De belangrijkste verschillen tussen Windows en Apple

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Er is jaren een verhit debat gaande tussen liefhebbers van Windows en Apple. Beide kanten hebben fanatieke fans. De een zweert bij laptops die op Windows draaien, de ander wil nooit meer iets anders dan macOS. Ben jij geen van de twee en twijfel je nog? We zetten de belangrijkste verschillen op een rij.

Design 

Apple staat van oudsher bekend als uitblinker op het gebied van design. Het is duidelijk aan de producten te zien dat de techgigant hier veel aandacht aan besteedt. En wie een fraai apparaat in huis wil halen, zit bij Apple sowieso goed. Alle apparaten hebben een luxueuze uitstraling. 

Bij Windows is het lastiger om een duidelijke uitspraak te doen over het design. Er zijn namelijk tal van fabrikanten die Windows-laptops produceren. Enerzijds zijn er oerdegelijke exemplaren met weinig toeters en bellen, anderzijds zijn er modellen die een lust voor het oog zijn. Het imago van Windows-laptops is dat ze niet floreren in schoonheid, maar er liggen de laatste jaren steeds meer apparaten in de schappen waarbij duidelijk gelet is op het design. 

Aanbod 

Dat er meerdere fabrikanten zijn die Windows-laptops maken, is meteen een pluspunt van Windows. Hierdoor is er namelijk een enorm aanbod. Enkele voorbeelden van zulke fabrikanten zijn Dell, Acer, HP en Lenovo. Dit is nog maar een greep uit het aanbod. Ook Microsoft zelf maakt steeds meer hardware. Windows is niet onlosmakelijk verbonden met één fabrikant, zoals macOS dat wel met Apple is. 

Besturingssysteem 

Op de vraag besturingssysteem beter is, Windows of macOS, is geen eenduidig antwoord te geven. Het is voor een deel een kwestie van smaak. MacOS is heel gebruiksvriendelijk, maar in Windows zijn er weer meer mogelijkheden om deze aan te passen aan je wensen en behoeften. Bovendien heeft Windows 10 een sterke inhaalslag gemaakt op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. 

Prijs 

Het prijskaartje van Apple-apparaten wordt vaak genoemd als groot nadeel. En dat is niet gek: zelfs als je naar goede MacBook aanbiedingen zoekt, moet je redelijk diep in de buidel tasten. Logischerwijs krijg je daar wel iets voor terug. Windows-laptops zijn er daarentegen voor ieder budget. Het zal geen verrassing zijn dat de kwaliteit daardoor ook sterk uiteen kan lopen. Met een laptop met een i7 processor zit je in ieder geval vaak wel goed. 

Veiligheid 

Er wordt soms gezegd dat macOS immuun is voor virussen. Dat is niet helemaal waar. Ook op MacBooks kun je te maken krijgen met een virus. De kans is echter wel minder groot dan op een Windows-laptop. Er bestaat namelijk veel meer malware voor Windows. Het is dan ook aan te raden om een goede virusscanner aan te schaffen. Overigens komen er wel steeds meer virussen voor Apple, dus kan dit beeld in de toekomst veranderen.