je interesse voor de vacature en zeg waarom je er de geknipte persoon voor bent. Andere vragen kan je steeds op een tweede gesprek stellen.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie