De oplossing, cyberveiligheid, begint bij erkenning en besef.

Redactie WINMAG Pro
Langzaam maar zeker nemen we afscheid van de regels die te maken hebben met de corona-periode. Restricties, zoals aantal bezoekers aan huis of het dragen van mondkapjes als je afstand kan houden, zijn losgelaten. Andere zaken blijven bestaan.

Door: Mina Souliman, Channel Account Manager bij Fortinet 

Veel werknemers geven aan het thuiswerken wel te waarderen, en de IT-oplossingen die daarvoor nodig zijn, blijven dus ook in de lucht.

Bedrijven zijn in de afgelopen periode veel meer cloudoplossingen gaan gebruiken. CIO’s en IT- managers krabben zich achter de oren, want de beveiliging hiervan is niet altijd eenvoudig. Om inzicht te krijgen in welke clouduitdagingen volgens deze groep het meest urgent zijn, heeft Fortinet een onderzoek gedaan. Ruim 500 cybersecurity-professionals werden gevraagd hoe zij de cloud gebruiken en hoe zij omgaan met cyberbedreigingen die het op de cloud hebben gemunt. We werpen een blik op de belangrijkste bevindingen van Fortinets ‘2021 Cloud Security Report’

Het zal geen verbazing wekken dat organisaties een beroep blijven doen op de cloud om belangrijke zakelijke diensten te realiseren. Volgens het rapport heeft 33 procent van alle organisaties ruim de helft van hun workloads in de cloud ondergebracht. Dit percentage zal in de komende twaalf tot achttien maanden tot 56 procent stijgen. Multi-cloudomgevingen (ofwel het gebruik van meerdere cloudproviders) zijn inmiddels zo’n beetje uitgegroeid tot de norm. Soms zijn ze het resultaat van een uitgekiende strategie, en in andere gevallen is het simpelweg waar organisaties uiteindelijk op uitkomen. Maar liefst 76 procent maakt gebruik van twee of meer cloud providers. Maar dat betekent niet dat omgevingen op locatie voorgoed tot het verleden behoren: hybride clouds vertegenwoordigen ruim een derde van alle implementaties. Het betekent echter wel dat organisaties nu in een uitgebreider en diverser digitaal landschap werken.

Het is complex en dus onveilig

De bijbehorende gevaren van het cloudgebruik worden ook steeds meer divers. Geen wonder dus dat cybersecurity een belangrijk punt van zorg blijft. In onze enquête maken organisaties zich het meest zorgen over gegevensbescherming (58 procent), gevolgd door een gebrek aan beveiligingsvaardigheden (57 procent) en begrijpen hoe verschillende oplossingen in elkaar passen (52 procent). Multi-cloudomgevingen voegen complexiteit en beveiligingsuitdagingen toe. Deze punten zorgen duidelijk voor veel hoofdbrekens. Securityteams willen deze taak vereenvoudigen. Ze zoeken naar oplossingen die de complexiteit terugdringen, eenvoudig in het gebruik zijn en optimale integratie bieden met andere beveiligingsoplossingen. De meerderheid van de respondenten (78 procent) wil het liefst beschikken over één platform voor cloudbeveiliging met één dashboard waarmee ze alle beleidsregels kunnen instellen die nodig zijn voor consistente en uitgebreide bescherming van data binnen hun uiteenlopende cloudomgevingen.

Kosten voor de baten uit

Cybersecurity-professionals moeten het echter met een krap budget stellen. Daarom zijn de kosten  het belangrijkste criterium bij beslissingen rond de implementatie van beveiligingsoplossingen. Het lijkt erop dat sommige organisaties nog altijd niet beseffen dat het beveiligen van de cloud van cruciaal belang is om de zakelijke doelstellingen te realiseren die ze met behulp van cloud computing willen bereiken. Het bieden van een oplossing voor de uitdagingen die in het ‘2021 Cloud Security Report’ aan bod komen vraagt duidelijk om een strategie die complexiteit omarmt. Organisaties worstelen met een lappendeken aan tools, ongelijksoortige beheerconsoles en sterk uiteenlopende beveiligingsmechanismen die voor slechts één specifiek cloudplatform zijn ontwikkeld.

De oplossing van Fortinet

Maar gelukkig, er zijn oplossingen die hierbij kunnen helpen. De Adaptive Cloud Security- oplossingen van Fortinet bieden integraal overzicht, bescherming en grip in combinatie met consistente beveiligingsregels voor de verschillende hybride clouds en multi-cloudomgevingen. Hiermee vereenvoudig je het beveiligingsbeheer, de compliance-rapportage en de uitwisseling van bedreigingsinformatie. Het staat security-teams daarbij vrij om gebruik te maken van elke beveiligingsoplossing die op hun specifieke behoeften aansluit. Zo kunnen zij erop vertrouwen dat hun data en applicaties in elke cloudomgeving op veilige wijze toegankelijk blijven. Wel zo prettig voor al die nieuwe thuiswerkers.

Redactie WINMAG Pro
Door: Redactie WINMAG Pro
Redactie

Redactie WINMAG Pro

Redactie