De nieuwste smartphone trends van 2019

Redactie WINMAG Pro
Smartphones worden elk jaar beter. De nieuwste technieken zie je terug bij de premium telefoons van de grote merken Apple, Samsung en Huawei. In tegenstelling tot vorige jaren bepaalde Huawei dit jaar een belangrijke trend.

Prijsvergelijker Beste Deal deelt in dit artikel de trends van 2019 en de aankomende trends van 2020.


Meer camera’s

Sinds de lancering van de Huawei P20 Pro zien we steeds meer telefoons met meer dan twee hoofdcamera’s. Het Chinese merk Huawei werd na jaren van kopiëren een trendzetter. In samenwerking met Leica maakt het merk al enkele jaren krachtige telefoon met uitstekende camera’s. Het duo is dit jaar zelfs verantwoordelijk voor nog een trend, maar daarover later meer. Zelfs Apple gaat dit jaar mee in de trend van meerdere camera’s. De nieuwe generatie Apple iPhones krijgt namelijk twee tot drie camera’s. Ook bij de Samsung Galaxy telefoons zagen wij extra veel camera’s in 2019. Het toppunt is natuurlijk de Samsung Galaxy S10 5G met twee selfie camera’s en vier hoofdcamera’s.

5G telefoon

De komst van 5G, vijfde generatie netwerk, zorgt voor een belangrijke ontwikkeling in 2019 en de toekomst. Er komen steeds meer vlaggenschepen uitgerust met 5G ondersteunen. In 2019 zijn er weinig smartphones waarmee je over het 5G netwerk kunt surfen te koop in Nederland. Geen wonder ook, aangezien ons land nog geen 5G heeft. De Huawei Mate 20 X 5G is één van de eerste en ook Samsung en OnePlus presenteerde een 5G toestel.

Meer megapixels

Smartphones in 2019 hebben niet alleen meer camera’s. De camera’s hebben ook meer megapixels dan in 2018. Vooral in het middensegment zien we veel telefoons met een hoofdcamera van 48 megapixels. Er zijn al toestellen met een 64 megapixel en de 108 megapixel camera is in de maak. Veel megapixels betekent niet automatisch betere foto’s. Het grote voordeel van meer megapixels is details. Foto’s die je schiet zijn detailrijker. Voor het middensegment is dat een aanwinst. De kwaliteit van de camera in je smartphone is voor het leeuwendeel afhankelijk van de processor en software. Vandaar dat premium telefoons het altijd beter doen. Een goed voorbeeld is Google. Want het merk staat al jaren aan de top met één enkele hoofdcamera in combinatie met uitstekende software. In het premium segment zien we nog altijd 12 megapixel camera’s. Waarschijnlijk komt daar volgend jaar pas verandering in.

Optische zoom

De tijd van de compact camera dreigt te eindigen. Dit jaar presenteerde Huawei namelijk een smartphone waarmee je tot 50x kunt inzoomen, de Huawei P30 Pro. Het toestel is uitgerust met een speciale periscope camera. Hiermee komt er een einde aan het enige voordeel van de compact camera; zoom. De camera’s in je telefoon zijn zo goed geworden, dat de compact camera nu volledig overbodig is. De smartphone camera heeft veel meer voordelen. Je telefoon is altijd op zak, je kunt eenvoudig online delen en tegenwoordig kun je ook nog inzoomen tot bij je buren. Er is werkelijk geen enkele reden meer om een compact camera te kopen.

Waterval beeldscherm

Het beeldscherm van een smartphone wordt ieder jaar groter. De behuizing blijft nagenoeg gelijk. Dat lukt fabrikanten door de randen rondom het scherm tot een minimum te beperken. Het liefst willen wij als klant natuurlijk helemaal geen randen meer. Daarop verschenen er dit jaar al verschillende telefoons met een pop-up camera. De OnePlus 7 Pro is een goed voorbeeld van een smartphone met een volledig beeldscherm. De randen zijn flinter dun en de selfie camera is zelfs in de behuizing verwerkt. Dit jaar nog, verwachten we een beeldscherm dat aan de zijkant door gaat, een waterval beeldscherm. In de toekomst kun je verschillende functionaliteiten van dit scherm aan de zijkant verwachten.

90Hz en 120Hz

De laatste trend is speciaal voor de gamers onder ons. Want beeldschermen worden niet alleen groter, ze worden ook sneller. Traditionele smartphone beeldschermen hebben een ververs snelheid van 60Hz. Voor de normale gebruiker is dat snel zat. Gamers hebben echter een streepje voor op hun concurrent gamers als ze een beeldscherm hebben met een hogere ververs snelheid. Vandaar dat de speciale gaming smartphones een 120 Hz scherm hebben of 90 Hz scherm. Voor 2020 verwachten wij dit soort schermen ook bij de premium merken.

afbeelding van Redactie WINMAG Pro

Redactie WINMAG Pro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie