Dé basis voor netwerkbeheer: Wireshark

Geert van der Klugt
Wireshark, voorheen bekend als Ethereal, is de go-to tool voor het opsporen van netwerkproblemen. SCOS biedt verscheidene netwerkoplossingen met betrekking tot Wireshark. Als European Wireshark University Authorized Training Partner geeft de IT-specialist eveneens regelmatige trainingen over en voor het gebruik van Wireshark, om jou binnen vijf dagen de handvatten te geven voor het analyseren en tackelen van netwerkbeveiliging en –problematiek.

Netwerkbeheer: Wireshark Training

De eerstvolgende training wordt van 9 tot en met 13 maart gegeven in Hoofddorp. Algemene netwerkanalyse, het sniffen van packets, configuratie voor het doorlopende detecteren van netwerkintrusies en het identificeren van netwerkproblemen komen aan bod. Mogelijkheden om zo’n breed toepasbare en specialistische skillset aan te leren zijn in Nederland spaarzaam. Dát maakt SCOS’ Wireshark training uniek.

ProfiShark, Wireshark Tap

SCOS biedt aanvullend op de Wireshark training meerdere capture tools voor het opslaan van de gecapturde data. Profishark is hier een van deze tools, het is een pocket-sized Gigabit TAP en is de  equivalent van een aggregator tap met twee NICs. Je hebt alleen een Windows, Linux of macOS laptop of dekstop PC nodig met een vrije USB 3.0 poort. De ProfiShark is een ultieme oplossing voor testing en performance monitoring op locatie. De gecapturde data kan met ProfiSight of Wireshark worden uitgelezen.

LEES OOK: Review: MOVEit Managed File Transfer

ProfiSight, Network Analysis Software

Bedrijfsnetwerken raken vaak overbelast, terwijl er meer dan voldoende bandbreedte beschikbaar is. Het upgraden van uw netwerk voor extra bandbreedte is verre van een juiste oplossing, omdat het de oorzaak van het probleem niet oplost. Iets binnen je netwerk eet al de bandbreedte op, je hebt geen idee wat, en je moet het zo snel mogelijk uitvinden. De Flow-gebaseerde Traffic Analyzer, ProfiSight, biedt hierin een compleet overzicht van wat er binnen jouw netwerk afspeelt. Samenwerkend met ProfiShark, krijg je een snelle, volledige toegang en inzichtbaarheid van netwerkverkeer.

WaveXpert, WiFi Packet Capture oplossing

Tot slot: WiFi Packet Capture Solution WaveXpert. Dit handzame device registreert de traffic binnen een WLAN/WiFi-omgeving. WaveXpert is configureerbaar om IEEE-standaarden 802.11a, -b, -g, -n en –ac op te pikken. Notebooks, smartphones, PDA’s, WLAN acces points, WLAN-printers en draadloze computers vallen allemaal onder deze standaarden, waardoor ook de WaveXpert breed inzetbaar is. Het apparaat signaleert vergaarde data via een Thunderbolt 3-interface. De data transfereer je vervolgens van Thunderbolt 3 naar een PC, waarna Wireshark-analyse mogelijk wordt.

Op scos.nl/tools vind je actuele informatie over elke oplossing en de aankomende trainingen.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geertvan der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanGeert