De beste Apple MacBook voor elk budget

Geert van der Klugt
Gebruiksgemak is niet exclusief aan Apple’s hardware. Het aanschaffen van een Apple MacBook is doodsimpel; niet zonder reden. Geen ander weet beter hoe het plaatje, knopje en prijsje gepositioneerd kunnen worden om twijfelaar tot klant om te toveren. Ogenschijnlijk voordelig, maar geen mens doet er goed aan om zonder twee tellen bedenktijd tot aankoop over te gaan.

Apple MacBook

Wanneer je in de productspecificaties van verschillende Apple-laptops duikt, ontdek je al snel legio mogelijkheden in processoren, opslagcapaciteit en RAM. Voor ieders budget, voorkeur of wens is er wel een 'beste' Apple MacBook. Voor wie liever niet verdwaalt in de grootste Apple Store van al, beter bekend als Apple.com, presenteren wij dé definitieve MacBook-koopgids. Wat is de beste MacBook die je voor jouw budget kunt krijgen? 

LEES OOK: Mac-device wissen? Pro Warehouse-app helpt

Vanaf € 1.097,91

Geef je niet om uiterlijk vertoon en snufjes zoals de Touch Bar? Dan is de 13-inch 128GB MacBook Air de laptop voor jou. Intern vind je een 1.8Ghz Intel Core i5 processor van de vijfde generatie, een Intel HD Graphics 6000-kaart, en voor een aanvullende € 200,- beschik je over 256GB aan opslagruimte. Kenmerkend voor de Air-serie is de uitzonderlijke mobiliteit en ook de nieuwste 13-inch variant voldoet aan deze verwachtingen.

Met dank aan zijn draagbaarheid is dit model bij uitstek de beste keuze voor de Apple-slurpende kantoorgebruikers en forensen onder ons. Bovendien betekent mobiliteit niet dat je inlevert op prestaties: deze budgetkeuze heeft voldoende capaciteiten om zwaar foto- en videowerk te verrichten. 

Vanaf € 1.497,91

Voor slechts € 400,- extra maak je al de upgrade naar een MacBook Pro. De 13- inch MacBook Pro beschikt over een Intel Core i5 2,3-GHZ dual-core-processor van de zevende generatie en 128GB aan opslagruimte. Grafisch gezien ga je ook met sprongen vooruit: de Intel Iris Plus Graphics 640-kaart bevindt zich mijlen verder dan het eerder genoemde Intel model. Naast een krachtigere kern, oogt het scherm bovendien ook nog eens mooier.

Waar het de Air-modellen ontbreekt aan slim ontworpen randfunctionaliteiten, heeft de Pro een gigantisch trackpad, waarmee navigatie door macOS en applicaties stukken makkelijker wordt. Bijkomend voordeel: alhoewel de Pro duidelijk betere prestaties levert, is deze niet veel groter en zwaarder dan zijn kleine Air-broertje. 

Vanaf € 2.249,00

Waar we tot nu toe de goedkopere MacBooks bespraken, zijn we nu aangekomen bij het serieuze werk: het grootverdienerssegment. De hogere prijs, meer dan € 2.000,- wordt echter verantwoord door de aanzienlijk krachtigere functies. De MacBook Pro met 8th gen Intel Core i5-vierkernprocessor, 8GB aan RAM-opslag en vier(!) Thunderbolt 3-poorten past als geen ander bij het zakelijk segment. Verwacht voor een verdubbeling in prijs (vergeleken met de MacBook Air) een verdubbeling in vermogen. Modellen van en boven dit tarief bevatten veelal een retina-display met True Tone, Touch Bar en Touch ID. Je bent dus niet alleen voorzien van indrukwekkende prestaties, maar beschikt ook over de laatste snufjes. 

Vanaf € 8.938,98

Nee, geen typo: de 15-inch MacBook Pro, een maximaal uitgerust 2,9-GHz 9th gen Intel i9 zeskernprocessor-model, stelt je bijna tien ruggen lichter. Goed, we rekenen de inclusie van Final Cut Pro X en Logic Pro X mee, twee softwareprogramma’s waar uitsluitend specialisten baat bij zullen hebben.

RAM? 32GB. G-kaart? Radeon Pro VEGA 20 met 4GB HBM2-geheugen. Opslag? 4TB aan SSD. Worth it? We besparen je ons oordeel.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert