De beste ideeën voor investeringsapps van de afgelopen 20 jaar

Redactie WINMAG Pro
De afgelopen 10 jaar hebben enkele van de beste apps voor beleggen hun weg gevonden naar bekendheid - of het nu gaat om 24/7 handelen, commissievrij handelen, rekeningen met meerdere valuta's of grenzeloos beleggen.

In de wereld van de investeringsapp vindt je alle tools die nodig zijn om persoonlijke en zakelijke investeringen te ondersteunen, met naadloze manieren om betalingen te accepteren, geld uit te geven en portefeuilles te beheren.

In de onderstaande lijst onderzoeken we enkele van de grootste innovaties.

Toptrends en ideeën op de markt van vandaag

1. 24/7 markten, commissievrije transacties

De mogelijkheid om 24/7 activa te verhandelen – buiten de reguliere handelsuren – en tegen zeer lage tot bijna nul kosten is één van de grootste ontwikkelingen in de beleggings- en handelswereld. Hoewel niet alle investeringsapps nu commissievrije transacties en financieel beheer bieden, maken de meeste 24 uur per dag handel en investeringen mogelijk. En degenen die dat wèl doen, hebben inmiddels miljoenen gebruikers aangetrokken.

Robinhood is bijvoorbeeld de OG van de gratis handelsruimte voor commissies en schudde de sector door elkaar toen zijn populariteit explodeerde. Het aantal gebruikers steeg van ongeveer 0,5 miljoen in 2015 naar meer dan 22 miljoen in 2021.

Voordat Robinhood op de markt kwam, was de handel duur, waardoor gebruikers werden uitgesloten van wie hun investeringskapitaal niet aan de minimumvereisten voldeed. Dankzij gratis accounts en het weglaten van commissie is die handelswereld veranderd - en vandaag de dag kan $ 1 dollar je al op weg helpen om langzaamaan stappen te zetten.

Een groot aantal andere apps is sindsdien gevolgd, en zelfs de gevestigde namen (die niet achter wilden lopen) bieden nu gratis accounts of bonussen aan om concurrerend te blijven.

2. De grenzeloze belegger

De drempels om te investeren zijn zo goed als weggenomen. Letterlijk iedereen kan tegenwoordig wereldwijd transacties uitvoeren en beleggen, ook in activa die traditioneel ontoegankelijk zijn in bepaalde landen of regio's. Dat is de kracht van innovatie zoals gezien door financiële en investeringsapps in het afgelopen decennium - wat begon als een economie die geldloos was, is nu grenzeloos.

En dit allemaal omdat apps het zo gemakkelijk hebben gemaakt om geld over internationale grenzen te sturen, of het nu voor investeringsdoeleinden is of naar familie en vrienden. Het bezit van een app voor meerdere valuta's op je mobiele telefoon of laptop is tegenwoordig de normale gang van zaken.

Daarnaast hebben apps het beleggen en handelen eenvoudig gemaakt. Portfolio trackers hebben praktisch de afhankelijkheid weggenomen van investering-gerelateerde gedrukte media of e-mailrapporten. Nu kun je in realtime elk aspect van je investering volgen. Als je dan ook nog automatisering toevoegt, wordt het scala aan mogelijkheden echt grenzeloos.

3. Apps helpen bij fractioneel handelen

Trading-apps hebben het mogelijk gemaakt om fractionele aandelen te kopen, waardoor het voor kleine investeerders mogelijk is om langzaam hun investering in de grote bedrijven op te bouwen - waardoor meer mensen op de markt aansluiten en er zo meer rijkdom wordt gecreëerd.

4. Bitcoin en crypto

Met de lancering van Bitcoin in 2009 kwam de financiële wereld in een nieuwe fase, met nieuwe mogelijkheden voor de wereldwijde gemeenschap, door middel van top investeringsapps, digitale portefeuilles, blockchain platforms en ervaringen met auto trading robots zoals Immediate Edge.

De hoeveelheid mensen die de cryptomarkt betreden, zijn tot verbijsterende niveaus omhoog geschoten en vertonen geen tekenen van stoppen, aangezien veel platforms cryptohandel beginnen aan te bieden.

De betaalapp Cash App van Square (nu Block) beschouwt Bitcoin als één van zijn grootste inkomstenstromen, terwijl Europa's grootste app voor aandelenhandel eToro nu één van de beste apps is voor crypto-investeerders die op zoek zijn naar copy trading. Ook Robinhood begon in 2018 crypto aan te bieden toen het aantal gebruikers enorm steeg.

Binance, 's werelds grootste cryptoplatform qua handelsvolume, wil zelfs een "super-app" worden met de mogelijkheid dat er dagelijks meer nieuwe gebruikers zich aanmelden. De Binance-app heeft meer dan 90 miljoen gebruikers over de hele wereld.

Revolut, volgens recent onderzoek de beste financiële app in het VK, heeft meer dan 18 miljoen persoonlijke gebruikers en ondersteunt meer dan 500.000 bedrijven in meer dan 200 landen. De financiële super-app heeft onlangs commissievrije crypto- en aandelenhandel toegevoegd.

Freetrade, opgericht in 2016, is een andere top-app op de markt die geen commissie in rekening brengt.

Opkomst van investeringsapps en de smartphone-explosie

Natuurlijk is het zo dat zelfs de beste investerings-apps hun baanbrekende cijfers (downloads, installaties en gebruik) niet hadden gezien als er geen andere belangrijke innovatie was: de smartphone.

Terwijl de IBM Simon het smartphone-tijdperk al in het begin van de jaren 90 lanceerde en er aan het eind van de jaren 2000 de opkomst kwam van Apple's iPhone, was het het laatste decennium dat de echte explosie van smartphonegebruik zag. In de schaduw van de toegenomen smartphones, ligt de verhoging van het app-gebruik - hier volgt een leuk feitje: De wereldbevolking telt momenteel ongeveer 8 miljard mensen. Hiervan hebben naar schatting 6,6 miljard, of ongeveer 83% van de bevolking, toegang tot een smartphone. Gemiddeld worden er bij het gebruik van smartphones ongeveer 40 apps geïnstalleerd, met tot nu toe 220+ miljard gedownloade apps - wat alsmaar verder toeneemt.

Conclusie: de beste investerings-apps van het decennium

Investerings-apps zijn goed bezig, want ze hebben het mogelijk gemaakt dat werkelijk iedereen met een smartphone kan handelen. Ze bieden grote kansen (uiteraard met nieuwe risico's) en zetten markttendensen op die rond de eeuwwisseling niet waren voorzien.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

RedactieWINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanRedactie